Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τέχνες 08 Αυγούστου 2018

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κρήτη

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κρήτη Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κρήτη
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων προχώρησε σήμερα η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

σε περιοχή του Κεντριού, φέρνοντας στο φως μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων που βρέθηκαν μέσα σε ένα χωράφι.

Όλα αυτά μετά από μερική υποχώρηση του εδάφους τις περασμένες μέρες που φανέρωσε ένα ύποπτο «κρατήρα» στην επιφάνεια ενός χωραφιού, και εκεί μέσα σε μια κοιλότητα, εντοπίστηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού ποτίζοντας τις ελιές του παρατήρησε ότι το νερό «χανόταν» σε ένα συγκεκριμένο σημείο, του κίνησε την περιέργεια και ενημέρωσε την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Η προϊστάμενη κ. Σοφιανού ζήτησε την βοήθεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Παπαδάτου ο οποίος βρίσκεται μαζί με 20 φοιτητές στην περιοχή του Γαϊδοροφά για ανασκαφές και όλοι μαζί βοήθησαν στην διαδικασία που έχει ξεκινήσει από χθες.

Συνολικά μέσα στον μινωικό τάφο εντοπίστηκαν 2 μεγάλες λάρνακες γεμάτες οστά και 18 αγγεία εντοπίστηκαν μέσα σε ένα λοξευμένο βράχο, ενώ χρειάστηκε προσεκτικό σκάψιμο για 4 περίπου μέτρα κάτω από το έδαφος. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ευρήματα υστερωμινωικής εποχής και χρονολογούνται περίπου στο 1400-1500 πΧ.

Όλα τα ευρήματα πλέον θα μεταφερθούν στο εργαστήριο συντήρησης της εφορίας αρχαιοτήτων στον Άγιο Νικόλαο, και στη συνέχεια αναμένεται να επιστρέψουν στην Ιεράπετρα και να προστεθούν στην Αρχαιολογική Συλλογή.

Διαβάστηκε 216 φορές