Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κόσμος 03 Ιουλίου 2023

Το διεθνές γραφείο έρευνας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγκαινιάζεται σήμερα στη Χάγη

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Russia Ukraine War

Σήμερα, το Διεθνές Κέντρο για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA) ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στη Χάγη, φιλοξενούμενο από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust).

Το νεοσύστατο Κέντρο θα είναι το κλειδί για τη διερεύνηση του εγκλήματος επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη διευκόλυνση της δημιουργίας υποθέσεων για μελλοντικές δίκες. Θα παρέχει μια δομή για την υποστήριξη και ενίσχυση των συνεχιζόμενων και μελλοντικών ερευνών για το έγκλημα της επίθεσης και θα συμβάλλει στην ανταλλαγή και ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να φέρνει ανείπωτη φρίκη, καθημερινά. Τα βαθιά ανησυχητικά νέα σχετικά με σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν γίνει μια σκληρή καθημερινή υπενθύμιση της αιματοχυσίας που έφερε ο Πούτιν πίσω στην ήπειρό μας. Συγκεντρώνονται στοιχεία για αμέτρητα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία. Το νέο διεθνές κέντρο δίωξης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της προσαγωγής των δραστών στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης. Δεν θα αφήσουμε κανένα λιθαράκι που να μην γυρίσουμε για να κάνουμε  τον Πούτιν και τα πρωτοπαλίκαρά του να λογοδοτήσουν».

Το Κέντρο, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη της Επιτροπής, αποτελείται από επιλεγμένους εθνικούς εισαγγελείς που ήδη συμμετέχουν στην Κοινή Ομάδα Έρευνας, με την οποία συνδέεται το Κέντρο στις δραστηριότητές του. Οι συμμετέχοντες εμπειρογνώμονες θα μπορούν να συνεργάζονται καθημερινά, να ανταλλάσσουν γρήγορα στοιχεία και να συμφωνούν σε μια κοινή στρατηγική. Η Eurojust θα παρέχει επιχειρησιακή, νομική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης, αποθήκευσης και ανάλυσης αποδεικτικών στοιχείων. Αυτή η εργασία είναι απαραίτητη για την προετοιμασία για μελλοντικές δίκες, είτε ενώπιον εθνικών είτε διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης ή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα εντός της δικαιοδοσίας του.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 73 φορές