Σάββατο, 04 Απριλίου 2020
Ειδήσεις 24 Φεβρουαρίου 2020

Επέστρεψαν οι πρώτοι Έλληνες μαθητές από την Ιταλία-Σήμερα αναμένονται πτήσεις από Ρώμη (video)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Επέστρεψαν οι πρώτοι Έλληνες μαθητές από την Ιταλία-Σήμερα αναμένονται πτήσεις από Ρώμη (video)

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθηκαν τα ξημερώματα οι πρώτοι μαθητές που βρίσκονταν στη Ρώμη. Πρόκειται για μαθητές που είχαν μεταβεί στην Ιταλία, συνοδεία ενηλίκων, όχι όμως στο πλαίσιο οργανωμένης σχολικής εκδρομής. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» λόγω του κορονοϊού έπειτα από τέσσερις θανάτους και πάνω από 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Λομβαρδία, Βένετο και Πεδεμόντιο. Αυτή τη στιγμή στην Ιταλία βρίσκονται οργανωμένες εκδρομές από δέκα σχολεία, δύο στο Μιλάνο και οκτώ στη Σικελία και γίνεται προσπάθεια για την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δύο πτήσεις από τη Ρώμη αναμένονται σήμερα μέχρι τις 11.15 στην Αθήνα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι θα βρίσκονται μεταξύ των επιβατών και Έλληνες μαθητές.

Επίσης, η αρχική πληροφόρηση ότι αύριο θα υπήρχαν αφίξεις μαθητών από σχολεία της κεντρικής Μακεδονίας επίσης δεν επιβεβαιώνεται. Τα τρία από τα συνολικά δέκα σχολεία που βρίσκονται στην Ιταλία είναι από τη Θεσσαλονίκη και ένα από τα Γιαννιτσά, με 230 μαθητές και 19 καθηγητές.

Από το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινωθεί ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που επιστρέφουν από την Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται ότι κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας.

«Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».

Απογραφή και των φοιτητών που βρίσκονται στην Ιταλία

Παράλληλα, η υπουργός γνωστοποίησε πως γίνεται απογραφή και των φοιτητών που βρίσκονται στην Ιταλία. «Γίνεται μία συστηματική απογραφή τώρα, σε συνεννόηση με όλους τους πρυτάνεις. Δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ρύθμιση για την αναστολή των εκδρομών αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Εγκύκλιοι ετοιμάστηκαν και έφυγαν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όλες υπό έκδοση, αν δεν έχουν ήδη εκδοθεί», διευκρίνισε.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή επισήμανε ότι είναι για προληπτικούς λόγους. «Δράσαμε προληπτικά με πρώτο γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» είπε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρεπορταζ Κ. Παπαδόπουλος

www.ert.gr

Διαβάστηκε 15 φορές