Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020
Ειδήσεις 03 Απριλίου 2020

Η ζωή σε καραντίνα: Έρημο το κέντρο-Βόλτες στις γειτονιές-Αυξήθηκαν οι παραβιάσεις (video)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η ζωή σε καραντίνα: Έρημο το κέντρο-Βόλτες στις γειτονιές-Αυξήθηκαν οι παραβιάσεις (video)

Κι αν το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης και ελάχιστοι διαβάτες κυκλοφορούν στους δρόμους, η εικόνα στους δήμους και τα προάστια της Αττικής είναι διαφορετική. Αρκετοί εκμεταλλεύονται το γεγονός πως η αστυνομία δεν μπορεί να είναι σε κάθε δρόμο και γειτονιά και αψηφούν τις απαγορεύσεις, κάνοντας τη βόλτα τους, τα ψώνια και τις συναλλαγές τους, χωρίς να τηρούν απαραιτήτως τους περιοριστικούς κανόνες.

Από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των μετακινήσεων, το κέντρο της Αθήνας έχει ερημώσει. Λιγοστοί κάτοικοι κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Η εικόνα σε άλλες περιοχές της πόλης, είναι διαφορετική.

Στην Κυψέλη, μία περιοχή που οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αρκετοί, οι ουρές έξω από τράπεζες και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας είναι μεγάλες. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Ο 82χρονος Βασίλης Μανωλάς βγαίνει τρεις φορές την ημέρα για να κάνει την βόλτα του στη Φωκίωνος Νέγρη.Όπως λέει, δεν αντέχει την μοναξιά μέσα στο σπίτι.

Ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες έξω από τις εφορίες από πολίτες που θέλουν να βγάλουν κλειδάριθμο για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Στην οδό Τζων Κέννεντυ στο Περιστέρι, οι κάτοικοι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να ψωνίσουν από το σούπερ μάρκετ και το φούρνο της γειτονίας.

Αντίστοιχες είναι οι ουρές που δημιουργούνται έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στη Νέα Σμύρνη. Λόγω της βροχής λιγοστοί είναι οι κάτοικοι που έχουν βγει έξω για βόλτα ή για προσωπική άσκηση.

Λόγω της μεγάλης αναμονής και του έκτακτου μειωμένου προσωπικού, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, την Πέμπτη 2 Απριλίου βεβαιώθηκαν πανελλαδικά 2.247 άσκοπες μετακινήσεις, ενώ την προηγούμενη ημέρα οι άσκοπες μετακινήσεις ήταν 1916. Σε μία ημέρα δηλαδή αυξήθηκαν κατά 17%.

Από την έναρξη του μέτρου, Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 17.358 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Από την έναρξη της εφαρμογής των πρώτων μέτρων που αφορούσαν την προσωρινή διακοπή λειτουργία καταστημάτων έως και χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει παραπέμψει στο αυτόφωρο 190 υποθέσεις με την άσκηση δίωξης με βάση την διάταξη 285 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την παραβίαση μέτρων για την αποφυγή μολυσματικών ασθενειών.

Παράλληλα έχει ασκηθεί ανάλογη δίωξη, πλημμεληματικού βαθμού, και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις που είχε παρέλθει το χρονικό όριο του αυτοφώρου και οι κατηγορούμενοι έλαβαν ρητή δικάσιμο για την δίκη τους.

Οι πρώτες δικογραφίες που άρχισαν να διαβιβάζονται στην Εισαγγελία αφορούσαν κυρίως παραβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων που λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις τους παρά την απαγόρευση.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλες τις Εισαγγελίες της χώρα, στις 30 Μαρτίου 2020, καλούνται οι Εισαγγελείς να παρεμβαίνουν «όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάδοση της νόσου του κορονοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μ. Κωνσταντινίδης

www.ert.gr

Διαβάστηκε 26 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us