Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2025
Ειδήσεις 21 Απριλίου 2023

Ντιμπέιτ Ν. Φίλη – Δ. Καιρίδη – Μ. Αποστολάκη στην ΕΡΤ: Τι απάντησαν για οικονομία, κοινωνία, θεσμούς, εκλογικά διλήμματα και συνεργασίες

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

KENTRO DEBATE_2023-04-20_22.06.16_frame_11641 (2)

Στο τρίτο και τελευταίο – πριν την προκήρυξη των εκλογών – ντιμπέιτ μίλησαν σήμερα (20.04.2023) ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ, με τον Γιώργο Κουβαρά.

Οι βουλευτές των τριών κομμάτων απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία, τα εκλογικά διλήμματα και τις συνεργασίες, λίγο πριν τις εκλογές 2023.

Οικονομία

Δ. Καιρίδης: «Είχαμε 13 αναβαθμίσεις επί Νέας Δημοκρατίας»

Σε ερώτηση για το πώς συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα η απόφασή να οδηγήσει η ΝΔ την χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, μέχρι να κατακτήσει την αυτοδυναμία και το αν έχει υπολογίσει τις συνέπειες για την οικονομία ο Δ. Καιρίδης, απάντησε πως: «Κατ’ αρχάς έχετε δίκιο ότι είναι εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα φέρει χαμηλότερο δανεισμό, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και για το κράτος και για τους ιδιώτες.

Να θυμίσω στους τηλεθεατές μας ότι είχαμε 13 αναβαθμίσεις επί Νέας Δημοκρατίας. Εν μέσω όλων αυτών των κρίσεων. Με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία και άρα τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά. Είμαστε τώρα ένα σκαλί λίγο πριν και οι αγορές περιμένουν να δούνε τι θα γίνει με τις εκλογές.

Το ζητούμενο είναι προφανώς η σταθερότητα, είναι η προϋπόθεση για όλα. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση τις πολλαπλές εκλογές. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πάντοτε ήμασταν υπέρ της ενισχυμένης. Ουδέποτε – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε με ενισχυμένη, επανεκλέχτηκε το 85 με ενισχυμένη, έφερε την αναλογική όταν έχανε το 89 ή τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε με την ενισχυμένη, επανεκλέχθηκε με την ενισχυμένη και την έφερε όταν έχανε – εμείς είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας για ένα εκλογικό σύστημα και το θεωρούμε τη βέλτιστη λύση. Από κει και πέρα ο Έλληνας θα αποφασίσει, ο Έλληνας ψηφοφόρος κυριαρχικά, στις 21 Μαΐου».

Ν. Φίλης: «Μια κοστολογημένη πολιτική, η οποία είναι αναγκαία κοινωνικά σήμερα»

Σε ερώτηση σχετικά με μελέτη του economist, η οποία έλεγε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα, εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, οι επιπτώσεις για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι αρνητικές, απάντησε ο Ν. Φίλης:

«Καταρχήν οι Έλληνες εργαζόμενοι το εισόδημά τους είναι τελευταία, τρίτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε τρίτη φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το εισόδημα. Άρα, είναι αναγκαίο να υπάρξει δραστική ενίσχυση του εισοδήματος, με το 880 κατώτατο μισθό, με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή 10% που είναι μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Βέλγιο.

Επίσης, να μειωθεί ο φόρος, το ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα στα καύσιμα και τέλος, να υπάρξει ένα χτύπημα της αισχροκέρδειας, όπως επίσης και αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια με βάση την επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη, ώστε να υπάρξει δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αρχίσουν και να μην εκποιηθεί η περιουσία τους.

Όλα αυτά, συγκροτούν μια κοστολογημένη πολιτική, η οποία είναι αναγκαία κοινωνικά σήμερα. Εάν εάν το εισόδημα δεν το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν στη νέα οικονομική πραγματικότητα, είναι σαν να αφήνουμε τη χώρα να βουλιάζει στη φτώχεια.

M.Αποστολάκη: «Οι τιμές των τροφίμων και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον Γενικό Δείκτη»

Σχετικά με το πως θα πέσουν οι τιμές χωρίς δημοσιονομικό κόστος, απάντησε η κ. Αποστολάκη:

«Οι τιμές των τροφίμων και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον Γενικό Δείκτη, από τον γενικό πληθωρισμό και είναι ένας από τους υψηλότερους, μιλώ για τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αιτίες είναι ότι δεν λειτουργεί κανένας έλεγχος στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος επίσης στον ανταγωνισμό.

Και αυτό οφείλεται γιατί το περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα, τόσο στο εμπόριο όσο και στη βιομηχανία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά, τα επισημαίνουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης, μείωνε δηλαδή τον ΦΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα για 6 μήνες στα τρόφιμα, θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, όπως θα είχε αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ακρίβειας, αν υπήρχαν έλεγχοι και δεν υπήρχε η σημερινή ασυδοσία, δηλαδή όπου η ΔΗΜΕΑ, η αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έκανε μόλις δύο ελέγχους λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Θέλω να πω μια λέξη σε σχέση με τον επιγραμματικό χαρακτήρα, ότι βεβαίως είναι άποψή μας, αλλά θέλω να πω ότι συμφωνεί και ο πρωθυπουργός με την άποψή μας, ο οποίος το 2019 έλεγε ότι τα επιδόματα επιχειρούν να εξαγοράσουν την ψήφο και την αξιοπρέπεια των πολιτών».

