Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020
Τοπικά 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Δικαστής φρενάρει την απόφαση για απαγόρευση της TikTok

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΗΠΑ: Δικαστής φρενάρει την απόφαση για απαγόρευση της TikTok

Προσωρινό φρένο στην εφαρμογή της εντολής από την κυβέρνηση Τραμπ για απαγόρευση προς την Apple Inc, αλλά και την Google της Alphabet να διαθέτουν την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή TikTok, έβαλε Αμερικανός δικαστής στην Ουάσινγκτον.

Η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοζόταν από τα μεσάνυχτα χθες, Κυριακή.

Ο περιφερειακός δικαστής Καρλ Νίκολς εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση, την οποία έχει στα χέρια της η ιδιοκτήτρια εταιρία της εφαρμογής ByteDance, που επιτρέπει τη διανομή της TikTok, από τις σελίδες εφαρμογών στις ΗΠΑ. Η προσφυγή της TikTok διατύπωνε πως η απαγόρευσή δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας.

Κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από μία εβδομάδα με την WeChat, άλλη μια κινεζική εφαρμογή που μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν απαγόρευσε «κατά την τρέχουσα περίοδο» επιπρόσθετους περιορισμούς του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου.

A federal judge blocks — for now — a US government ban on downloads of TikTok just hours before the policy was set to take effect

— CNN (@CNN) September 28, 2020

Σύμφωνα με την TikTok, οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν ως συνέπεια να καταστήσουν αδύνατη τη χρήση της εν λόγω πλατφόρμας βίντεο στις ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν κάθε μήνα 100 εκατ. Αμερικανοί.

Δεν αποκλείεται επίσης να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και την κινεζική μητρική εταιρεία της TikTok, την ByteDance.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για να υποχρεώσει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πωλήσει την πλατφόρμα σε κάποια αμερικανική επιχείρηση, επικαλούμενος απειλή για την «εθνική ασφάλεια» καταφερόμενος κατά της TikTok, χωρίς αποδείξεις, ότι κατασκοπεύει τους χρήστες της για λογαριασμό του Πεκίνου.

Ένα τελευταίο σχέδιο πώλησης, που ανακοινώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της TikTok Global, στην οποία θα μετέχει η Oracle ως τεχνολογικός εταίρος στις ΗΠΑ και η Walmart ως εμπορικός εταίρος. Οι Αμερικανοί θα έχουν τέσσερις από τις πέντε έδρες του διοικητικού συμβουλίου.

Όμως η οριστικοποίηση αυτού του σχεδίου εξαρτάται από την καλή θέληση του Αμερικανού προέδρου και της κινεζικής κυβέρνησης.

Η TikTok έχει εκ των πραγμάτων γίνει το νέο σύμβολο της μάχης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την κυριαρχία στον τομέα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή ΕΡΤ με πληροφορίες Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Διαβάστηκε 25 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us