Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
Τεχνολογία 24 Νοεμβρίου 2021

Ποδόσφαιρο & Βιωσιμότητα: οι μεγάλες ομάδες για το περιβάλλον

Ποδόσφαιρο & Βιωσιμότητα: οι μεγάλες ομάδες για το περιβάλλον Ποδόσφαιρο & Βιωσιμότητα: οι μεγάλες ομάδες για το περιβάλλον Ποδόσφαιρο & Βιωσιμότητα: οι μεγάλες ομάδες για το περιβάλλον
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Όλο και περισσότερο απασχολεί το περιβαλλοντικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια τη διεθνή κοινότητα.

Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχουν μπει πάνω πάνω στην ατζέντα πολλών κυβερνήσεων, οργανισμών και επιχειρήσεων.

Και πως άλλωστε να μην πάρει κανείς στα σοβαρά την περιβαλλοντική κρίση, αφού αφορά την ποιότητα ζωής του ανθρώπινου είδους; Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε αυτό το ζήτημα, καθώς αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα, με εκατομμύρια φιλάθλους παγκοσμίως.

Μία από τους πρωτοστάτες σε «πράσινες» πρακτικές είναι η ομάδα της Αγγλίας ForestGreenRovers. Μπορεί η ομάδα να βρίσκεται στη 2η κατηγορία Αγγλίας, όμως είναι η 1η παγκοσμίως που πέτυχε ουδετερότητα σε εκπομπές άνθρακα. Ο προπονητής της ForestGreenRovers Ρόμπ Έντουαρντς, κάλεσε ανοιχτά τις ομάδες της PremierLeagueνα προσφέρουν πιο πολλά στις πρακτικές βιωσιμότητας. «Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για το ποδόσφαιρο να γίνει ηγέτης της βιωσιμότητας, γιατί ο κόσμος θαυμάζει τους μεγάλους αθλητές και παίρνει το παράδειγμα τους. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου είναι παθιασμένοι. Εάν τους δείξεις ποια είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τι μπορούν να κάνουν, θα γίνει ένα κομμάτι της καθημερινότητας τους», δήλωσε ο Άγγλος προπονητής.

Η κλιματική αλλαγή είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως είδος και το ποδόσφαιρο έχει αρχίσει ήδη να βλέπει την επίδραση της. Ο Ντέιβιντ Γκόλντμπλατ, πρόεδρος του FootballforFuture, δήλωσε τα παρακάτω:«μίλησα με τον Μόρτεν Θόρσμπι, έναν Νορβηγό παίκτη της Σαμπτόρια που έλεγε διάφορα πράγματα για την κλιματική αλλαγή πριν χρόνια και σχεδόν κανείς δεν τον είχε πάρει στα σοβαρά. Όμως πλέον κάνουν τις προπονήσεις πριν την αγωνιστική σεζόν στη νότια Ιταλία, οπού έχει ανέβει κατά πολύ η θερμοκρασία. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πια πως οι προπονήσεις του ερχόμενου καλοκαιριού είναι αδύνατες, καθώς είναι σωματικά επικίνδυνο με τέτοια ζέστη.Μπορεί να χρειαστεί να κάνουν προπονήσεις σε κλειστό γήπεδο».

Ανάμεσα στους πάγιους στόχους που μπορούν να καταφέρουν οι μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου είναι το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η βιώσιμη πρακτική στην κατασκευή γηπέδων και αθλητικών δομών, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η μηδενική μόλυνση με σκουπίδια που προκαλούνται από το ποδόσφαιρο και τις συναθροίσεις του.

Προς αυτή την πορεία έχει ταχθεί και η FIFA, η οποία έχει βάλει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος. Μιλώντας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η διοργάνωση δήλωσε: «Η Στρατηγική βιωσιμότητας της FIFA μας επιτρέπει να παραδώσουμε ένα τουρνουά που θα θέσει νέες βάσεις για την κοινωνική, ανθρώπινη, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης του μουντιάλ αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων». Στο δρόμο που χάραξε η FIFAκινήθηκε και η UEFAμε την καμπάνια CleanerAir, BetterGameπου έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαβάστηκε 23 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us

 youtube instagram