Οι παρεμβάσεις

Έπειτα, οι βουλευτές των κομμάτων προχώρησαν σε δικά τους σχόλια – παρεμβάσεις για όσα ειπώθηκαν:

Ν. Φίλης: «Θέλω να τονίσω ότι διεθνώς είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα όπου μετά την πανδημία το Δημόσιο επανέρχεται ως παράγων της οικονομίας και οι αγορές οδήγησαν σε αδιέξοδο. Είναι η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησαν στο να καταργηθούν και κοινωνικά δικαιώματα. Άρα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής μας, θα πάρει αυτή τη νέα πραγματικότητα υπόψιν, το Δημόσιο, που σημαίνει η ενέργεια η ΔΕΗ θα επανέλθει υπό δημόσιο τομέα, που σημαίνει το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, που σημαίνει ότι θα έχουμε μια τράπεζα που θα έχει δημόσιο μάνατζμεντ.

Είναι αυτά αναγκαία για να υπάρξει μια ανάπτυξη υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων, όπως επίσης να υπάρξει και μια αναθεώρηση του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε μεταξύ άλλων.

Δ. Καιρίδης: «Θες να αγιάσεις και δεν σε αφήνουν. Δηλαδή αν δεν τα ξέρει ο κ. Φίλης να τα πω εγώ ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι διπλάσια και τριπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου και δεν έχει καμία σχέση με το σύρσιμο που είχαμε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ όταν η Ελλάδα ήταν στον πάτο στον απόλυτο πάτο, είχε τη χειρότερη οικονομική επίδοση την περίοδο 15 – 19, παρόλο που ήταν μια χρυσή εποχή για την Ευρώπη με χαμηλά επιτόκια και χαμηλό κόστος πετρελαίου και είχαν αναπτυχθεί πάρα πολύ άλλες χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, για να μη μιλήσω για την Ιρλανδία.

Να θυμίσω στην κυρία Αποστολάκη ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στον Γενικό Δείκτη και στα τρόφιμα και πάντως χαμηλότερο από τη Γερμανία και στα τρόφιμα από τη Γερμανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει να κάνει με την πολιτική Μητσοτάκη, έχει να κάνει αν δεν το ξέρει να της το πούμε και αυτό, με την επισιτιστική κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση και με όλα τα υπόλοιπα το νερό το πήγε στο υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται τώρα υποκριτικά να μας εγκαλέσει. Και τέλος αν θεωρεί ότι το κουφάρι ΔΕΗ που παρέδωσαν χρεωκοπημένο κάνει κακό στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Οι ενεργειακοί ιδιώτες πάροχοι είχαν ωφεληθεί από την αδυναμία της ΔΕΗ να παίξει τον οποιοδήποτε ρόλο Και ερχόμαστε εμείς τώρα να ανατάξουμε να ανατάξουμε πραγματικά μια χρεοκοπημένη επιχείρηση η οποία σήμερα επενδύει και αναπτύσσεται και στα Βαλκάνια όπως πρέπει.

Μ. Αποστολάκη: « Να θυμίσω στον κ. Καιρίδη ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας είναι διπλάσιος του Γενικού Δείκτη Τιμών και ένας από τους υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να του θυμίσω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη είναι μια πολιτική η οποία απευθύνθηκε σε 61 μόλις επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες θα κάνουν χρήση του προνομιακού επιτοκίου του 1,1% και θα πρέπει επίσης να του θυμίσω, τα εννιάμισι δισεκατομμύρια των απαιτήσεων των απευθείας αναθέσεων με τα οποία βαρύνεται η κυβέρνησή του.

Αλλά θέλω να θυμίσω και κάτι στον κύριο Φίλη τον άκουσα να αναφέρεται στην επαναφορά του νόμου Κατσέλη. Θέλω λοιπόν εδώ να θυμίσω στον κύριο Φίλη, αλλά κυρίως στους ανθρώπους που μας ακούνε, ότι ο νόμος αυτός στο 38 69 του 10 είναι νόμος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι νόμος ΠΑΣΟΚ που ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας νόμος τον οποίο καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένας νόμος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε με τους νόμους 36, 45 και 43, με τους δύο νόμους του 2015 όπου άνοιξαν την πόρτα για να μπουν τα funds. Και βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία με τον πτωχευτικό της κώδικα ακύρωσε κάθε έννοια προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Θεσμοί

Δ. Καιρίδης: «Φέραμε την πανεπιστημιακή αστυνομία άοπλη»

Σχετικά με το ότι τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αλλά τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να είναι έρμαιο των μπαχαλάκηδων και η αστυνομία δεν εμφανίζεται, ρωτήθηκε ο Δ. Καιρίδης.

