Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
Ειδήσεις 20 Ιουλίου 2020

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις στο Μάτι – Ραγδαίες οι εξελίξεις – Μετωπική κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις στο Μάτι – Ραγδαίες οι εξελίξεις – Μετωπική κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα μπαίνει και πάλι η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι μετά τη νέα διάσταση που δόθηκε με αφορμή τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. Εξώδικο κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη στην «Καθημερινή». Έπεται μήνυση κατά παντός υπευθύνου. «Εάν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής  καταθέτει η Ελληνική Λύση.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης μετά τις επίμαχες καταγγελίες αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες καταγράφονται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» αλλά και με αφορμή μήνυση του καταγγέλλοντα, στην οποία περιγράφονται ως διαπραχθέντα αδικήματα η απόπειρα παράνομης βίας και η παράβαση καθήκοντος.

Την ίδια ώρα ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της πυρκαγιάς έχει ολοκληρώσει την έρευνα και έχει ήδη στείλει κλήσεις σε κατηγορούμενους για απολογία, με πρώτο τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.

Το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα φωτίζει λεπτομέρειες της έρευνας που ακολούθησε την φονική πυρκαγιά και συγκλονίζουν. Η «Καθημερινή» αποκάλυψε ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο όπως αναφέρει «φέρνει στο φως την απόπειρα συγκάλυψης» του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος που ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που  ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα.

Μήνυση του πραγματογνώμονα

O καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας λεπτομερώς τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά.

Η μήνυση αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος.

Μήνυση και εξώδικο από την Όλγα Γεροβασίλη

Δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξώδικο της Γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Όλγας Γεροβασίλη.

«Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος η κα Γεροβασίλη θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου».

Η απάντηση της Καθημερινής

Η «Κ» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται. Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης,  μιλώντας στο «Κόκκινο» τόνισε ότι «η  επιχείρηση καπηλείας που υιοθετούν επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τη οικονομία, θα πέσει στο κενό».

«Για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το παραδικαστικό κύκλωμα, τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα μέχρι την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών για το Μάτι, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» δήλωσε από την Κρήτη, η Φώφη Γεννηματά.

«Η μεγαλύτερη τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Μάτι είναι η πλήρης αποκάλυψη όλων των πτυχών της τραγωδίας, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις ώρες» σχολίασε το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της η «Ελληνική Λύση» θα καταθέσει πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται, όπως θα γινόταν για κάθε Έλληνα πολίτη, για κάθε δημόσιο λειτουργό.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, χαρακτήρισε «διαφορετική» την πυρκαγιά στο Μάτι και την απέδωσε σε «ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Εντός συνόρων, ωστόσο, συνεχίζει να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος την τραγωδία», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχρισε ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του σχετικά με το Μάτι και τον οποίον είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες» και ότι αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο είχε καταγγείλει με σφοδρότητα».

Και καταλήγει η ανακοίνωση : «Μετά από όλα αυτά και ενώ εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει οικονομία, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό να καταρρέουν», «ενώ έχει οδηγήσει, ήδη πριν την πανδημία, τη χώρα σε ύφεση και συγχρόνως επιβεβαιώνει πως θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά με την υπογραφή του» και «ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία κατάφερε να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και να εξασφαλίσει τα κονδύλια που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επιχορηγήσεις διαρκώς ψαλιδίζονται», «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα».

Απαντώντας η ΝΔ ανέφερε «Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κυρία Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».

 

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στο Μάτι

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι κάτοικοι στο Μάτι  που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά δηλώνουν συγκλονισμένοι.

www.ert.gr

Διαβάστηκε 32 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us