Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Επικαιρότητα 10 Ιανουαρίου 2017

Λέσβος: Τώρα στέλνουν πολεμικό πλοίο για τους πρόσφυγες!

Λέσβος: Τώρα στέλνουν πολεμικό πλοίο για τους πρόσφυγες!
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Περίπου 500 από τους 1.000 πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν στη Μόρια θα φιλοξενηθούν

στο αρματαγωγό «Λέσβος» που αναμένεται να καταπλεύσει αύριο το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Αφού άφησαν πέντε ημέρες περίπου 1.000 πρόσφυγες μέσα στο χιόνι και στον πάγο, αφού προσπάθησαν να κουκουλώσουν το πρόβλημα αποκλείοντας την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικό πλοίο στη Λέσβο για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου «μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι το πλοίο που επελέγη για να πλεύσει προς τη Λέσβο είναι το αρματαγωγό... «Λέσβος». Αυτή την ώρα άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν κρεβάτια, στρώματα και σόμπες στο αρματαγωγό που είναι δεμένο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση των ειδών ενδιαίτησης μέσα στο πλοίο,το αρματαγωγό θα ξεκινήσει τον πλου του προς τη Λέσβο.

Το πολεμικό πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σε ένα βίντεο-ντροπή για την κυβέρνηση διαρκείας 18 λεπτών αποτυπώνεται η τραγική κατάσταση που ζουν χιλιάδες μετανάστες στο έλεος του χιονιά

«Άβατο» για τους δημοσιογράφους πλην... ΕΡΤ και ΑΠΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια στο οποίο χιλιάδες μετανάστες έζησαν τις τελευταίες ημέρες σε απαράδεκτες συνθήκες καθώς οι ακατάλληλες για χειμώνα σκηνές τους κυριολεκτικά «θάφτηκαν» κάτω από το χιόνι.

Το βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνει γλαφυρά την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια και αποδεικνύει γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την πόρτα στους μη κρατικά μισθοδοτούμενους δημοσιογράφους.

Στο βίντεο φαίνονται οι σκηνές καλυμμένες με χιόνι και οι μετανάστες να στέκονται στην ουρά σκεπασμένοι όπως-όπως με πλαστικές σακούλες για να προστατευθούν από το κρύο προκειμένου να πάρουν το συσίτιο που τους αναλογεί.

Μπορεί οι σκηνές να καταγράφηκαν πριν από τρεις ημέρες - πριν δηλαδή την απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων - καθώς, ωστόσο, στο νησί της Μυτιλήνης χιονίζει και βρέχει, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ανέβασαν το μεσημέρι της Τρίτης οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη στο κέντρο φιλοξενίας.

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι. Ξέρω σκυλιά που έχουν καλύτερη ζωή» ακούγεται να λέει ένας από τους μετανάστες που μιλούν στο βίντεο-ντροπή για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό διάρκειας 18 λεπτών.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη να τη χαρακτηρίζει ως «σταλινικού τύπου» απόφαση.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Σταλινική λύση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Απαγόρευσαν τη λήψη φωτογραφιών στους παγωμένους καταυλισμούς. Δεν θα τους βλέπουμε, δεν θα νοιαζόμαστε».

Η Κομισιόν αγριεύει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε εχθές τους Έλληνες αρμοδίους μέσω της εκπροσώπου τύπου της, Νατάσας Μπερτό: «Η κατάσταση αντιμετωπίζεταια ανεπαρκώς. Η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές. Έχουμε ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχουμε ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είμαστε έτοιμοι να τα χρηματοδοτήσουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική και τεχνική στήριξη».

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 305 φορές