Όπως χαρακτηριστικά απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια και γι’ αυτά πολεμάμε. Όμως είναι λάθος ο μηδενισμός στον οποίο επιχειρήσατε να κάνετε. Και να σας θυμίσω ότι οι σαράντα δύο καταλήψεις στα πανεπιστήμια που παραλάβαμε το 19 έχουν τελειώσει. Μιλάμε για κτίρια, μιλάμε για αίθουσες στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο Αθηνών, σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

Η αστυνομία σήμερα μπορεί και μπαίνει στο πανεπιστήμιο όπως δεν έμπαινε μέχρι το 19 και σταματάει τις παραβατικές συμπεριφορές. Για πρώτη φορά, έχουμε συλλήψεις εντός πανεπιστημίου και αυτό είναι θετικό, όταν υπάρχει παραβίαση του νόμου και φθορά της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Από εκεί και πέρα εμείς φέραμε ένα ήπιο μέτρο, την πανεπιστημιακή αστυνομία άοπλη, ακριβώς λόγω του ιδιαζόντως καθεστώτος του Πανεπιστημίου, η οποία δεν δρα κατασταλτικά αλλά προληπτικά και ήδη λειτουργεί.

Για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κάθε φοιτητής έχει ένα panic button, ένα κουμπί να μπορεί να πατάει ανά πάσα στιγμή το βράδυ όταν κυκλοφορεί στο αχανές campus του Αριστοτελείου, στο οποίο και εγώ σπούδασα και να έχει αυτές τις δυνατότητες. Από εκεί και πέρα είναι άλλο αυτό και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στο άσυλο παρανομίας και παραβατικότητας και υπερασπίζεται τους μπαχαλάκηδες».

Ν. Φίλης: «Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της Δικαιοσύνης να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση»


Σχετικά με την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ρωτήθηκε αρχικά ο κ. Φίλης όπου και απάντησε πως: «Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της Δικαιοσύνης να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει αρμοδιότητα μιας επιτροπής θεσμών της Βουλής και να βγαίνει με αυξημένη πλειοψηφία, έτσι ώστε να υπάρχει ένα εχέγγυο στοιχειώδους αμεροληψίας και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και άλλα μέτρα.

Να πω και κάτι τελευταίο όμως και θα ήθελα να την κατανόησή σας. Θα ήθελα να καταναλώσω έστω ένα λεπτό, για να δώσω φωνή σε μια νεαρή γυναίκα σε ένα θύμα ενός άλλου βιασμού στην κ. Άρτεμις Σίφορντ, μια Ελληνίδα που δουλεύει στο εξωτερικό, η οποία σήμερα στην Ευρωβουλή κατέθεσε, επειδή παρακολουθούνταν από το predator και είπε: “Ένιωσα εξαιρετικά σοκαρισμένη, μόνη κακοποιημένη, μολυσμένη.

Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος. Αν σε μένα συμβαίνει να στοχοποιούμε, ο καθένας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής. Η δική μου γενιά υπέκυψε και το συγγνώμη είχε επιστρέψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με διέψευσε όμως.”

Απάντησε επίσης σχετικά με το ότι το όνομα του Νίκου Παππά, που θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια και για το τι μήνυμα στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την απόφαση στους δικαστές και τον σεβασμό στις αποφάσεις τους.

«Η δικαστική απόφαση είναι για ένα πλημμέλημα. Το τονίζω πλημμέλημα. Όχι για οικονομικά ζητήματα. Για παράβαση καθήκοντος δεν πήρα λεφτά ο Παππάς.

Άρα ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση, κρίθηκε από τη δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τα Τέμπη και έχουμε έναν υπουργό ο οποίος έχει πολιτικές ευθύνες, πιθανά και ποινικές και όταν έρθει η πρώτη μηνυτήρια υπό τη μήνυση που θα υπάρξει από πατέρα σκοτωμένου παιδιού στη Βουλή που θα ζητήσει να υπάρξει άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή, τότε να δούμε θα κάνει Νέα Δημοκρατία. Επί του παρόντος δυστυχώς τον κατεβάζει υποψήφιο. Σαν να μη συνέβη τίποτα. Μιλάμε για έγκλημα που έγινε στα Τέμπη», είπε.

Έπειτα ο κ. Φίλης μίλησε και για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, εξηγώντας ότι: «Ψηφίσαμε τη δική μας τροπολογία που απαγόρευε να μπουν οι χρυσαυγίτες στη Βουλή. Τους πολεμήσαμε στην κοινωνία μέσα όταν έκανε πως δεν καταλάβαινε η κυβέρνηση Σαμαρά και η Νέα Δημοκρατία. Όταν βουλευτές σημερινοί της Νέας Δημοκρατίας μιλούσαν για την ανάγκη μια σοβαρής Χρυσής Αυγής για να συνεργαστούν. Όταν Μπαλτάκος, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Σαμαρά, μιλούσε με τον Κασιδιάρη παρασκηνιακά.

Εμείς είμαστε απέναντι στους δρόμους και στη Βουλή. Συμμετείχαμε στις συναινετικές λύσεις απέναντι στην απαγόρευση για τη Χρυσή Αυγή. Η λύση που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία ήταν ακροβασία. Αποδείχθηκε ότι μέσα σε δύο μήνες έφερε δύο τροπολογίες για να βελτιώσει την αρχική.

Με τέτοιες ακροβασίες δεν μπορείς να απαγορεύσεις στη Χρυσή Αυγή, δυστυχώς. Θα ήθελα να με ρωτήσετε και εν όψει της αυριανής επετείου να απευθύνω μια έκκληση στους Έλληνες πολίτες καταψηφίστε τη Χρυσή Αυγή. Είναι το αυγό του φιδιού. Ψαρεύει στα θολά νερά της αντιπολιτικής. Ψαρεύει στην πολιτική που δημιουργεί με τις κοινωνικές διακρίσεις».

