Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
Τεχνολογία 21 Νοεμβρίου 2018

Έλληνας επιστήμονας αποκρυπτογραφεί τον παθογενετικό μηχανισμό της υδροκεφαλίας

Έλληνας επιστήμονας αποκρυπτογραφεί τον παθογενετικό μηχανισμό της υδροκεφαλίας Έλληνας επιστήμονας αποκρυπτογραφεί τον παθογενετικό μηχανισμό της υδροκεφαλίας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία ρίχνει φως στον παθογενετικό μηχανισμό της ανθρώπινης υδροκεφαλίας

, παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρος Ταραβήρας.

Ο καθηγητής με αφορμή το συνέδριο για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, "GeNeDis 2018" μίλησε για μια νέα εικόνα του παθογενετικού μηχανισμού της υδροκεφαλίας στον άνθρωπο και συγκεκριμένα για νέα γονίδια που ενοχοποιούνται για αυτή την παθολογική κατάσταση.

Τι είναι η ανθρώπινη υδροκεφαλία

Πρόκειται για την ανώμαλη κυκλοφορία ή αλλιώς συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλίες του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί συνήθως σε αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Η συνήθης αντιμετώπισή της περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση παρακέντησης και φαρμακολογική θεραπεία. Ωστόσο, και οι δύο παρεμβάσεις αντιμετωπίζουν μόνο εν μέρει τα συμπτώματα της πάθησης και όχι την αιτία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Ο καθηγητής Ταραβήρας με την έρευνά του σε πειραματικά μοντέλα ποντικών κατάφερε να ανιχνεύσει τα νέα αυτά γονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνιση της παθολογικής κατάστασης δηλαδή της ανθρώπινης υδροκεφαλίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε στο εργαστήριό του στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και η οποία είναι υπό δημοσίευση, η απώλεια ή και η δυσλειτουργία μιας ομάδας κυττάρων, των αρχέγονων επενδυματικών, φαίνεται πως συνδέεται με την κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στον ενήλικο εγκέφαλο και κατ’ επέκταση με την ανάπτυξη υδροκεφαλίας σε ποντίκια και ανθρώπους.

Τα επενδυματικά κύτταρα παράγονται από μια συγκεκριμένη κυτταρική σειρά λίγο μετά τη γέννηση, αν και οι «προδιαγραφές» τους έχουν καθιερωθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης. Κάποια «λάθη» κατά την διαφοροποίησή τους, στην οποία εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια, οδηγούν σε διαταραγμένη νευρογένεση και πιθανώς σε υδροκεφαλία.

Όπως τόνισε στην ομιλία του τα ευρήματα αυτά είναι πολύ αισιόδοξα καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ασθένειας ενώ θα ανοίξουν και το δρόμο στην ανακάλυψη θεραπευτικών παρεμβάσεων

Διαβάστηκε 153 φορές

Διαβάστε Ακόμα

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us


Πιο Δημοφιλη