Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021
Κόσμος 19 Ιουλίου 2020

Η δύσκολη μάχη της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας για τον δανεισμό

Η δύσκολη μάχη της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας για τον δανεισμό Η δύσκολη μάχη της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας για τον δανεισμό Η δύσκολη μάχη της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας για τον δανεισμό
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η δύσκολη μάχη της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας για τον δανεισμό

Από το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουλίου τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν την προσοχή τους στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Ιταλού Πρωθυπουργού Conte και του Ολλανδού Rutte

Ο Rutte δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ολλανδία δεν εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά στις αποφάσεις σχετικά με το δημοσιονομικό χρέος της Ιταλίας. Στο θέμα αυτό η Ολλανδία διεκδικεί να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ιταλία.

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουλίου, κατά την διάρκεια διαλείμματος, ο Conte δήλωσε πως πρόκειται για μία αναμέτρηση δυσκολότερη από το αναμενόμενο με αντιπάλους την Ολλανδία αλλά και τις άλλες χώρες frugals: «(οι frugals) δεν συμμερίζονται την ανάγκη μιας τόσο σημαντικής ανταπόκρισης για βοήθεια και αμφισβητούν μέχρι και τα δάνεια. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες πως δεν θα επωφεληθούν μόνο η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Σε μία ολοκληρωμένη οικονομία όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος τους για μια εκκίνηση από την αρχή με ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα» δήλωσε ο Giuseppe Conte.

Πρέπει να σημειωθεί πως η διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας έχει ως παρασκήνιο συνέντευξη που ο Ολλανδός Rutte παραχώρησε στην Corriere della Sera στις αρχές Ιουλίου.

Πιστός στην σκληρή γραμμή που υιοθετεί η χώρα του από την πρώτη ημέρα των Ευρωπαϊκών συσκέψεων και επικεφαλής των χωρών frugals (λιτότητα, δημοσιονομική πειθαρχία), ο Rutte δηλώνει πως «η Ολλανδία κατανοεί και υποστηρίζει το αίτημα συμπαράστασης» αλλά προσθέτει πως «θα πρέπει να δείξουμε συμπαράσταση στις πιό πληγωμένες χώρες γνωρίζοντας πως και εμείς δεχτήκαμε ένα βαρύ πλήγμα».

Ο Rutte υπογραμμίζει την εκτίμηση του προς τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte, με τον οποίο δηλώνει πως έχει μια «δυνατή και φιλική σχέση» και τον συγχαίρει για την γενναιότητα με την οποία η Κυβέρνησή του εφάρμοσε «νομοθετικά μέτρα, μαζί με κάποια μη δημοφιλή, που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας». Παρόλο που ορίζει αυτά τα μέτρα ως μία «καλή αρχή», ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας τόνισε πως «είναι σημαντικό την επόμενη φορά η Ιταλία να αντεπεξέλθει μόνη της σε μία κρίση».  

Ο Rutte υπογραμμίζει επίσης την στάση της χώρας του ως υποστηρικτή της γραμμής των frugals για δανειοδότηση και όχι χρηματοδότηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επειδή, όπως δηλώνει «η βιωσιμότητα του χρέους χωρών όπως Ιταλία και Ισπανία δεν θα μειωθεί με δάνεια». Γι αυτό το λόγο και η Ολλανδία επιμένει πως θα πρέπει να υπάρξει μόνο μηχανισμός δανειοδότησης.

Ο Rutte εκφράζει μια νότα αισιοδοξίας ως προς τον συμβιβασμό όλων για την επίτευξη μιας κοινής λύσης, η οποία όμως φαντάζει ακόμα μακρινή.

Εάν δεν κλείσει μία συμφωνία, η Ιταλία θα χάσει το μερίδιο του λέοντος του Recovery Fund, δηλαδή πάνω από 170 δις Ευρώ, τα μισά των οποίων ενδέχεται να φτάσουν υπό την μορφή δανείων (μνημόνιο;). Ένα χαμηλότερο ποσό από το αναμενόμενο με υψηλότερο ποσοστό δανειοδότησης θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί από τον Conte στο Ιταλικό Κοινοβούλιο

Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Η απόφαση για τα Recovery Funds θα σημαδέψει το μέλλον των σχέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το μέλλον του ίδιου του Giuseppe Conte.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

www.ert.gr

Διαβάστηκε 74 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us