Μ. Αποστολάκη: «Το ΠΑΣΟΚ είναι θεματοφύλακας των θεσμών»

Η κ. Αποστολάκη από την πλευρά της απάντησε σχετικά με πώς ακριβώς θα διαχειριστεί ο κ. Ανδρουλάκης το θεσμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των θεσμών. Είναι θεματοφύλακας των θεσμών. Το έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, την οποία άσκησε τόσο όταν κυβερνούσε τη χώρα και έβαζε τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες ως ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην παρούσα εξαιρετικά ανεπιτυχή κατά την άποψή μας και αδιέξοδη κυβερνητική τετραετία του κυρίου Μητσοτάκη». είπε.

Συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ «λέει – σε αντίθεση για παράδειγμα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις πρόσφατα ανασκεύασε την άποψή του και είπε ότι θα κάνει χρήση της πρώτης διερευνητικής εντολής, έλεγε ότι θα την καταθέσει και θα σύρει τη χώρα κατευθείαν σε δεύτερες εκλογές – ως κόμμα ευθύνης και όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας ότι θα κάνει χρήση της τρίτης διερευνητικής εντολής με ένα προγραμματικό πλαίσιο, αναζητώντας και επιδιώκοντας τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με το πρώτο κόμμα.

Αυτό συμβαίνει ξέρετε σε 22 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και σε τέσσερις από αυτές τις χώρες, πρωθυπουργός δεν είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος. Κατά την άποψή μας, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας υπήρξαν αποτυχημένοι πρωθυπουργοί και αυτό φάνηκε και στην 19 και στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού το 2019 και εκτιμούμε ότι θα φανεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023».

Κοινωνία

Ερώτηση προς τον κ. Καιρίδη: «Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο των Αθηνών ένας 18χρονος νοσηλεύεται σοβαρά μετά από τραύματα στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα. Από μαχαίρι έπεσε θύμα ληστείας σε πολυσύχναστο δρόμο στην Ακρόπολη πριν από δύο ημέρες στα νότια προάστια πάλι ένας ανήλικος από συνομηλίκους του. Πάλι ένας ανήλικος έπεσε θύμα ληστείας υπό την απειλή όπλου. Εβδομαδιαίως έχουμε στο αστυνομικό δελτίο δύο τέτοιες περιπτώσεις – ετησίως 5.000 τέτοια περιστατικά μικροεγκληματικότητας έχει διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία. Αυτό δεν το λες και “επιτυχία”. Είτε προσπαθήσατε και δεν τα καταφέρατε είτε δεν εκτιμήσετε σωστά την κατάσταση και το αγνοήσατε».

Απάντηση: «Παραλάβαμε την αστυνομία με πάρα πολλά προβλήματα, υποστελεχωμένη, χωρίς προϋπολογισμούς, χωρίς περιπολικά, χωρίς στοιχειώδη εξαρτήματα. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια ανάταξης της αστυνομίας με τη βοήθεια και των ίδιων των αστυνομικών και σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι ήμασταν το 2019. Προφανώς υπάρχουν αυτά τα περιστατικά, αλλά συνολικά αν δείτε τις στατιστικές θα δείτε ότι η πορεία είναι θετική. Εγώ καταλαβαίνω την ανησυχία την οποία δημιουργούν αυτά τα πράγματα, ειδικά όταν έχουμε τέτοιες βιαιότητες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο πολύ. Με καλή εκπαίδευση των αστυνομικών, με αστυνομικούς στον δρόμο, με καλό εξοπλισμό, με χρηματοδότηση και με μια αστυνομία την οποία αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία και έχει ως δικιά της και όχι απέναντι όπως κάποιοι τη θέλουν».

Ερώτηση προς τον κ. Φίλη: «Άκουσα σήμερα την κυρία Τσαπανίδου να το λέει στις δηλώσεις της Επίσημες είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες. Δηλαδή μας λέτε είμαστε με τους καλούς και όχι με τους κακούς. Και εγώ θέλω τώρα να μου πείτε αν αυτό είναι σοβαρή πολιτική θέση. Γιατί συνεχίζετε ένα κομματικοποιείτε ουσιαστικά μια ποινική υπόθεση, και μάλιστα όταν αφορά τώρα ένα δικό σας ευρωβουλευτή. Ξέρετε κάποιο άλλο κόμμα να μας πείτε το οποίο είναι με τους κακούς, με τους θύτες και όχι με τα θύματα; Δηλαδή είναι αυτό το κόμμα ας πούμε η Νέα Δημοκρατία; Είναι το ΠΑΣΟΚ;

