Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022
Χανιά 05 Ιουλίου 2022

Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα: Για το νερό, τον δημόσιο χώρο και τη συλλογική ιστορία

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα στηρίζει τη συνέλευση των κατοίκων των Αρμένων ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη του χώρου των πηγών του χωριού και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία της για τη προστασία τους.

Όπως αναφέρει και το εκτενές κείμενο των κατοίκων, οι πηγές έχουν βαρύνουσα κοινωνική και ιστορική σημασία για τον τόπο . Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο αιώνες τώρα ενώ έχουν και τεράστια περιβαλλοντική αξία όπως αντικατοπτρίζεται θεσμικά στους περιβαλλοντικούς όρους άντλησης, που ορθά είναι αυστηροί.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία της πηγής για την κάλυψη υδρευτικών αναγκών: “Δ.3.2.β. Να εφαρμοστεί το μέτρο Μ13Β0401: «Καθορισμός και οριοθέτηση ζωνών ή/και μέτρων προστασίας σημείων υδροληψίας ύδατος, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση από υπόγεια υδατικά συστήματα», όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ του ΥΔ Κρήτης με την κατ ́ αρχήν εφαρμογή της απόλυτης ζώνης προστασίας των 10 μέτρων περιμετρικά των σημείων υδροληψίας.”

Η ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των πηγών που επιχειρείται, είναι προφανές, δεν πληρεί ούτε θεσμικά τις προϋποθέσεις, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε νομιμοποιείται στα μυαλά και τις συνειδήσεις όλων μας. Είναι άλλη μια επίθεση της αγοράς στους κοινούς μας τόπους που εντείνεται την τελευταία περίοδο. Δάση, πηγές, παραλίες και γενικά όλοι οι ζωτικής σημασίας κοινοί μας τόποι, δέχονται συνεχώς “αναπτυξιακή” πίεση που δεν έχει φραγμούς.

Οι πηγές δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Είναι κοινός χώρος. Δε μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση της εισόδου στους χωριανούς και σε όλους μας. Η ελεύθερη πρόσβαση εκτός των άλλων διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων .

Στη συνέλευσή μας συμπεράναμε ότι η προστασία και επισκεψιμότητα των πηγών μας αφορά όλους. Όχι μόνο είναι ένας θαυμάσιος τόπος που επιχειρείται να περιφραχθεί, αλλά κυρίως από τα νερά τους υδροδοτείται εκτός από το χωριό των Αρμένων και μεγάλο μέρος του Αποκόρωνα. Με αυτά στο μυαλό, δε μπορούμε παρά να φανταστούμε όλο τον περιβάλλοντα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που καταλαμβάνει το κτίριο, να είναι στα χέρια των δημοτών. Στολίδια της κοινότητας που θα μπορούσαν, μια επόμενη μέρα, να είναι ένα ζωντανό μνημείο της συλλογικής ζωής του τόπου.

Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους των Αρμένων, μοιραζόμαστε τις αγωνίες τους και θα είμαστε μαζί τους στους αγώνες για το νερό, τον δημόσιο χώρο και τη συλλογική ιστορία.

The post Ανοικτή Συνέλευση για τα νερά του Αποκόρωνα: Για το νερό, τον δημόσιο χώρο και τη συλλογική ιστορία first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 16 φορές
elzh-CNenfrdeitjaruessv

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us

 youtube instagram