Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
Συνταγές 14 Φεβρουαρίου 2018

Εκμέκ κανταΐφι

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Το πολίτικο εκμέκ είναι ένα σιροπιασμένο ψωμί σαν τσουρέκι και το σερβίρουν με καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα!

Η δική μας παραλλαγή έχει για βάση του κανταΐφι σιροπιασμένο κι από πάνω αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Μερίδες:12
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:5 ώρες

Υλικά

Για τη βάση
400γρ. κανταΐφι
220γρ. βούτυρο φρέσκο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
7 κρόκους αβγού
6 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
7 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 λοβό βανίλιας ή ξύσμα 1 λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
600γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί με 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα ή φιλέ, καβουρδισμένα

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Ξαίνετε τις κλωστές του κανταϊφιού και το απλώνετε στο ταψί. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το περιχύνετε με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά. Στο τέλος προσθέτετε και το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε το σιρόπι ζεστό πάνω στο ψημένο κανταΐφι και αφήνετε να απορροφηθεί.

Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ρίχνετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα χτυπάτε με μίξερ χειρός ή αβγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, το σιμιγδάλι, το γάλα και τη βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού και τοποθετείτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα (προσοχή, δεν πρέπει να πάρει βράση).

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αφαιρείτε το λοβό βανίλιας. Με κοφτερό μαχαιράκι το χαράζετε κατά μήκος και ξύνετε για να πέσουν τα σποράκια του στην κρέμα. Περιχύνετε την επιφάνεια του σιροπιασμένου κανταϊφιού με την κρέμα και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Πριν το σερβίρετε, καλύπτετε την επιφάνεια με τη σαντιγί και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαβάστηκε 134 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σουφλέ σοκολάτας σε 5' λεπτά Τιραμισού »

Προσθήκη σχολίου

Το Coupaki.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Διαβάστε Ακόμα

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

Tel: 6942569789

info(@)coupaki.gr

Connect With Us


News Letter