Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οικονομία 20 Μαΐου 2022

Πληρωμή των συγγενικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών: Εγκρίθηκε η συνεργασία GEA και ΚΕΕE

Πληρωμή των συγγενικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών: Εγκρίθηκε η συνεργασία GEA και ΚΕΕE Πληρωμή των συγγενικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών: Εγκρίθηκε η συνεργασία GEA και ΚΕΕE Πληρωμή των συγγενικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών: Εγκρίθηκε η συνεργασία GEA και ΚΕΕE
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Βρέθηκε λύση για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση μουσικής στους χώρους τους, μεταξύ Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και της εταιρείας GEA, τον αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τραγουδιστών, μουσικών και των παραγωγών.

Όπως αναφέρει αναλυτικά το Επιμελητήριο Καβάλας, σε ανακοίνωσή του: «εγκρίθηκε παμψηφεί η ιστορική συνεργασία της GEA και της ΚΕΕE δίνοντας λύση στα προβλήματα της δεκαετίας από το 2011 έως και το 2021.

Το επιμελητήριο, με την ανακοίνωσή του ενημερώνει τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά μέλη του, που κάνουν χρήση μουσικής στους χώρους τους, ότι στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ‘Αργος στις 13 Μαΐου, με συμμετοχή του προέδρου του Μάρκου Δέμπα και σε συνέχεια των μακρών διαπραγματεύσεων με την εταιρεία GEA, τον αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τραγουδιστών, μουσικών και των παραγωγών, εγκρίθηκε παμψηφεί η ιστορική συνεργασία της GEA και της ΚΕΕE δίνοντας λύση στα προβλήματα της δεκαετίας από το 2011 έως και το 2021.

Στις διαπραγματεύσεις της επιτροπής πνευματικών δικαιωμάτων της ΚΕΕΕ με την GEA συμμετείχε το μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Καβάλας Ελευθέριος Κουκουτίνης, με πρόεδρο της επιτροπής τον Στέλιο Μωραΐτη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Παρατίθενται η ολοκληρωμένη πρόταση, σύμφωνα με την απόφαση συνεργασίας:

 • Για καταστήματα με πραγματική δραστηριότητα ως παραδοσιακά καφενεία, take away χωρίς τραπεζοκαθίσματα κ.λ.π. καταβολή 60 ευρώ συν ΦΠΑ για τα έτη έως και 2021.
 • Για καταστήματα με πραγματική δραστηριότητα ως καφετέριες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, ίντερνετ καφέ κ.λ.π. καταβολή 150 ευρώ συν ΦΠΑ για τα έτη έως και 2021.
 • Για καταστήματα με πραγματική δραστηριότητα ως καφετέριες και εστιατόρια με μπαρ, μουσικά μεζεδοπωλεία, καφέ μπαρ με περιστασιακή χρήση Dj κλπ. καταβολή 500 ευρώ συν ΦΠΑ για τα έτη έως και 2021 με παροχή έκπτωσης 30% λόγω ενδιάμεσης χρήσης μουσικής για καταστήματα που λειτουργούν 12 μήνες.
 • Για καταστήματα με πραγματική δραστηριότητα ως bar, rooftops και lounge / wine bar με χρήση Dj καταβολή 750 ευρώ συν ΦΠΑ για τα έτη έως και 2021
 • Για καταστήματα με πραγματική δραστηριότητα ως κλαμπ, ντισκοτέκ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μουσικά θεάματα, κλαμπ και μπαρ σε παραλίες καταβολή 1200 ευρώ συν ΦΠΑ για τα έτη έως και 2021.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

 • Πρόσβαση στο αρχείο των εγγεγραμμένων μελών στο ΓΕΜΗ από το 2018 και έπειτα για την καθολική επικοινωνία της καμπάνιας σε ολόκληρη τη χώρα.
 • Διάρκεια καμπάνιας 2 μηνών, έναρξη καμπάνιας τέλη Μαΐου 2022.
 • Αποκλειστική χρήση της καμπάνιας από καταστήματα καφέ-εστίασης με εκκρεμότητες παρελθουσών χρήσεων.
 • Η καμπάνια ρυθμίζει αμοιβές αυστηρά για τα έτη από 2011 έως και 2021.
 • Με την συμμετοχή στην καμπάνια δημιουργείται σύμβαση 3ετούς ρύθμισης και δέσμευσης για τα αναδρομικά και τα έτη 2022-2023.
 • Η αμοιβή των ετών 2022-2023 θα προκύπτει από το δημοσιευμένο αμοιβολόγιο του οργανισμού.
 • Παύση νομικών ενεργειών στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην καμπάνια για αυτούς τους 2 μήνες. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες ήδη ο οργανισμός έχει κινήσει νομικές ενέργειες.

Για τον τρόπο υπολογισμού του ποσού κατάθεσης, θα προηγείται επικοινωνία με το site GEA και θα υπάρχει προσωποποιημένη πληροφόρηση του εκάστοτε επιχειρηματία για το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην επιχείρηση.

Οι ημερομηνίες κατάθεσης ετών έχουν οριστεί ως εξής:

 • Εύλογη αμοιβή των ετών 2011-2021.
  Καταβολή έως 30/07/2022
 • Εύλογη αμοιβή των ετών 2022.
  Καταβολή έως 30/09/2022
 • Εύλογη αμοιβή των ετών 2023.
  Καταβολή έως 30/05/2023

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκπόνηση του τελικού κειμένου της συμφωνίας θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας από τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ Ιωάννη Μασούτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων και από τον πρόεδρο της GEA Μανώλη Φάμελλο».

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 34 φορές