Ακουγόταν ότι θα είναι ηλεκτρική, ότι θα θα εγκαταλείψει τη δεκαεξακύλινδρη διάταξη, ότι, ότι… Τελικά η διάδοχος της εμβληματικής Bugatti Chiron υπόσχεται να γράψει τη δική της ιστορία, με έναν ολοκαίνουργιο ατμοσφαιρικό V16 να δίνει το ρυθμό, μαζί με 1.800 άλογα!
Η Tourbillon θα μπορούσε να τα λέει όλα, μόνο με το όνομά της. Σχεδιαστικά αποτελεί κράμα Chiron και Mistral, με το εμπρός μέρος να θυμίζει facelift της πρώτης και το πίσω μεταφορά από τη δεύτερη. Στα μετόπισθεν της νέας Bugatti παρατηρούμε τα σμιλεμένα «καπούλια» και τους πολύ μικρούς προβόλους, που είχαμε να δούμε από την εποχή της Veyron, ενώ δεν γινόταν να λείπουν τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα. Φυσικά στο ρόλο του πρωταγωνιστή η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αεροτομή, την ώρα που πτυσσόμενα πτερύγια συναντάμε στη μάσκα, τις εισαγωγές του προφυλακτήρα, ακόμα και στο πάτωμα.
Ανοίγοντας προς τα πάνω την πόρτα του οδηγού (α λα McLaren) και μπαίνοντας στην καμπίνα, καταρχάς σε εντυπωσιάζει ο μινιμαλισμός. Ελάχιστοι διακόπτες και κουμπιά, το χαρακτηριστικό τιμόνι των Bugatti, ένας πανέμορφος πίνακας οργάνων που μιμείται τους χρονογράφους, και πουθενά οθόνες! Η Tourbillion πάει κόντρα σε όλα τα ήθη και έθιμα των σύγχρονων αυτοκινήτων, αφήνοντας τον οδηγό να απολαύσει με την ησυχία του το εσωτερικό και τη σύνδεση με τη μηχανή. Οθόνη υπάρχει βέβαια, αλλά είναι κρυφή (αναδιπλώνεται μόλις βάλεις μπροστά) και δεν ξεπερνά τις 8 ίντσες – ίσα για να ελέγχεις τις λειτουργίες του hypercar, κάτι που μπορείς να κάνεις και μέσω του smartphone σου με την ανάλογη εφαρμογή. Τι ελέγχεις;
Πρώτα και καλύτερα, έναν ολοκαίνουργιο ατμοσφαιρικό (!) V16 8.3 λίτρων εξελιγμένου από την Cosworth, που παράγει 1.000 άλογα στις 9.000 σ.α.λ.! Αφού συνέλθεις από το σοκ (σημειωτέον, 1.001 άλογα είχε ο 8.0 W16 quadturbo της Veyron), έρχονται τρία ακόμα ηλεκτρο-σοκ. Η Tourbillon είναι υβριδική, χάρη στους 3 ηλεκτροκινητήρες (2 μπροστά, 1 πίσω) που προσφέρουν άλλους 800 ίππους. Συνολικά, το δεξί πόδι του οδηγού προστάζει 1.800 άλογα, τα οποία περνάνε στους τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Μια μπαταρία 25 kWh φροντίζει για την ενέργεια των ηλεκτροκινητήρων, παρέχοντας μέχρι 60 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας. Αυτό, όμως, όταν είσαι ευγενής με το πεντάλ του γκαζιού. Πώς πάει η Tourbillon αν το «φυτέψεις»;
Ξεκινάμε με έναν διακτινισμό 2,0 δλ. στο 0-100 χλμ./ώρα, ένα 0-200 χλμ./ώρα κάτω από 5,0 δλ., 0-300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 10 δλ. και 0-400 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 25 δλ. Για να καταλάβουμε το άλμα σε σχέση με τη Chiron, αρκεί να αναφέρουμε πως οι δικές της επιδόσεις είναι από 0,4 έως σχεδόν 8 δλ. χειρότερες (0-100 σε 2,4 δλ., 0-200 σε 6,1 δλ., 0-300 σε 13,1 δλ. και 0-400 σε 32,6 δλ.). Η τελική κανονικά περιορίζεται στα 380 χλμ./ώρα, όπως στη Chiron, όμως το κλειδί στην αεροτομή δίνει πρόσβαση πλέον σε 445 χλμ./ώρα (από 420 χλμ./ώρα της Chiron). H δραματική βελτίωση στις επιδόσεις οφείλεται και στη διατήρηση του βάρους στα ίδια επίπεδα (1.995 κιλά), παρά την ύπαρξη υβριδικού συστήματος. Το νέο πλαίσιο και αμάξωμα της Tourbillon παίρνουν τα εύσημα, όπως και το αλουμινένιο μπλοκ του κινητήρα.
Η παραγωγή της Tourbillon θα περιοριστεί στο μισό εκείνης της Chiron, τουτέστιν 250 κομμάτια. Η τιμή για κάθε μία; Από 3,8 εκατομμύρια ευρώ και βλέπουμε, αναλόγως έξτρα.
The post Μνημειώδης νέα Bugatti Tourbillon με 1.800 άλογα (+video) appeared first on AutoGreekNews.