Nομοθετική ρύθμιση για το μισθολογικό καθεστώς και την βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση, με στόχο να επιλυθεί το σχετικό θέμα, που χρονίζει από το 2017. Στην διάρκειας διόμισι ωρών συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους τους, συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα των καλλιτεχνών, που προκάλεσαν και την αντίδρασή τους με αφορμή το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς, δεν είμαστε εδώ για να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στο δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξει το άρθρο 16, που απαγορεύει την τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, σημειώνοντας, πάντως, ότι το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν άλλαζε το ισχύον καθεστώς για την αναγνώριση των πτυχίων τους.
«Νομίζω -το γνωρίζετε πια καλά- ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν την θετική πρόθεση της κυβέρνησης, ωστόσο διαμηνύουν πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24ωρη απεργία ««θα πραγματοποιηθεί, ενώ πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στο Ωδείο Αθηνών και στάση εργασίας μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας θεάματος – Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου, δήλωσε: «Έγινε διάλογος και νομίζω ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο τον οποίο βρισκόμαστε. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρχουν έμπρακτες αποφάσεις».
Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρης Λάσκος, τόνισε: «Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι μεριά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα και όχι παρεξήγηση λογοτεχνικού επιπέδου, είναι ηθική παρεξήγηση πρέπει να αποκατασταθεί εντός της εβδομάδας αυτής».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης, δήλωσε: «Υπήρξε πάρα πολύ θετικό κλίμα και από την πλευρά της κυβέρνησης. Ασχέτως αν υπήρχαν σημεία στα οποία υπήρξαν διαφωνίες και άλλα σημεία στα οποία συγκλίναν οι απόψεις, έγινε πραγματικά ένα μεγάλο βήμα -πιστεύω- προς την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων με πολύ καλή θέληση».
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Από τη συνάντηση πρωθυπουργού- καλλιτεχνών προέκυψαν ως θετικά σημεία:
- Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών από το 2025
- Η δυνατότητα εισόδου στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ με κατατακτήριες αποφοίτων δραματικών – συναφών σχολών
Για αόριστες υποσχέσεις κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά από δύο μήνες μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό δεν προέκυψε τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο αόριστες υποσχέσεις. Παραμένουμε με σεβασμό δίπλα στο καλλιτεχνικό κίνημα», δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και Τομεάρχης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Για αντιφατικές και θολές ανακοινώσεις κάνει λόγο τοΚΚΕ, ενώ οι καλλιτέχνες δηλώνουν ότι θα προσφύγουν την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
www.ertnews.gr