Ευρεία σύσκεψη για την αδεσποτία και τις αγροζημιές που προκαλούν αδέσποτα ζώα στις περιουσίες των αγροτών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, οι βουλευτές Χανίων της Ν.Δ Σέβη Βολουδάκη και Αλ. Μαρκογιάννάκης, οι Δήμαρχοι Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, αντιδήμαρχοι από Χανιά και Πλατανιά, ο γενικός περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας Κρήτης Γιώργος Λυμπινάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Μαστραντωνάκης και πολλοί αγρότες από την Κίσσαμο και τα Κεραμειά.
Όπως καταγγέλθηκε από κατοίκους της περιοχής της Κισάμου, δεν αντιμετωπίζουν μόνο το πρόβλημα της αδεσποτίας, αλλά ακόμη και της μόνιμης καταπάτησης, από κτηνοτρόφους, των κτημάτων τους. Τελούν, δε όπως καταγγέλλουν, υπό καθεστώς μονίμων απειλών.
Κορμοτομές, πυρκαγιές, και απειλές, ακόμη και ξυλοδαρμοί καλλιεργητών, είναι συχνά φαινόμενα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνακης ο οποίος σημείωσε πως “η αδεσποτία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί το Δήμο Κισάμου. Δεν υπάρχει προσωπικό για την περισυλλογή των ζώων. Πρέπει το θέμα να το αναλάβουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.”
Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης από την πλευρά του είπε πως: “Το ζήτημα αυτό είναι πλέον μη διαχειρίσιμο. Προκαλεί περαιτέρω ερημοποίηση της χώρας. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Αντί να παρεμβαίνει η αστυνομία έχει ανατεθεί αρμοδιότητα στους δήμους χωρίς να έχει εξεταστεί εάν οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν”.
“Ακόμη και οι θαρραλέοι που βρίσκονται να κάνουν καταγγελία, στη συνέχεια εξαιτίας των απειλών αναγκάζονται να υποχωρήσουν” σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων. “Δε νοείται να μαζεύονται τα αδέσποτα ζώα και στην συνέχεια να επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη τους”.
Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη τόνισε πως: “Με πρωτοβουλία του ο Μανούσος Βόλουδάκης, κάποια στιγμή η αρμοδιότητα είχε περάσει στην Αστυνομία. Στη συνέχεια η αρμοδιότητα πέρασε στους Δήμους. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε στη Βουλή ότι αυτό το σύστημα δε λειτουργεί και πως η αρμοδιότητα πρέπει να περάσει πάλι στην Αστυνομία.
Έχω προτείνει ήδη μία νομοθετική ρύθμιση, για να επιστρέψει πάλι η αρμοδιότητα στην Αστυνομία.
Τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά και να στέλνονται άμεσα στην Εφορία. Στην προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται ότι οποίο ζώο δεν έχει ενώτια θα οδηγείται στα σφαγεία και το κρέας θα διατίθενται για κοινωφελής σκοπούς”.
“Συμφωνώ ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να έχουν την αρμοδιότητα. Έχω κάνει επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών για να φύγει από αυτό η αρμοδιότητα και να επιστρέψει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχουν βέβαια και συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στο θέμα” είπε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Ο γενικός περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας Κρήτης Γιώργος Λυμπινάκης σημείωσε πως “Είναι συγκεκριμένοι οι παραβάτες κτηνοτρόφοι που δημιουργούν το πρόβλημα. Η Ασφάλεια τους έχει από κοντά προσπαθώντας να εντοπίσει και άλλες παραβατικές ενέργειες. Αν δεν αλλάξει ο νόμος για τις επιδοτήσεις δε θα υπάρξει λύση”.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε πως “Είχαμε συναντηθεί πριν τέσσερα χρόνια εδώ και είχαμε καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα. Το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά έχει ενταθεί. Το πρόβλημα είναι τεχνικό. Πρέπει να βρεθεί μηχανισμός που να περισυλλέγει τα αδέσποτα.
Το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά έχει ενταθεί. Το πρόβλημα είναι τεχνικό. Πρέπει να βρεθεί μηχανισμός που να περισυλλέγει τα αδέσποτα”.
Μάλιστα ο κ. Καλογερής πρότεινε να γίνει μία ομάδα εργασίας, που να επεξεργαστεί το θέμα και να καταθέσει τις προτάσεις της, ώστε να προωθηθούν προς τα αρμόδια υπουργεία για να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση.
“Υπάρχει δυσκολία στην περισυλλογή και στη διαχείριση των αδέσποτων. Το πρόβλημα είναι τεχνικό. Υπάρχει δυσκολία στην αστυνομία να κυνηγά και να διαχειρίζεται στη συνέχεια τα αδέσποτα” ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαστραντωνάκης, αστυνομικός διευθυντής Χανίων.
“Αυτό που πονά τους παραβάτες, είναι να τους πάρεις τα ζώα. Δεν τους απασχολούν τα πρόστιμα, όπως είναι σήμερα. Άρα η λύση είναι η αυστηροποίηση των προστίμων, σε πρώτο χρόνο και η κατάσχεση των ζώων στη συνέχεια” πρότεινε ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων Πάρης Χηνόπουλος.
“Υπάρχει ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών να προστατεύσουν την περιουσία τους από την καταστροφή που προκαλούν κάποιοι λίγοι καταπατητές κτηνοτρόφοι. Δεν γίνεται αυτοί οι αγρότες να ζουν υπό καθεστώς απειλών. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ξένοι στον τόπο τους. Ζητούν προστασία από το κράτος. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και νομοθετική ρύθμιση που να είναι ουσιαστική και να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα” είπε ο Μιχάλης Χαιρετάκης νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος.
The post Χανιά: “Πληγή” η αδεσποτία στην ύπαιθρο των Χανίων | Απειλές, ξυλοδαρμοί και καταστροφές σε περιουσίες (φώτο – video) first appeared on Kriti24.gr.