Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Χανιά 26 Σεπτεμβρίου 2023

Bάπτισμα του πυρός για τα νέα F-16 Viper της 115 Πτέρυγας Μάχης

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η Πολεμική Αεροπορία καλπάζει και μέσα σε χρόνο ρεκόρ εκτινάσσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες με την ενσωμάτωση στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό των “game changer” Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και την σταδιακή μύηση των ιπτάμενων της HAF στα μυστικά των αναβαθμισμένων F-16 Viper.

Ήδη η 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’ διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ της 13 αναβαθμισμένα F-16 Viper. Τέσσερα από αυτά αναμένεται να πετάξουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο Ισραήλ για να λάβουν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση Blue Flag 23 την οποία διοργανώνει η IAF και συμμετέχουν κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις. Αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για συμμετοχή των Rafale στην άσκηση το Αεροπορικό Επιτελείο αποφάσισε τελικά να στείλει στο Ισραήλ τα αναβαθμισμένα Viper προκειμένου να πάρουν το “βάπτισμα του πυρός” με σενάρια πολύ υψηλής δυσκολίας.
Και με στόχο να δοκιμαστούν στην πράξη απέναντι στην παγκόσμια αεροπορική ελίτ προκειμένου να αξιολογηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες του μαχητικού και το επίπεδο εκπαίδευσης των ιπτάμενων της 343 Μοίρας ‘’Αστέρι’’.

Την ίδια ώρα που τα Viper προετοιμάζονται για την πιο απαιτητική έως σήμερα δοκιμασία τους το “αντίπαλο δέος” στο οπλοστάσιο της HAF, τα πανίσχυρα Rafale είναι πλέον και με τη “βούλα” πλήρως επιχειρησιακά έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής αξιολόγησης από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια έπειτα από την παραλαβή των έξι πρώτων και ενώ ήδη πλησιάζουν τις 2.500 ώρες πτήσεις κρίνονται ως Full Combat Readyολοκληρώνοντας την Final OperationalCapability.

Η 332 Πολεμική Μοίρα “Γεράκι” αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC), ιπτάμενοι και μηχανικοί αντεπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία. Έτσι πλέον τα Rafale εντάσσονται σε οποιονδήποτε σχεδιασμό, είτε εθνικό είτε Συμμαχικό.

Πηγή: newpost.gr

The post Bάπτισμα του πυρός για τα νέα F-16 Viper της 115 Πτέρυγας Μάχης first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 102 φορές