Απάντηση: «Με προκαλείτε κύριε ν απαντήσω. Ξέρετε μια υπόθεση ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας όπου κατηγορείτο για παιδεραστία και πήγαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μάρτυρες υπεράσπισης στο δικαστήριο; Σταματώ και δεν θέλω να πω ονόματα και τίποτε άλλο. Εμείς έχουμε αρχές και στις αρχές αυτές δεν κάνουμε πίσω. Κι αν κάποιοι λερώνουν αυτές τις αρχές όσο ψηλά κι όπου κι αν είναι, πρέπει να πληρώσουν. Δεν κατηγορώ τον ευρωβουλευτή μας. Έχει δικαίωμα να πάει στο δικαστήριο αλλά να μην είναι ευρωβουλευτής. Χωρίς τη θεσμική θωράκιση του βουλευτή, σαν απλός πολίτης θα πάει στο δικαστήριο. Αυτό ζητήσαμε. Δεν είδα να το έχει ζητήσει η ΝΔ για ανάλογες περιπτώσεις από στελέχη της. Κοιτάξτε. Ξαναλέω δεν είναι ηθικολόγώ. Και δεν θεωρώ ότι εμείς είμαστε το άλας της γης, της ηθικής. Όχι άνθρωποι είμαστε. Προβλήματα έχουμε όλοι, αλλά η δική μας παράταξη έχει μια ιστορία, μια ιστορία μιας αδιάλλακτης αντίθεσης σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά και με την ιστορία της πολιτικής ηθικής».

Ερώτηση προς την κ. Αποστολάκη: «Η κοινωνία το πρώτο πράγμα που θέλει, είναι να νιώθει ασφάλεια. Η μεγαλύτερη στιγμή ανασφάλειας της χώρας ήταν αυτή η υβριδική εισβολή το 2020, τον Φεβρουάριο. Και φέρνω στο μυαλό μου μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με οποιονδήποτε άλλον. Πως παίρνει την απόφαση μια συγκυβέρνηση τέτοιου τύπου για να αντιμετωπίσει αυτή την υβριδική εισβολή; Που η απόφαση είναι θέμα λεπτών – ωρών. Πολύ περισσότερο που ως ΣΥΡΙΖΑ δηλωμένα είναι εναντίον του τύπου έχει και συνιστώσες που είναι εντελώς εναντίον. Πως ακριβώς θα αντιμετωπιζόταν κάτι τέτοιο;».

Απάντηση: «Καταρχήν να μιλήσουμε για κάποιες ιδεοληψίες του παρελθόντος. Κάποτε τα ζητήματα ασφάλειας θεωρούντο ότι είναι ζητήματα συντηρητικής ατζέντας ή ακροδεξιάς ατζέντας. Τα ζητήματα ασφάλειας είναι κατεξοχήν ζητήματα που ένα προοδευτικό κόμμα πρέπει να τα έχει στην προμετωπίδα του, γιατί τα ζητήματα ασφάλειας κυρίως θίγουν τους λιγότερο προνομιούχους, τα λαϊκά στρώματα στις λαϊκές γειτονιές. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που αναφερθήκατε, θέλω να θυμίσω ότι ο φράχτης στον Έβρο ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν μια μεγάλη αναγκαιότητα σε μια χώρα που έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σε μια χώρα που δέχτηκε το μεγάλο κύμα των μεταναστών και που φυσικά τότε οι μετανάστες δεν “λιαζόντουσαν”. Σε μια χώρα που έζησε το κολαστήριο της Μόριας. Άρα, για μας αυτά τα θέματα είναι θέματα προτεραιότητας. Το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα έρθει η συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είναι βέβαιο ότι τα ζητήματα αυτά θα έχουν έναν καίριο ρόλο. Και ξέρετε, είναι διαφορετικά το τι λένε τα κόμματα πριν τις εκλογές και τι λένε μετά. Aς πάρουν την ευθύνη να πουν ξεκάθαρα στους ακρίτες μας ότι δεν θέλουνε το φράγμα στον Έβρο».

Εκλογικά διλήμματα

Ερώτηση προς την κ. Αποστολάκη: «Το ΠΑΣΟΚ κινείται πολιτικά στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Με τη Νέα Δημοκρατία κυβερνήσετε επί Σαμαρά και Βενιζέλου και μάλιστα με το ΣΥΡΙΖΑ είχατε και μια μετωπική σύγκρουση. Ήσασταν οι πρωτεργάτες στο “αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο”. Τι έχει αλλάξει και θεωρείτε τώρα και τα δύο κόμματα πιθανούς σας κυβερνητικούς εταίρους. Είναι πιο δεξιά ο Μητσοτάκης από τον Σαμαρά ας πούμε Είναι πιο κεντρώος ο Τσίπρας απ’ ό, τι ήταν στην προηγούμενη φάση; Πως βρίσκεστε ξαφνικά στη μέση ενώ ήσασταν προς τη μία πλευρά;».

Απάντηση: «Το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη παράταξη που έχει μια επιρροή η οποία είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερη από τα εκλογικά της αποτελέσματα και κάποια στιγμή αυτά θα ξαναβρεθούν στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι λοιπόν μια παράταξη, ένα κόμμα που ετεροκαθορίζεται, δεν είναι αντιΣΥΡΙΖΑ ή αντιδεξιά, είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ που χρεώθηκε από την άδικη κρίση της ιστορίας πάρα πολύ τη χρεοκοπία της χώρας. Σήμερα ξανά συστηθήκαμε και γνωρίζουν όλοι και το δεξιό και το αριστερό μνημόνιο. Άρα το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ατζέντα και το δικό του πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, έχει αλλάξει βέβαια πολλά σε ότι αφορά τη συγκυρία και τις διαψεύσεις. Θυμάστε πώς κερδήθηκαν οι εκλογές το 2015. Νομίζω ότι αντίστοιχες διαψεύσεις ακολουθούν τώρα. Άρα το ΠΑΣΟΚ με το δικό του πρόγραμμα έρχεται και λέει ότι με μια στάση υπεύθυνη και με βάση ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στο οποίο προσβλέπουμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε, θα πάμε να κάνουμε κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι προγραμματικές μας θέσεις π.χ. κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου, επαναφορά δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, θα γίνουν δεκτές και θα κυβερνηθεί η χώρα.

