Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022
Κόσμος 24 Μαΐου 2022

Ένταση στον Ειρηνικό: Ρωσία και Κίνα σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία

Ένταση στον Ειρηνικό: Ρωσία και Κίνα σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία Ένταση στον Ειρηνικό: Ρωσία και Κίνα σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία Ένταση στον Ειρηνικό: Ρωσία και Κίνα σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Κλιμακώνεται η ένταση και στον Ειρηνικό, με Ρωσία και Κίνα να πραγματοποιούν κοινή εναέρια περιπολία, την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν διακήρυττε από κοινού με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία την κατηγορηματική αντίθεση τους στην βίαιη ανατροπή παραδοσιακών γεωπολιτικών δεδομένων σε Ευρώπη και Ειρηνικό.

Ρωσικά βομβαρδιστικά και κινεζικά μαχητικά πετούσαν όλο το πρωί της Τρίτης 24/5 πάνω από την Ανατολική και την Ιαπωνική θάλασσα, στο πλαίσιο προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η πολύωρη άσκηση συνέπεσε με την σύνοδο του «τετραμερούς διαλόγου ασφαλείας» Ηνωμένων Πολιτειών Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Ινδίας στο Τόκιο και την απόφασή τους να αντιταχθούν σε βίαια αλλαγή του στάτους κβο στην ευρύτερη περιοχή.

O Iάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε: «Από κοινού με την Ινδία εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία και επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να τηρούμε τις αρχές του κράτους δικαίου, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητας σε οποιαδήποτε περιοχή».

Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να επενδύσουν την ερχόμενη πενταετία 50 δις δολάρια στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την θαλάσσια παρακολούθηση. Εκατοντάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν το Τόκιο ενάντια στη σύσταση μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή.

Στο Τόκιο διαδηλωτής ανέφερε πως: «Οι ΗΠΑ μεθόδευσαν τoν αποκαλούμενο μηχανισμό “Quad” με σκοπό να κυριαρχήσουν στον κόσμο και να διατηρήσουν την ηγεμονία τους. Δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη της οικονομίας και την προώθηση της ειρήνης. Κρύβει επίσης τη στρατιωτική πρόθεση της πρόκληση πολέμων».

Στο θερμοπολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται επιταχύνεται η προσέγγιση Ρωσίας – Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως: «Επί του παρόντος καθώς η Δύση παίρνει θέση δικτάτορα, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ταχύτερα».

Πλέον όλοι ελπίζουν να επικρατήσει η λογική της ειρηνικής συνύπαρξης.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 21 φορές
elzh-CNenfrdeitjaruessv

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us

 youtube instagram