Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Υγεία 23 Μαρτίου 2020

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιορισμών σε μετακινήσεις-κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο (video)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιορισμών σε μετακινήσεις-κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο (video)
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων περιορισμών σε μετακινήσεις-κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο (video)

Κρίσιμο θεωρείται το σαββατοκύριακο για το πώς θα ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων να παραμείνουμε μέσα στο σπίτι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την κυκλοφορία.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων με ποινή πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι το τέλος Απριλίου, μπαίνει λουκέτο στα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο, με εξαίρεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα λειτουργούν από τρία. Από ένα ξενοδοχείο θα λειτουργεί ανά νομό. Ο πρωθυπουργός σε νέο μήνυμά του χθες κάλεσε τους πολίτες να μη μεταβαίνουν στην Περιφέρεια και τα νησιά λόγω ακόμη μεγαλύτερου κινδύνου διασποράς του ιού αλλά και δυσκολίας περίθαλψης τους σε περίπτωση που ασθενήσουν.

Ο πρωθυπουργός σε νέο μήνυμά του χθες κάλεσε τους πολίτες να μη μεταβαίνουν στην Περιφέρεια και τα νησιά λόγω ακόμη μεγαλύτερου κινδύνου διασποράς του ιού αλλά και δυσκολίας περίθαλψης τους σε περίπτωση που ασθενήσουν.

Επίσης σε ισχύ από σήμερα 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι τέθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής κατ’ οίκον καραντίνας όσων έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς από χώρες του εξωτερικού.

Το μέτρο εφαρμόστηκε με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ στην διασφάλιση αυτής της υποχρέωσης από τους πολίτες αναλαμβάνει ρόλο και η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό, αστυνομικοί θα εξετάζουν αν πράγματι οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, είτε με επιτόπιο έλεγχο, είτε με συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών.

Αυτό ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, καθώς και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, με βάση το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των πολιτών, ξεκινούν άμεσα περιπολίες με μεγάφωνα κατά τις οποίες οι αστυνομικοί θα ενημερώνουν τους πολίτες ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

Χτες το βράδυ, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα Σπάτα, κατά την οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή λόγω του κορονοϊού και για να διασφαλιστεί η συντονισμένη ενημέρωση των επιβατών που εισέρχονται στη χώρα μας σχετικά με την υποχρέωση της 14ημερης καραντίνας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο διευθυντής ΕΛΑΣ του αερολιμένα, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο διοικητής Π.Σ. του αερολιμένα, πύραρχος Γεώργιος Καραμανλής, ο διοικητής της ΥΠΑ Γεώργιος Δριτσάκος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, και ο γενικός διευθυντής Επιχειρησιακής Λειτουργίας του αεροδρομίου Αλέξανδρος Αραβανής.

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός επιθεώρησε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αφίξεις του αεροδρομίου που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του.

Ήδη έχει αρχίσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η διανομή ειδικών φυλλαδίων σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Το ενημερωτικό αυτό υλικό, με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο, διανέμεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα μας, σημειώνοντας ειδικότερα την υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης της 14ημερης καραντίνας. Επισημαίνεται ότι για την αποστολή αυτή αξιοποιούνται πλήρως από το Π.Σ. οι σπουδαστές των σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπως και στο Κέντρο Ενημέρωσης που λειτουργεί στο κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο όλο το μάχιμο προσωπικό του Σώματος.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες αναφορικά με τον Covid-19 και με ό,τι είναι απαραίτητο και χρήσιμο να γνωρίζουν οι επιβάτες και το ευρύτερο κοινό δίνονται από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (www.aia.gr) προχώρησε στη δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα του, όπου οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες -στα ελληνικά και στα αγγλικά- και ενημερώνονται διαρκώς, δυναμικά, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες.

Ο σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου για τις «Χρήσιμες Πληροφορίες προς τους Ταξιδιώτες»:

Τα αντίστοιχα links στους λογαριασμούς social media του ΔΑΑ:

-Facebook: 

-Twitter: 

Σημειώνεται επίσης ότι έχει διανεμηθεί ειδικό έντυπο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις αρμόδιες Υπηρεσίες, το οποίο θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες κατά την διάρκεια των πτήσεων, όπου θα δηλώνουν λεπτομερώς τα στοιχεία τους και τον τελικό προορισμό διαμονής τους.

Σε ό,τι αφορά τις περιπολίες της ΕΛΑΣ με μεγάφωνα στους δρόμους, με το σχετικό ηχητικό μήνυμα, οι αστυνομικοί θα καλούν όσους παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Το μήνυμα θα είναι ηχογραφημένο στα ελληνικά και τα αγγλικά, πιθανόν και στα αραβικά προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από αραβόφωνους μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην Αττική και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Για την εφαρμογή του μέτρου δόθηκαν κατευθύνσεις από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής αξιωματικούς όλων των νομών.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Διαβάστηκε 24 φορές