
Τους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας των ευρωμεσογειακών κρατών MED9 που συνεδρίασαν για πρώτη φορά σήμερα στη Μαδρίτη, με πρωτοβουλία της Μάλτας, απασχόλησε κατά κύριο λόγο η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά κυρίως η μερική κατάπαυση πυρός και η απελευθέρωση ομήρων και από τις δύο πλευρές.
Στην ομάδα MED9 που δημιουργήθηκε το 2013 συμμετέχουν: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία και η Σλοβενία.
“Ως χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουμε προνομιακούς δεσμούς με την Μέση Ανατολή γι’ αυτό και οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι εντονότερες” υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, μαζί με τον ομόλογο του της Μάλτας Ίαν Μποργκ.
Όπως τόνισαν η προσωρινή κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ήταν το βασικό θέμα που κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών ΥΠΕΞ της MED 9 και ειδικότερα ο Αλμπάρες αναφέρθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για Ειρήνη στην περιοχή που τώρα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η δημιουργία δύο κρατών Ισραήλ και Παλαιστίνης αναλύθηκε στη σύνοδο και όπως τόνισε ο Αλμπάρες “είναι η μόνη λύση που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.
Τα επιπλέον θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικολογική και ψηφιακή μετάβαση και η μεταναστευτική πολιτική.
Για την διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και πότε αυτή θα γίνει ο Ισπανός ΥΠΕΞ απάντησε : “Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και αφού προηγουμένως υπάρξει συνολική κατάπαυση πυρός στην περιοχή”.
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
www.ertnews.gr