Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020
Ειδήσεις 29 Φεβρουαρίου 2020

Αυστηρή φύλαξη στα σύνορα – Κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου (video)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Αυστηρή φύλαξη στα σύνορα – Κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου (video)

Με αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε Εβρο και νησιά του βορειο-ανατολικού Αιγαίου, και διεθνοποίηση του προβλήματος, απαντά η ελληνική κυβέρνηση στην εκβιαστική απόφαση της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερες τις διελεύσεις προς την Ευρώπη σε μετανάστες και πρόσφυγες, ως αντίδραση στην κατάσταση στη ΒΔ Συρία.
Ένταση επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο, όπου έχει διακοπεί η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές, λόγω συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη μεθόριο του Έβρου. Αρκετές φορές το βράδυ της Παρασκευής 28/2 οι ελληνικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και απέτρεψαν την προσπάθεια εκατοντάδων ατόμων να περάσουν τα σύνορα. Aντίστοιχες απόπειρες εισόδου σημειώθηκαν και το πρωί του Σαββάτου με το CNN Turk να δίνει στη δημοσιότητα σχετικά πλάνα.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις και για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, έχει συγκαλέσει το Σάββατο 29/2 ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες εισόδους και να υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων στη Συρία, διαμήνυσε την Παρασκευή 28/2 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση τη Γερμανίδα καγκελάριο, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και της Γαλλίας, καθώς και τον ομόλογό του της Βουλγαρίας.

Η χώρα μας προστατεύει τα σύνορά της και είναι ασφαλής, υπογράμμισε την Παρασκευή 28/2 από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Θα φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, επισήμανε από τη Λέσβο και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέπτεται Χίο και Σάμο.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Τοσίδης

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Θωράκιση συνόρων για ανάσχεση κύματος μεταναστών-Μέτρα σε στεριά και θάλασσα-Σύσκεψη στο Μαξίμου (video)

www.ert.gr

Διαβάστηκε 14 φορές