Ερώτηση προς την κ. Αποστολάκη: «Τελικά είστε υπερήφανοι για τη συγκυβέρνηση που κάνατε με τη Νέα Δημοκρατία το 2012 -2015 ή αυτή τη συγκυβέρνηση τη φέρετε βαρέως και δεν θέλετε να σας ξανασυμβεί; Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε, διότι αν δεν απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο μπερδεμένοι οι πολίτες τελικά. Γιατί καταλαβαίνετε κι εσείς ότι τότε είχατε δημιουργήσει μια εικόνα ότι σώζετε από κοινού τη χώρα και σας “έριξε” ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πώς είστε σε ίσες αποστάσεις, αυτό δεν καταλαβαίνω. Ήσασταν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση: «Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της ακραίας δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Θυμάστε το με ένα νόμο και με ένα άρθρο; Θυμάστε το δημοψήφισμα και το πώς παίχτηκε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στα ζάρια; Αυτά είναι συγκυρίες. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν ετεροκαθορίζεται. Είπατε “φέρει βαρέως”. Το ΠΑΣΟΚ, το μόνο σημείο στο οποίο έχει αισθάνεται ότι υπάρχουν σκοτεινές στιγμές, είναι κάποια ελάχιστα στελέχη τα οποία πρόδωσαν με χυδαίο τρόπο την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και που μας οδήγησαν να απολογηθούμε χωρίς να οφείλουμε να απολογηθούμε γι’ αυτούς. Από κει και πέρα κάθε κίνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν κίνηση χρέους και κίνηση ευθύνης. Όλη μας η πορεία είναι κρίκοι ευθύνης σε μια αλυσίδα να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον. Χωρίς λαϊκισμό και χωρίς δημαγωγία. Δεν θα έρθουμε τώρα όμως να ετεροκαθορίσουμε ότι είμαστε πιο κοντά στον ένα ή πιο κοντά στον άλλον. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τη χώρα και θέλουμε να την ξαναλλάξουμε».

Ερώτηση προς τον κ. Φίλη: «Είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας: Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι από ποτέ. Μίλησε για εμπιστοσύνη και για καθαρό πολιτικό μητρώο. Αναρωτιέμαι λοιπόν για ποια ωριμότητα και εμπιστοσύνη μιλάτε όταν σήμερα στελέχη σας, 3 τον αριθμό, με αναρτήσεις, άφησαν υπονοούμενα για την καταγγέλλουσα στην υπόθεση Γεωργούλη. Για ποιο καθαρό πολιτικό μητρώο μιλάτε όταν έχετε υποψήφιο βουλευτή ο οποίος έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος; Για ποια προοδευτική συμμαχία μιλάτε όταν έχετε στέλεχος σας το οποίο μιλάει για “Λουλούδες και απολειφάδια”. Είναι προοδευτικό αυτό;».

Απάντηση: «Έχω απαντήσει στα θέματα αυτά για τον κ. Παππά. Μην το επαναφέρετε. Έχουμε πάρει μέτρα και έχουμε διαγράψει όπως ξέρετε, σήμερα, στελέχη τα οποία έκαναν αναρτήσεις – μεσαία στελέχη έχει σημασία, και όχι πρωτοκλασάτα, ούτε υπουργούς κλπ. Είμαστε σαφείς στο θέμα αυτό. Δεύτερο θέμα τώρα και έχει σημασία. Εμείς ως κόμμα δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την ηθική. Ταυτοχρόνως, θέλουμε μια πολιτική που να υπηρετεί ένα σχέδιο, να βγει η χώρα μας από την κρίση για μια ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και γι’ αυτό θέλουμε συνεργασίες πολιτικές και γι’ αυτό απευθύνουμε και στο ΠΑΣΟΚ την πρόσκληση για συνεργασία. Οι ίσες αποστάσεις είναι αποστάσεις που σπρώχνουν το ΠΑΣΟΚ προς τη Δεξιά. Θέλει προσοχή αυτό. Το έχει πληρώσει το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Η τερατογένεση που λέει ο Μητσοτάκης είναι όταν το ΠΑΣΟΚ πάει στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχει μια δημοκρατική σε γενικές γραμμές πορεία, και αυτή πρέπει να εκφραστεί σήμερα προς όφελος των συμφερόντων των πολιτών.

Και 100 να είναι τα στελέχη, να είναι θα είναι εκτός κόμματος. Είμαστε αδιάλλακτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και της ηθικής τάξης. Οι άλλοι να δούμε τι έχουν κάνει. Να ανοίξουμε καταλόγους φακέλους εδώ σήμερα, ποιοι είναι κατήγοροι, ποια κόμματα εν συνόλω μπορεί να κατηγορηθούν; Ξαναλέω και εκατό και χίλιοι να υπήρχαν θα ήταν εκτός κόμματος. Δεν παίζουμε με τα ζητήματα αυτά.

