Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κόσμος 15 Φεβρουαρίου 2023

Ισπανία: Έρχονται τριπλές εκλογές το 2023 αλλά και ισπανική προεδρία της ΕΕ

Ισπανία: Έρχονται τριπλές εκλογές το 2023 αλλά και ισπανική προεδρία της ΕΕ Ισπανία: Έρχονται τριπλές εκλογές το 2023 αλλά και ισπανική προεδρία της ΕΕ Ισπανία: Έρχονται τριπλές εκλογές το 2023 αλλά και ισπανική προεδρία της ΕΕ
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

pexels-pixabay-54097

Η Ισπανία βρίσκεται σε πλήρη προεκλογική εκστρατεία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου που αποτελούν στην ουσία τον προπομπό των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του 2023. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα στελέχη των κομμάτων εντείνουν τις δραστηριότητές τους με πληθώρα προεκλογικών συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το PSOE (Σοσιαλιστές) και το ΡΡ (Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) με μικρό προβάδισμα του δευτέρου. Όμως η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν ισχύει για κανένα από τα δύο κόμματα, ως εκ τούτου θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είτε για το αριστερό μπλοκ των κομμάτων, είτε για το δεξιό.

Αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κι ενώ το προεκλογικό κλίμα θα εντείνεται για τις βουλευτικές – που όπως όλα δείχνουν θα διενεργηθούν τον Δεκέμβριο του 2023 – η Ισπανία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε. Η Σύνοδος Κορυφής στην Αλάμπρα της Γρανάδας στο τέλος του έτους θα ολοκληρώσει την ισπανική προεδρία. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά πέντε ευρωπαϊκές περιοδείες αρχής γενομένης από την Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία που ξεκινά από αύριο 16 Φεβρουαρίου. Η επόμενη περιοδεία, στις αρχές Μαρτίου, θα τον οδηγήσει στην Ιρλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με πηγές της Μονκλόα. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια τρεις ακόμα ευρωπαϊκές περιοδείες σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρο την διεθνή του εικόνα. Εκτός από τα συνηθισμένα ραντεβού του στις Βρυξέλλες, όπως και όλων των υπολοίπων πρωθυπουργών, ο Σάντσεθ ταξιδεύει πολύ συχνά στις μεγάλες πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, και έχει στενή σχέση τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Όλαφ Σολτς. Πρόκειται για τον Ισπανό πρωθυπουργό που περισσότερο έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία.

Οι εκ του σύνεγγυς επαφές του Σάντσεθ με τους ευρωπαίους ομολόγους του έχουν ως στόχο την προώθηση των θεμάτων της ισπανικής προεδρίας όπως για παράδειγμα η συμφωνία για μια κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, κάτι πολύ περίπλοκο δεδομένων των τεράστιων πολιτικών διαφορών που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ. Θα γίνει επίσης προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνιών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ο Σάντσεθ θα επιχειρήσει μια συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που έχει να πραγματοποιηθεί από το 2015.

Η Ουκρανία επίσης είναι βασικό θέμα που ενδιαφέρει τον Σάντσεθ και κυρίως η προώθηση κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, πρότασης. Άλλωστε στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα του μετέφερε ότι υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιό του των 10 σημείων, αλλά εξήγησε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη διεθνή υποστήριξη.

Η Ισπανία αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία της ΕΕ από το 1986, όταν εντάχθηκε στην ΕΕ. Αρχικά το 1989 και 1995 (Φελίπε Γκονθάλεθ), το 2002 (Χοσέ Μαρία Αθνάρ) και το 2010 (Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο).

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 58 φορές