Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Χανιά 11 Ιουνίου 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Ανησυχία για τη ΔΕΔΙΣΑ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η πρόσφατη πυρκαγιά που προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) στο Ακρωτήρι Χανίων προκαλεί ανησυχία.

            Πρέπει άμεσα να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας, μιας και οι έντονοι και αλλεπάλληλοι καύσωνες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες αλλά και γενικότερα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

            Η πρόκληση πυρκαγιάς από κάδο απορριμμάτων αναδεικνύει και την ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων αλλά και των ενήλικων πολιτών. Υπάρχει ανάγκη να μάθουμε όλοι:

  • τι πρέπει να βάζουμε σε κάθε κάδο,
  • τι γίνεται με επικίνδυνα υλικά,
  • πώς μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια,
  • να αποκτήσουμε κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης υλικών έτσι ώστε να μειώνονται τα σκουπίδια,
  • να αποφεύγουμε τα υλικά μιας χρήσης κι ιδιαίτερα τα πλαστικά που είναι τεράστιο πρόβλημα για το περιβάλλον και για τις θάλασσές μας.
  • να σταματήσει η πρακτική ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών σε ρεματιές, ακτές, χωράφια, που όχι μόνο μολύνει τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά συμβάλλει και σε πυρκαγιές.
  • να σταματήσει η πρακτική καύσης απορριμμάτων σε χωράφια που προκαλεί πυρκαγιές και παράγει επικίνδυνες καρκινογόνες διοξίνες όταν καίγονται πλαστικά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η ΔΕΔΙΣΑ και η πρακτική διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση που έχει υιοθετηθεί στα Χανιά (αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη μετά από πολυετείς κινητοποιήσεις του οικολογικού κινήματος) βρίσκεται στο στόχαστρο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση των σκουπιδιών.

Τα συμφέροντα αυτά προσδοκούν τεράστια κέρδη από την ιδιωτική διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία θα προέρχονται από κρατικές κι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και από τα τέλη καθαριότητας. Προωθούν παράλληλα την καύση των σκουπιδιών που θα τους δώσει επιπλέον κέρδη, καθώς προσδοκούν επιπρόσθετες επιχορηγήσεις και επιπλέον έσοδα από την πώληση ενέργειας που θα παράγεται από την καύση. Αδιαφορούν δε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας, μιας και η καύση σκουπιδιών παράγει καρκινογόνες διοξίνες, μολύνει την ατμόσφαιρα και αφήνει τοξική τέφρα. Ορκίζονται βέβαια ότι «θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος», αλλά, ακόμη κι αν οι προδιαγραφές κι οι κανονισμοί μπορούσαν πράγματι να μας απαλλάξουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την τοξική τέφρα, εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε – γέλασε. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι γίνεται με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό λοιπόν, τη ΔΕΔΙΣΑ και τα μάτια μας!

The post Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Ανησυχία για τη ΔΕΔΙΣΑ first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 13 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us