Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κόσμος 22 Αυγούστου 2023

Τ. Ερντογάν: Η ταχύτητα έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι ανάλογη με την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΝΑΤΟ - Σουηδία - Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε τη Δευτέρα ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία η Άγκυρα αντιτίθεται με βέτο, θα εξαρτηθεί από το εάν η βόρεια χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και, κυρίως, από την παύση της δημόσιας καύσης του Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, αναφέρει η EFE.

“Πρώτα από όλα, η Σουηδία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των δρόμων της Στοκχόλμης. Εάν δεν αναλάβετε αυτόν τον έλεγχο, εάν συνεχίσετε να επιτίθεται στα πιο ιερά μας αντικείμενα, τότε λυπάμαι, αλλά…”, προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους σε συζήτηση με Τούρκους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από τη Βουδαπέστη το απόγευμα της Κυριακής και δημοσίευσε ολόκληρο η εφημερίδα Hurriyet.

Τόσο οι σκανδιναβικές ακροδεξιές ομάδες όσο και οι Ιρακινοί μετανάστες που αντιτίθενται στο Ισλάμ έχουν κάψει δημόσια αντίγραφα του Κορανίου τους τελευταίους μήνες.

Αν και το πιο επίμαχο σημείο στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης είναι αυτό που θεωρεί η Τουρκία την ανεκτικότητα της Σουηδίας απέναντι στις διαμαρτυρίες των Κούρδων, οι βεβηλώσεις του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων αύξησαν περαιτέρω τη διπλωματική ένταση τους τελευταίους μήνες.

Ο Ερντογάν είπε ότι η ταχύτητα με την οποία το τουρκικό κοινοβούλιο θα συζητήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο θα είναι «ευθέως ανάλογη» με την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχει αναλάβει η βόρεια χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι θα συζητούσε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία μόλις τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές του κοινοβουλίου την 1η Οκτωβρίου, αλλά ο Ερντογάν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ταχύτητα της διαδικασίας.

«Πόσο θα συζητήσουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές το θέμα και σε ποιο σημείο μπορεί να εγκριθεί, δεν γνωρίζουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο τουρκικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε τη Δευτέρα ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Δανό επιτετραμμένο και έναν Ολλανδό διπλωμάτη σε σχέση με την καύση του Κορανίου. Οι ακτιβιστές κατά του Ισλάμ έκαψαν ή κατέστρεψαν αρκετά αντίγραφα του Κορανίου τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας οργή σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και προκαλώντας εκκλήσεις προς τις βόρειες κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τέτοιες πράξεις.

Ο Ερντογάν αποκλείει μια επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, την οποία ο ίδιος είχε ανακοινώσει πριν από εβδομάδες για τον Αύγουστο, έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, αναφέρει το Reuters.

“Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ινδία και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις ΗΠΑ. Εάν βρούμε ευκαιρία σε αυτή την πυκνή ατζέντα, θα συναντήσουμε προσωπικά τον Πούτιν για να μιλήσουμε”, είπε ο Ερντογάν.

Τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε ανακοινώσει πολλές φορές ότι μια επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία ετοιμαζόταν για τον Αύγουστο, η οποία θα ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

 Η Άγκυρα έχει διατηρήσει μια σχετικά ουδέτερη θέση στη σύγκρουση, αφενός δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξή της για την «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αφετέρου αρνούμενη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και προτρέποντας και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν.

Από τη στιγμή που η Μόσχα ολοκλήρωσε, τον Ιούλιο, τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο χάρη στην τουρκική μεσολάβηση, ο Ερντογάν ενέτεινε τις προσπάθειές του για επανενεργοποίηση του συμφώνου.

«Στόχος μας, στις τηλεφωνικές μας συνομιλίες με τον Πούτιν, είναι η Ρωσία να υιοθετήσει μια θετική θέση σχετικά με τον διάδρομο των σιτηρών», επέμεινε ο Ερντογάν. “Είναι πιθανό ο υπουργός Εξωτερικών μας (Χακάν Φιντάν) να ταξιδέψει στη Ρωσία σύντομα. Για αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε κατ ιδίαν και να ληφθούν πιο ακριβή αποτελέσματα”, κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν απέρριψε την προειδοποίηση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να επέμβει στρατιωτικά κατά της στρατιωτικής χούντας στον Νίγηρα, εάν αποτύχουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

«Η απόφαση της ECOWAS να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα δεν μου φαίνεται σωστή», είπε ο Ερντογάν στην προαναφερθείσα συνομιλία με Τούρκους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της χούντας στον Νίγηρα ως επίθεση εναντίον τους.

«Μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα διεύρυνε την αστάθεια σε πολλές αφρικανικές χώρες», προειδοποίησε ο Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την «πίστη» του ότι ο νιγηριανός λαός «θα προστατεύσει τη δημοκρατία και θα διεξαγάγει εκλογές το συντομότερο δυνατό».

Οι αρχηγοί του επιτελείου της ECOWAS, μιας οργάνωσης 15 κρατών της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα επέλεγαν μια «χειρουργική και βραχυπρόθεσμη στρατιωτική επιλογή» εάν αποτύχουν οι ειρηνικές επιλογές για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα.

Στις 26 Ιουλίου, μια στρατιωτική ομάδα κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα, ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, που εξελέγη δημοκρατικά το 2021 και διέκοψε τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, που ήταν μέχρι τότε στενές, με τη Γαλλία.

Μεάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 112 φορές