Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Κόσμος 08 Φεβρουαρίου 2023

Eπικεφαλής ιταλικής Πολ. Προστασίας στην ΕΡΤ: Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές

Eπικεφαλής ιταλικής Πολ. Προστασίας στην ΕΡΤ: Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές Eπικεφαλής ιταλικής Πολ. Προστασίας στην ΕΡΤ: Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές Eπικεφαλής ιταλικής Πολ. Προστασίας στην ΕΡΤ: Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία απασχολεί εκτενώς και την Ιταλία, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί καταστροφή και θάνατος από σεισμούς. Η Ιταλία αντέδρασε άμεσα, και η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε ώστε να συνεισφέρει στο έργο διάσωσης και φροντίδα του πληγωμένου από τον εγκέλαδο πληθυσμό.

Σήμερα 8 Φεβρουαρίου λοιπόν ο Επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, προέβη σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ιταλίας (Ρώμη), παρουσία ανταποκριτών του διεθνούς τύπου.

Ο Επικεφαλής Κούρτσιο αρχικά ανέλυσε το τραγικό συμβάν, τονίζοντας πως την κύρια δόνηση ακολούθησαν “εκατοντάδες, χιλιάδες σημαντικές δονήσεις” και πως η κύρια δόνηση ήταν “1000 φορές δυνατότερη από αυτή που έπληξε την Αματρίτσε” στην κεντρική Ιταλία το 2016. Αυτό, σε μια περιοχή με “υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα” αλλά και “εκτενέστερο εύρος της καταστροφής”, εφόσον οι ζημιές φτάνουν και σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.

“Το μέγεθος του σεισμού δεν άφηνε (θετικά) περιθώρια” σχετικά με τη βαρύτητα του σεναρίου, τόνισε ο Κούρτσιο, ο οποίος πρόσθεσε πως “όπως στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των σεισμών”.
Ο Επικεφαλής είπε πως ενεργοποιήθηκε αυτόματα και ο συναγερμός για τσουνάμι στις ακτές της Νοτίου Ιταλίας εφόσον στην προκειμένη περίπτωση ο κίνδυνος “ήταν μόλις πάνω από το ελάχιστο όριο”, κάτι το οποίο ήρθη λίγες ώρες αργότερα. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κούρτσιο υπογράμμισε πως, εάν ο σεισμός είχε γίνει στην παράκτια περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα η Κύπρος θα είχε πληγεί από τσουνάμι.

Ο Επικεφαλής μίλησε και για τον Μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ο οποίος “ενεργοποιήθηκε αμέσως” και κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, ενώ σήμερα το πρωί (και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου) και η Συρία έκανε αίτημα βοήθειας στην Ευρώπη.

ο Επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο (δεξιά) και ο συντονιστής της συνέντευξης Τύπου, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής (αριστερά). Φωτογραφία: Darío Menor

Ο Μηχανισμός ξεκινά με την άμεση διαθεσιμότητα των ομάδων USAR (αστικής έρευνας και διάσωσης) για την διάσωση του πληθυσμού κάτω από τα συντρίμμια. Σημειωτέον, ο Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως η υποστήριξη προϋποθέτει την διαθεσιμότητα δομών των οποίων “υπάρχει γνώση της επιχειρησιακής δυνατότητας”. Στην προκειμένη περίπτωση της Ιταλίας, ο Κούρτσιο έκανε λόγω για “17 τόνους υλικού και 60 άτομα” με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας, ενώ έκανε λόγω για προσεχή αναχώρηση πλοίου του Ναυτικού, όπου θα υπάρξει ένα νοσοκομείο υπαίθρου. Σχετικά με τη βοήθεια, ο Επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως αναμένονται να φτάσουν “πάνω από 45 ομάδες βοήθειας από σχεδόν όλη την Ευρώπη”.

Ο Φαμπρίτσιο Κούρτσιο τόνισε πως το γεγονός “είναι τόσο καταστροφικό που οι αριθμοί είναι, κατά πάσα πιθανότητα, υποτιμημένοι, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες (θύματα)”, κάτι που “θα καταλάβουμε με τον καιρό”. Ο Επικεφαλής τόνισε επίσης πως η Τουρκία ζήτησε “αντίσκηνα”, κάτι το οποίο προαναγγέλλει ενδεχομένως μια μεσοπρόθεσμη στέγαση των εκτοπισμένων.

Στην ερώτηση της ΕΡΤ προς τον Ιταλό Επικεφαλής για το αν «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέλαβαν δράση. Υπό αυτή την έννοια, πώς εντάσσεται η Ελλάδα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, και αν μπορείτε να μας πείτε αν έχετε μιλήσει και με τον Έλληνα υπουργό κ. Στυλιανίδη για το συντονισμό των επιχειρήσεων και την παροχή βοήθειας;», ο Φαμπρίτσιο Κούρτσιο απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ιστορικά αποτελεί επίσης μέρος της σύνθεσης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, μοιραζόμαστε με την Ελλάδα μια, ας πούμε, δυνατή θεσμική σχέση όπως επίσης και σημαντικούς κινδύνους. Οι μεσογειακές χώρες έχουν αυτόν τον επιμερισμό των κινδύνων, ακόμη και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έχουμε σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, μια σειρά από καταστάσεις που επίσης μας ενώνουν στην αντίδρασή μας. Επίσης, ειδικότερα ο υπουργός Στυλιανίδης έχει πολύ στενή σχέση με τη χώρα μας, ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος της Πολιτικής Προστασίας, οπότε είχε την ευκαιρία για χρόνια να έχει την επίβλεψη, και η Ελλάδα είναι μια άλλη ηγετική χώρα στον Μηχανισμό.

Για να σας θυμίσω, το 2004, όταν μαζί με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία δημιουργήσαμε το Fire 4, η βελτιστοποίηση των πόρων της εκστρατείας κατά των δασικών πυρκαγιών, ήταν η πρώτη φορά που ορισμένες χώρες συναντήθηκαν για ένα θέμα προστασίας. Στη συνέχεια έγινε Fire 5 επειδή προστέθηκε η Πορτογαλία.

Μέχρι σήμερα υπάρχει συνεργασία για τις δασικές πυρκαγιές, η οποία έχει γίνει σημαντική, ιδίως τα τελευταία χρόνια με τα περσινά γεγονότα, τα οποία έχουν εξαπλώσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ακόμη και σε χώρες που ιστορικά ήταν λιγότερο εξοικειωμένες με αυτού του είδους τους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η οποία πέρυσι, για πρώτη φορά, ζήτησε αεροπορική συνδρομή. Ήμασταν μεταξύ των χωρών που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που ιστορικά είχαμε. Τώρα βρισκόμαστε επίσης στην προοπτική της κλιματικής αλλαγής, και επομένως των εξελίξεων.

Στο ιστορικό κομμάτι εμείς, η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου έχουμε αυτή τη βαθύτερη σχέση. Δεν έχω ακούσει τον κ. Στυλιανίδη, αλλά με αυτή την έννοια ο Μηχανισμός είναι αυτόματος. Πιθανώς να επικοινωνήσουμε στο μέλλον. Ο (Ιταλός) υπουργός Musumeci (Πολιτικής Προστασίας) θα έχει επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του και με άλλους. Αλλά σε αυτό το πρώτο στάδιο οι μηχανισμοί είναι αρκετά αυτόματοι».

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 1696 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us