Παρασκευή, 09 Μαΐου 2025
Χανιά 16 Νοεμβρίου 2023

Κρήτη: Ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και οι εργαζόμενοι του Νομού μας, τιμούμε την 50η επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 73 που βάφτηκε με το αίμα των πρωτοπόρων φοιτητών και των εργαζόμενων νέων.

Τα οράματα και τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εξακολουθούν να παραμένουν σήμερα -50 χρόνια μετά-, πιο επίκαιρα από ποτέ…

Τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα των αγώνων των φοιτητών και του ελληνικού λαού για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία και την προστασία των πολιτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών και κατακτήσεων και για την ειρήνη και ευημερία των λαών.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και ο αντιδικτατορικός αγώνας ήταν η κορύφωση για την διεύρυνση των δημοκρατικών και λαϊκών κατακτήσεων, με αγώνες που συνεχίζονται έως σήμερα για τα ιδανικά της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.
Δε ξεχνάμε ότι η δικαίωση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου περνά μέσα απ’ τους δικούς μας καθημερινούς αγώνες για διασφάλιση της δημοκρατίας, σταθερή δουλειά για όλους, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και οι εργαζόμενοι του Νομού τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου και καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα πραγματοποιηθούν στο Νομό μας.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ! Όλα κατακτιούνται με αγώνα και διεκδίκηση

Μισό αιώνα μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ζωντανή στη συλλογική μνήμη του λαού μας. Τότε έγινε φωνή του λαού που καταπιεζόταν,των φυλακισμένων και βασανισμένων που αντιστέκονταν στη δικτατορία, κλόνισε τη διεθνή κοινότητα και οδήγησε τη χούντα σε αναδίπλωση, μέχρι την τελική της ήττα και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Σήμερα ζώσα παρακαταθήκη, οδηγεί τους αγώνες για δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και προκοπή. Το ιστορικό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», σηματοδοτεί και σήμερα τις διεκδικήσεις της νεολαία μας και τους εργαζόμενους.

Το σύνθημα αυτό δεν αποτέλεσε μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε και προκαλεί αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973

Σήμερα που μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολίγων. Σήμερα που ατομικά δικαιώματα και ελευθερίας είναι και πάλι στο στόχαστρο δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων. Σήμερα που γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη αιματοχυσίας στην Παλαιστίνη.

Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Η εξέγερση του Νοέμβρη μας θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό, αν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει.

Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλούμε τα μέλη, τους φίλους, τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου στις 18:30, στην συγκέντρωση και στην πορεία, στην Πλατεία Ελευθερίας.

ΣΕΚ Χανίων 

Τέτοια είναι η περίοδος που διανύουμε, ώστε πάνω στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι εξελίξεις δείχνουν με κάθε τρόπο ότι το μεγάλο μήνυμα εκείνου του Νοέμβρη είναι επίκαιρο εδώ και τώρα. Ο κόσμος γύρω μας έχει μπει στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης που φτάνει σε τερατώδη εγκλήματα σαν αυτά που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα με τη φριχτή πολεμική εξόρμηση γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστίνιων. Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη ξεσηκώνει χιλιάδες χιλιάδων απ’ άκρη σε άκρη του πλανήτη και αναγκάζει κυβερνήσεις, ακόμα και στην καρδιά του δυτικού ιμπεριαλισμού σαν τη βρετανική, να μην ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται.

Τα νέα από το Λονδίνο είναι χαρακτηριστικά. Το μέγεθος του συλλαλητήριου στο πλευρό της Παλαιστίνης το Σάββατο 11 Νοέμβρη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και τσάκισε όλα τα εμπόδια που προσπάθησε να βάλει στο δρόμο του η ρατσίστρια υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν. Τη Δευτέρα η Μπράβερμαν απολύθηκε από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ανοίγοντας νέο κύκλο πολιτικής κρίσης για την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Οικονόμου όπως Μπράβερμαν

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι έξω από αυτόν τον κύκλο. Έχει εμπλακεί στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε όλα τα εγκλήματά τους, αλλά αναγκάζεται να βλέπει τον κόσμο και εδώ να διαδηλώνει υπέρ των Παλαιστίνιων. Ο υπουργός Προ.Πο. Οικονόμου πήγε να το παίξει Μπράβερμαν με την προσαγωγή του Παλαιστίνιου αγωνιστή που ύψωσε την Παλαιστινιακή σημαία στο Σύνταγμα, αλλά έκανε πίσω τρέχοντας.

Κι όμως, σε τέτοιες στιγμές ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει στη χειρότερη κρίση του. Δίνει με αυτόν τον τρόπο άλλη μια επιβεβαίωση για τα αδιέξοδα μιας αριστεράς που πορεύεται με τις επιλογές του κοινοβουλευτικού δρόμου. Πενήντα χρόνια τώρα αυτή η επιβεβαίωση έρχεται και ξανάρχεται. Κάθε κύμα ριζοσπαστικοποίησης της εργατικής τάξης και της νεολαίας χαραμίστηκε από τέτοιες πολιτικές δυνάμεις.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβερνητική δύναμη χάρη στο κύμα της Μεταπολίτευσης. Αλλά τα νέα πρόσωπα, που έφερε στα υπουργεία με υποσχέσεις ότι θα σαρώσουν τη διαφθορά της δεξιάς, κατάντησαν Τσοχατζόπουλοι και Παπαντωνίου βυθισμένοι στα χειρότερα σκάνδαλα. Επιβεβαίωσαν την παλιά πρόβλεψη της Ρόζας Λούξεμπουργκ ότι όταν ένας σοσιαλιστής γίνεται υπουργός χωρίς επαναστατική ανατροπή, τότε δεν διαβρώνεται το κράτος από τον σοσιαλισμό αλλά αντίθετα το καπιταλιστικό κράτος διαβρώνει το σοσιαλιστικό κόμμα.

Δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ αυτή η αλήθεια. Το ΚΚΕ στη δεκαετία του 1980 έλεγε ότι «Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ» διεκδικώντας μια θέση διορθωτικής δύναμης δίπλα στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά το 1989 βρέθηκε σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, προδίδοντας όλο τον κόσμο που είχε έρθει σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ από τα αριστερά.

Ξέρουμε, σήμερα πια πολύ καλά, ότι το πιο πρόσφατο κύμα ριζοσπαστικοποίησης στα χρόνια των Μνημονίων οδηγήθηκε στα βράχια από τον ΣΥΡΙΖΑ που έγινε κυβέρνηση χάρη σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, που πασχίζει να σβήσει και το Ριζοσπαστική και το Αριστερά από τις γραμμές του.

Ο κόσμος, όμως, επιμένει αριστερά. Το κύμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ξεδιπλώνεται. Είναι καιρός να κάνουμε τη μεγάλη επιλογή και να δυναμώσουμε την Αριστερά που επιμένει στο δρόμο του Νοέμβρη, στον επαναστατικό δρόμο της ανατροπής. Ελάτε να βαδίσουμε μαζί.

Όλοι, όλες και όλ@ στην πορεία του Πολυτεχνείου!

The post Κρήτη: Ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 77 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us