“Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι, πετύχαμε πολλά πράγματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις” είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, ενώ σημείωσε πως «θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα στην επόμενη κυβέρνηση» και ξεκαθάρισε πως «σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες».
“Η καλύτερη και η χειρότερη μου στιγμή ως πρωθυπουργός”
Μιλώντας για την πιο καλή στιγμή της κυβερνητικής θητείας αναφέρθηκε στο gov.gr και στο 112, ενώ κάνοντας αυτοκριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε δύο λάθη που – όπως είπε – έκανε, και το ένα είχε να κάνει με τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού του 2021 ενώ το δεύτερο με το ζήτημα των υποκλοπών.
«Από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές. Κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και κάναμε σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», τόνισε.
Σε ερώτηση για την επόμενη κυβέρνηση αν είναι ξανά πρωθυπουργός δήλωσε: «Σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του, με την έννοια ότι συντόνισε τους Υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων».
“Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα”
Άσκησε – παράλληλα – σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. “Ο κ. Τσίπρας κάνει μια διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το αν η Ελλάδα μοιάζει να είναι στο στόχαστρο για το θέμα της Δημοκρατίας, επισήμανε: “Είναι στο στόχαστρο από την αντιπολίτευση, όχι από τους θεσμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο εκδίδει μια έκθεση για το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο τελικός αξιολογητής του τι συμβαίνει στο κράτος δικαίου στη χώρα μας. Και η έκθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα την οποία παρουσιάζει η αντιπολίτευση” .
Για τους πλειστηριασμούς δήλωσε πως όλο το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και «είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική».
Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει» και πως οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τα λεγόμενα funds και με τις τράπεζες.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δήλωσε πως δεν το βλέπει και σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα και το πλαίσιο είναι ίδιο.
“Πλειστηριασμοί βέβαια και γίνονταν και γίνονται, και αφορούν περιπτώσεις όπου δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι, όταν κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι δήθεν κάνει πλειστηριασμούς τους οποίους νομοθέτησε η προηγούμενη”, πρόσθεσε.
Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης πριν από τις εκλογές
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης πριν από τις εκλογές. “Οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Και είναι κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων” είπε.
Ελληνοτουρκικά: Δημιουργήθηκε ένα κλίμα «δημιουργικής ταύτισης» μεταξύ των δύο λαών
Τέλος, ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε ότι ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις μόνο να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων των δυο χωρών. “Δημιουργήθηκε ένα κλίμα “δημιουργικής ταύτισης” μεταξύ των δύο λαών το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας -και χρέος μου προσωπικά- είναι να το αξιοποιήσω”, τόνισε.
θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό και την Τουρκία να ορθοποδήσει και να πατήσει στα πόδια της. Είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε:
“Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές.
Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, με το βασικότερο ζήτημά μας, να είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρει να το επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον Ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό.
Ο ελληνικός λαός έσπευσε με αισθήματα γνήσιας αλληλεγγύης να συμπαρασταθεί στον τουρκικό λαό και οι Τούρκοι αναγνώρισαν αυτό το περίσσευμα ψυχής το οποίο εξέπεμψε η Ελλάδα και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν πρέπει να απωλέσουμε αυτή την ψυχική ταύτιση μεταξύ των λαών”.
www.ertnews.gr