Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
Ειδήσεις 18 Σεπτεμβρίου 2021

Σε Ηράκλειο και Βιάννο για το Ολοκαύτωμα του 1943 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η Πρόεδρος θα αφιχθεί το μεσημέρι και στις 4 το απόγευμα, θα ξεναγηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου. Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες. Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο δημοτικό καφέ Μαρίνα.

Αύριο στις 10 το πρωί θα βρίσκεται στο μνημείο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου στο Σελί Αμιρών, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των 401 κατοίκων της περιοχής που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 1943.

Τιμή στη γυναίκα  

Οι φετινές εκδηλώσεις λαμβάνουν το χαρακτήρα τιμής στη Βιαννίτισσα γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή. Στις γυναίκες που αντιστάθηκαν στο φασισμό και θυσιάστηκαν. Σ’ όλες τις γυναίκες της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσαν το σταυρό του μαρτυρίου, το σταυρό του πένθους, της ορφάνιας, της φτώχειας και της άφατης θλίψης.

Αφιερώνονται στις χιλιάδες γυναίκες που έσφιξαν τα δόντια, φόρεσαν δια βίου το μαύρο τσεμπέρι, στερήθηκαν τις χαρές της ζωής, έπιασαν στα τρυφερά τους χέρια τη σκαλίδα και το κατσούνι, επωμίστηκαν τις ευθύνες και του άντρα και της γυναίκας, ανέθρεψαν παιδιά κι εγγόνια και τα έκαναν έντιμα και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

Στις γυναίκες που έζησαν με τις τραυματικές και βασανιστικές μνήμες του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, που δεν επέτρεψαν να φωλιάσει το μίσος στην ψυχή τους αλλά δεν ξέχασαν. Που πολλές τους δεν πρόλαβαν, καν, την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης.

Έτσι σήμερα στις 7 το απόγευμα στο χώρο του Πανδημοτικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου, με ομιλητές:

-Άννα Μανουκάκη  – Μεταξάκη, Φιλόλογος – Συγγραφέας.

-Γιώργος Καλογεράκης, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-Tina Gericke, Εκπρόσωπος Ομάδας AK “Distomo” (Αμβούργο).

Παρεμβαίνουν:

-Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας.

-Μιλτιάδης Σφουντούρης, Δικηγόρος, μέλος Συλλόγου Θυμάτων Σφαγής Διστόμου.

-Βασιλική Μπαμιάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας».

-Δημήτρης Βλαχοπάνος, Πρόεδρος Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Διστόμου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Γιάννης Σταθάς.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 32 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us

 youtube instagram