Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
Κόσμος 13 Ιουλίου 2020

Επανεξέταση της απόφασης για Αγία Σοφία ζητεί η Ε.Ε. – Στο τραπέζι και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επανεξέταση της απόφασης για Αγία Σοφία ζητεί η Ε.Ε. – Στο τραπέζι και κυρώσεις κατά της Τουρκίας Επανεξέταση της απόφασης για Αγία Σοφία ζητεί η Ε.Ε. – Στο τραπέζι και κυρώσεις κατά της Τουρκίας Επανεξέταση της απόφασης για Αγία Σοφία ζητεί η Ε.Ε. – Στο τραπέζι και κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Επανεξέταση της απόφασης για Αγία Σοφία ζητεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Καταδικάζει έντονα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να την επανεξετάσει. Επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη, όπως επιδίωξε η ελληνική πλευρά, έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική της συμπεριφορά, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Τόνισε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου κλιμακώσει την παραβατικότητά της.

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

Επίσης, το Συμβούλιο του ανέθεσε την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως είπε ο κ. Μπορέλ, μετά τη λήξη της εξάωρης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν είναι καλές αυτή την περίοδο.

Στο πλευρό της Ελλάδας για λήψη αυστηρότερων μέτρων έναντι της Τουρκίας τάχθηκαν αρκετές χώρες. «Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα προτείνει μέτρα σε διάφορους τομείς, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σε περαιτέρω συζητήσεις, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Την ευρύτατη συναίνεση στο Συμβούλιο, μετά από αίτημα της Ελλάδας, για την εκπόνηση λίστας περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.

Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Διαβάστηκε 25 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us