
«Θύμα ατυχήματος» σε ελικόπτερο αποκαλούν ιρανικά μέσα ενημέρωσης τον Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι ενώ περιγράφουν έρευνες σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν όπου πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση. Τρία ελικόπτερα μετέφεραν την ιρανική ηγεσία στο Αζερμπαϊτζάν και τα δύο είναι ασφαλή. Για το τρίτο διεξάγονται έρευνες, ενώ η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει προσευχές και οι ασάφειες συνεχίζονται. Νωρίτερα έγινε λόγος για αναγκαστική προσγείωση στη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».
Iran President Raisi was flying from a meeting with Ilham Aliyev in Tehran when the incident occurred.
— Russian Market (@runews) May 19, 2024
Video footage shows the head of the Islamic Republic on board shortly before the helicopter made a hard landing in mountainous terrain due to foggy conditions. pic.twitter.com/ofWEP0cL2D
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσι και τον υπουργό του Εξωτερικών συνετρίβη δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters και ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου προέδρου και του 60χρονου υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν «είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».
Οι διασώστες δεν έχουν φτάσει στο σημείο, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη. “Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή”, πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.
BREAKING:The search for the helicopter carrying the Iranian President which has crashed is ongoing.
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) May 19, 2024
The weather conditions are very bad. pic.twitter.com/vEhwXk6elY
Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε αν ο πρόεδρος Ραϊσί βρισκόταν στο αεροσκάφος, που αποτελούσε μέρος συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.
Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί.
Το πρακτορείο Irna επιμένει ότι το ελικόπτερο με επιβάτη τον ιρανό πρόεδρο δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Επίσης μετέδωσε ότι ο αρχηγός των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σήμανε συναγερμό ετοιμότητας.
— Iran Observer (@IranObserver0) May 19, 2024
BREAKING
IRNA confirmed that President Raisi was on board the helicopter and that rescue teams had yet to determine the location of the accident due to poor weather conditions. pic.twitter.com/F41hoTlZZQ
Με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «πρόκρουση» για να περιγράψει το περιστατικό, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη ο ίδιος στο σημείο.
***BREAKING*** HUGE
— Angelo Giuliano
Helicopter carrying President Raisi in East Azerbaijan crashes.
Rescuers in Iran are trying to reach a helicopter involved in “an incident” while traveling with an entourage including President Ebrahim Raisi, state television reported.
Source AP and Iranian… pic.twitter.com/CRwvwSFsIG安德龙 (@angeloinchina) May 19, 2024
Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει φράγμα με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.
Οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και συμπληρώνουν ότι ο αεροπορικός στόλος της χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.
Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2021 στο Ιράν, μια ψηφοφορία που σημείωσε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός πρόεδρος είναι στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ εν μέρει για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.
Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμo κατά της Ουκρανίας και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Πηγή: Associated Press
www.ertnews.gr