Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Υγεία 06 Φεβρουαρίου 2019

Τα μικρόβια του εντέρου πιθανόν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη

Τα μικρόβια του εντέρου πιθανόν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη Τα μικρόβια του εντέρου πιθανόν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ανθρώπινο έντερο περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια που σχηματίζουν

το μικροβιοκτόνο του εντέρου ή τη μικροβιακή σύνθεση. Μια νέα έρευνα έχει συνδέσει τη σύνθεση αυτού του μικροβίου και της καταθλιπτικής διαταραχής. Η μελέτη με τίτλο «Η νευροδραστική δυνατότητα του μικροβίου του ανθρώπινου εντέρου στην ποιότητα ζωής και την κατάθλιψη», δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature Microbiology αυτή την εβδομάδα.

Η μελέτη με επικεφαλής την Mireia Valles-Colomer χρησιμοποίησε την αλληλούχιση του DNA για να εξετάσει τη σύνθεση των μικροβίων στο έντερο. Ανέλυσαν την μικροβιακή περιστροφή σε δείγματα περιττωμάτων άνω των 1.000 ατόμων τα οποία συμμετείχαν στο πρότζεκτ «Belgium’s Flemish Gut Flora». Η ομάδα στη συνέχεια συνέδεσε τη μικροβιολογική σύνθεση των περιττωμάτων των συμμετεχόντων με την ποιότητα ζωής τους και άλλους παράγοντες. Έλαβαν υπόψη τους αν ο συμμετέχων ανέφερε πιθανή διάγνωση κατάθλιψης και την συνέδεσαν με την εικόνα του μικροβιακού εντέρου. Στη συνέχεια τα δεδομένα επικυρώθηκαν από μια άλλη ομάδα 1.063 συμμετεχόντων από το πρόγραμμα «DEEP LifeLines» που έγινε στην Ολλανδία.

Τα τελικά αποτελέσματα από όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να συνδεθεί το μικροβίωμα του εντέρου με τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο επικεφαλής ερευνητής Jeroen Raes, από το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven, επεσήμανε ότι η ιδέα ότι οι μικροβιακοί μεταβολίτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον εγκέφαλό μας - και ως εκ τούτου με τη συμπεριφορά και συναισθήματα μας - είναι ενδιαφέρουσα για τους ερευνητές καθώς οι μέχρι σήμερα μελέτες που είχαν διεξαχθεί εκτός του ότι ήταν μικρής κλίμακας είχαν διεξάγει και μικτά και αντιφατικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της νέας αυτή μελέτης, αποκάλυψαν ότι η παρουσία δύο ομάδων βακτηριδίων, του Coprococcus και του Dialister, ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ αυτών που πάσχουν από κατάθλιψη. Και οι δύο αυτές ομάδες βακτηριδίων έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και όπως είπε ο Raes είπε, οι επιστήμονες γνωρίζουν επίσης ότι η νευρο-φλεγμονή είναι σημαντική στην κατάθλιψη. Επομένως, με κάποιο τρόπο αυτά τα δύο συνδέονται.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα, το μικροβιακό έντερο εμπλέκεται στην πραγματικότητα στον μεταβολισμό του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης. Αυτό το προϊόν ονομάζεται 3,4-διϋδροξυφαινυλοξικό οξύ. Αυτή είναι μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις που συνδέει το μικροβιακό έντερο και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές. Αν και συμφωνούν ότι έχει βρεθεί μόνο ένας συσχετισμός και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Γι αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 300 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καταθλιπτικές ασθένειες ανά τον κόσμο. Αν μπορούσε να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ του μικροβιακού εντέρου και της κατάθλιψης, οι νέοι τρόποι θεραπείας και διαχείρισης θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους αντιμετώπισης της νόσου επισημαίνει ο Ράις. Και συμπλήρωσε, «Μία από τις επιλογές για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι τα προβιοτικά νέας γενιάς. Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει ένα μέλλον σε αυτό».

Πηγές:https://www.nature.com/articles/s41564-018-0337-x

https://www.news-medical.net/news/20190204/Gut-microbes-could-be-linked-to-depression.aspx - Ananya Mandal, doctor, lecturer, and a medical, specialized in Clinical Pharmacology (MBBS)

Διαβάστηκε 445 φορές