Ερώτηση προς τον κ. Καιρίδη: «Ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Ο Άκης κεντρώος το ίδιο. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης ήταν από το ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο αν τα νούμερα ταιριάζουν, όχι από την πρώτη Κυριακή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;».

Απάντηση: «Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ απλό. Εμείς είμαστε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Δεν ψηφίσαμε τον νόμο της απλής αναλογικής. Θεωρούμε τους αντιπάλους μας υποκριτές διότι και το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 κυβέρνησε με την ενισχυμένη και έφερε την απλή αναλογική τελευταία στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μοντέλο κυβέρνησε με την ενισχυμένη, επανεκλέχθηκε με την ενισχυμένη και έφερε την απλή αναλογική όταν είδε ότι χάνει. Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι, θέλουμε την ενισχυμένη. Από κει και πέρα, εάν στην κάλπη της ενισχυμένης δεν υπάρξει η αυτοδυναμία, την οποία εμείς θεωρούμε τη βέλτιστη λύση, προφανώς είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε συνεργασίες και με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αισθανόμαστε ότι είναι ο εγγύτερος πολιτικός χώρος. Εμείς αισθανόμαστε περήφανοι για την περίοδο 2012 – 2015 και την πρωθυπουργία Σαμαρά και δεν έχουμε τη γνωστή αμηχανία και το γνωστό δυισμό του ΠΑΣΟΚ, όπου οι μισοί κοιτάνε προς τη μια μεριά, οι άλλοι μισοί κοιτάνε προς την άλλη και ούτω καθεξής. Και προφανώς, ως μεγάλη παράταξη που είμαστε με αυτοπεποίθηση, ενσωματώνουμε στελέχη από χώρους πολιτικούς που μπορούν να προσφέρουν και προφανώς υιοθετούν τη δικιά μας βασική ιδεολογία».

Συνεργασίες

Ερώτηση προς την κ. Αποστολάκη: «Στη ΔΕΘ το 2018 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά σε μια αποστροφή του λόγου της είπε σε εισαγωγικά “Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη”. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι αυτό μπορεί να το πει ξανά με την ίδια καθαρότητα, διότι οι όροι που θέτει απομακρύνουν την πιθανότητα μιας κυβερνησιμότητας παρά την φέρνουν πιο κοντά. Αναρωτιέμαι πώς το σκέφτεστε αυτό. Δηλαδή οι όροι που θέτετε δεν βοηθάνε στην κυβερνησιμότητα. Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε. Κυρίως, όχι ένας από τους δύο πρώτους να είναι πρωθυπουργός».

Απάντηση: «Ξέρετε, η δική μου ανάγνωση βλέπει στη διατύπωση της Φώφης Γεννηματά και στη σημερινή διατύπωσή του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ έναν κοινό πυρήνα. Ο πυρήνας είναι ο ίδιος, είναι η ευθύνη. Οι συγκυρίες είναι διαφορετικές. Αλίμονο αν ένα κόμμα έχει την ίδια αντιμετώπιση σε ό, τι αφορά την τρέχουσα συγκυρία σαν παγωμένο, σαν ακίνητο, λες και δεν πέρασε και δεν μεσολάβησε τίποτα. Δεν είμαστε το 2018, είμαστε το 2023. Ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Είναι η ευθύνη. Οι διαφορές είναι μεγάλες. Υπάρχει το νέο εκλογικό σύστημα που είναι η απλή αναλογική. Δεν υπήρχε το 2019 η απλή αναλογική. Υπάρχει μια συγκυρία σε ότι αφορά την αποτίμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία είναι εξαιρετικά αρνητική. Όπως εξαιρετικά αρνητική είναι και η αποτίμηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Άρα σε μια πλειοψηφία που σου λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο και κυβερνήσεις συνεργασίαςμ θα ήταν εξαιρετικά ανήθικο και ανεύθυνο από την πλευρά μας, παρά τη βούλησή τους να έρθουμε να κάνουμε πρωθυπουργό τον έναν τον άλλον που η πλειοψηφία δεν επιθυμεί».

Ερώτηση προς τον κ. Φίλη: «Ο κύριος Τσίπρας απορρίπτει την κυβέρνηση των ηττημένων, την οποία όμως έχουν επαναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Δραγασάκης με τις δηλώσεις του. Ο κύριος Δραγασάκης μάλιστα είπε: θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε. Και θέλω να σας ρωτήσω τελικά ποιος θα λάβει την απόφαση Θα λάβει ο πρόεδρος ή τα όργανα του κόμματος; Και εσείς τι πιστεύετε αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, δεν είναι πρώτο κόμμα, πρέπει να επιχειρήσει το σχηματισμό κυβέρνησης ή πρέπει να παραδώσει την εντολή ο Τσίπρας;».

Απάντηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να διερευνήσει τη δυνατότητα να βγει ένα εκλογικό αποτέλεσμα ισχυρό για μια εναλλακτική πολιτική διακυβέρνηση. Αυτό πάει να γίνει και στην Ευρώπη. Οι μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι κάτι κινείται στην κοινωνία. Ακόμα και η συνάντηση αύριο με τον καγκελάριο Σολτς του Τσίπρα έχει ένα στοιχείο τέτοιο αναζήτησης συμμαχιών, ακόμα και με δυνάμεις που δεν έχουμε πλήρη ταύτιση. Από τους σοσιαλδημοκράτες για παράδειγμα. Αλλά έχουμε κοινά στοιχεία, άρα και στην Ελλάδα θα διεκδικήσουμε τέτοιες συμπράξεις. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι το ευρωπαϊκό σήμερα καθεστώς. 24 Από τις 27 χώρες έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας και στην Ελλάδα το ίδιο. Με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή μας. Θα αποφασίσουν τα όργανα με κυρίαρχη και βασική γνώμη του Προέδρου. Θέλουμε η απλή κουλτούρα της απλής αναλογικής να εμπεδωθεί στη χώρα μας χωρίς να υπάρχει η αμφισβήτηση ότι το πρώτο κόμμα δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα».

Ερώτηση προς τον κ. Καιρίδη: «Λέτε για αυτοδυναμία ξεκάθαρα από την αρχή. Αυτό είναι η συνέπεια της Νέας Δημοκρατίας. Πάμε όμως στα σενάρια. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα plan B. Η κάλπη λοιπόν δείχνει ότι δεν βγαίνει αυτοδυναμία, η δεύτερη κάλπη. Τι κάνετε; Προς τα πού κοιτάτε; Πάμε σε συνεργασίες: ΠΑΣΟΚ; Πώς; Ο Πρόεδρος, ο κ. Ανδρουλάκης ακόμα δεν έχει πάρει εξηγήσεις, σαφείς, ξεκάθαρες εξηγήσεις ποιος τον παρακολουθούσε και γιατί. Επίσης, έχει θέσει το γνωστό εμπόδιο: Όχι Μητσοτάκης – Όχι Τσίπρας, γιατί κατά τη δική του αξιολόγηση έχουν αποτύχει. Άρα τι κάνετε; Τρίτη κάλπη;».

Απάντηση: «Καταρχάς αυτό που είδατε μόλις προηγουμένως ήταν η απόλυτη περιδίνηση της αντιπολίτευσης και η απόλυτη σύγχυση. Διότι στο ερώτημα τι θα κάνουν δεν υπάρχει απάντηση. Η μόνη ξεκάθαρη απάντηση είναι η πρόταση περί αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς είπαμε, ότι αν πάμε στη δεύτερη κάλπη τότε -και δεν έχουμε την αυτοδυναμία που θεωρούμε ότι είναι η βέλτιστη λύση- θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας προφανώς με το ΠΑΣΟΚ κατ’ αρχήν. Και εκείνο θα πάρει την ευθύνη αν θα επιμείνει στη θέση του ότι δεν συζητά, παρά μόνο αν έχει ισχυρό διψήφιο, όπως μας λέει και δεν θα είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, για το αν θα υπάρξει τρίτη κάλπη. Εμείς δεν τη θέλουμε την τρίτη κάλπη, αλλά προφανώς δεν μπορούμε και να την αποτρέψουμε αν δεν βρούμε συνεργασίες, τουλάχιστον συνεργασίες. στο μοντέλο 2012 – 2015. Διότι είναι άλλο πράγμα να είσαι πρώτο κόμμα με 15% και 16% σε κάποιες χώρες ευρωπαϊκές, και άλλο πράγμα να είσαι αρχηγός κόμματος με 35% και το δεύτερο στο 10%, και αυτό να θέλει να επιβάλει στο 35 άλλον πρωθυπουργό. Αυτά είναι αυτονόητα και αδιανόητα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Άρα η ευθύνη δεν θα είναι δικιά μας. Θα είναι στο ΠΑΣΟΚ. Το οποίο πραγματικά απεύχεται να μπει στην κυβέρνηση, διότι θεωρεί τραύμα την προηγούμενη εμπειρία».

Ερώτηση προς την κ. Αποστολάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει διαρκώς εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και το ΠΑΣΟΚ καθαρά δεν έχει πει “Είμαστε υπερήφανοι, είμαστε υπέρ”. Μοιάζει σαν να ντρέπεστε λίγο για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ξεκάθαρο δεν έχει ακουστεί. Πιστέψτε με, μη μου πείτε ότι έχει ειπωθεί κάτι που δεν το έχω ακούσει. Μου κάνει πάντα εντύπωση όταν βάλλει τόσο έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτής της συγκυβέρνησης».

Απάντηση: «Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει καμία απόσταση από τα πεπραγμένα τα οποία υπάρχουν και από τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε την κρίση. Η μόνη κριτική η οποία θα μπορούσε να ασκηθεί στο ΠΑΣΟΚ είναι η ανάληψη ευθυνών που δεν του αναλογούσαν. Είναι η μόνη κριτική την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ως αυτοκριτική. Για όλα τα υπόλοιπα το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό που είχε χρέος να κάνει. Το γεγονός ότι η άδικη κρίση της ιστορίας του χρέωσε όλα τα δεινά, σήμερα έρχεται να δικαιωθεί. Άρα αυτό το οποίο επισημαίνετε πραγματικά σας λέω δεν με βρίσκει σύμφωνη. Νομίζω ότι η στάση και η θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης της κρίσης από το 2009 και μετά είναι σαφής και ξεκάθαρη. Είναι στάση ευθύνης και δεν υπάρχει καμία απόσταση σε σχέση με επιλογές οι οποίες ακολουθήθηκαν».

Ολόκληρο το 3o debate στην ΕΡΤ

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 101 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us