Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
Χανιά 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ανταρσία Στα Χανιά: Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ανταρσία στα Χανιά για το Νομοσχέδιο Γεωργιάδη:

Απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και στην απαγόρευση της απεργίας που επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι συντριπτική. Το νομοσχέδιο Γεωργιάδη που θα έρθει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη Βουλή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης σε κάθε επίπεδο.

Πρώτα απ’ όλα, καταργεί το 8ωρο και θεσμοθετεί την 13ωρη εργασία καθώς ένας εργαζόμενος θα δουλεύει σε έναν εργοδότη για 8 ώρες και στη συνέχεια θα εργάζεται σε ένα δεύτερο για ακόμα 5 ώρες. Είτε σε δύο είτε στον ίδιο εργοδότη μέσω του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων και των απεριόριστών νομικών τεχνασμάτων που επιτρέπουν στους εργοδότες κάθε αυθαιρεσία, το αποτέλσμα είναι ότι η μόνη ελευθερία που έχει ο εργαζόμενος είναι δουλεύει μέχρι θανάτου για ένα κομμάτι ψωμί. Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει τα άλλα αντεργατικά μέτρα-φωτιά που υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σε υποζύγιο για εκμετάλλευση μέχρι θανάτου: την εργασία των συνταξιούχων, την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης, την απόλυτη ελευθερία των απολύσεων με καθεστώτα όπως ο «δόκιμος εργαζόμενος».

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλλει τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου όπου θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να καλούν έναν εργαζόμενο για εργασία όποτε επιθυμούν, για όσο χρόνο θέλουν και με αμοιβή τον κατώτατο μεροκάματο. Πρακτικά αυτό σημαίνει μια περαιτέρω ενίσχυση της εργασιακής ανασφάλειας ενώ ακόμα καταργεί τις συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τέλος, η κυβέρνηση και έχοντας γνώση ότι οι αποφάσεις της θα οδηγήσουν σε τεράστιες εργατικές διεκδικήσεις, προσπαθεί να απαγορεύσει τις απεργίες χτυπώντας του εργάτες και τις εργάτριες στο μοναδικό όπλο αγώνα που έχουν. Απειλούν ότι όποιος απεργός συμμετέχει στην απεργιακή περιφρούρηση του χώρου εργασίας του θα κατηγορηθεί ότι ασκεί «ψυχολογική βία και παρεμπόδιση εργασίας» επιβάλλοντας πρόστιμο 5.000 ευρώ και φυλάκιση έως και 6 μήνες, με διπλασιασμό της ποινής (προστίμου και φυλάκισης) σε περίπτωση επανάληψης της απεργιακής διαδικασίας.

Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκειας σε κάθε χώρο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια συναντηθήκαμε στις απεργίες και στις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστολής και της εργασιακής ανασφάλειας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων μας. Τα συνδικάτα της υγείας, τα σωματεία των εκκπαιδευτικών, οι εργαζόμενοι στους Δήμους και άλλοι δώσαμε τις μάχες και βάλαμε εμπόδιο σε πολλές επιθέσεις (αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, επιβολή της αξιολόγησης στα σχολεία από την Κεραμέως).

Να τσακίσουμε την κυβέρνηση που με την πολιτική της καλλιεργεί το θάνατο και την καταστροφή. Είναι η πολιτική που ξοδεύει υπέρογκα ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς και για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, που θυσιάζει τις ανάγκες μας για να εξασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, δολοφονεί ανθρώπους και καταστρέφει το περιβάλλον.

Η απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο Γεωργιάδη μπορεί να γίνει το βήμα για να οργανώσουμε απεργίες διαρκείας σε κάθε χώρο. Το εργατικό κίνημα μπορεί να σταματήσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της ΕΕ που με τις οδηγίες της δίνει γραμμή για την συρρίκνωση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε:

• Να μην περάσει το 16ωρο του Γεωργιάδη και της ΝΔ.

• Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας. Κανένας μισθός κάτω 1.000 ευρώ καθαρά.
• Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης,
• Μείωση των ωρών εργασίας, 30ωρο, πενθήμερο.
• Επαναφορά του καθεστώτος των Βαριών και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Μέτρα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπου απαιτείται.
• Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια δουλειά, πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.
• Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
• Κατάργηση του αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη, καμία πειθαρχία στην εφαρμογή του. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

https://www.facebook.com/antarsiachania
https://antarsiachania.blogspot.com/
https://twitter.com/antarsiachania

The post Ανταρσία Στα Χανιά: Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 20 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us