Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 07 Σεπτεμβρίου 2023

Καθ. Λουπασάκης στο «Prime»: «Σχεδιάζουμε τα έργα μας χωρίς να διαβάζουμε τη φύση» – Πότε θα υποχωρήσουν τα νερά

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Greece Extreme Weather

Ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης – καθ. Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ, μίλησε στην εκπομπή «Prime» του Ertnews πάνω στο τι ευθύνεται για τα φαινόμενα κατολίσθησης που παρουσιάστηκαν λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

«Βλέποντας την έκταση των καταστροφών μπορώ να πω ότι υποτιμούμε τα φαινόμενα αν λέμε ότι αυτά αντιστοιχούν σε μία πλημμυρική παροχή χιλιετίας. Δηλαδή αν συγκρίνουμε τις περιοχές οι οποίες πλημμύρισαν με τους χάρτες τους οποίους μας παρέχει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και παρουσιάζουν τις εκτάσεις που εκτιμήθηκε ότι θα πλημμυρίσουν σε ενδεχόμενο χιλιετούς πλημμυρικής παροχής, θα δούμε ότι αυτή υπερβαίνει ακόμα περισσότερο αυτά που είχαν αρχικά εκτιμηθεί» είπε αρχικά ο κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης.

Ακόμα ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά τόνισε ότι «ήταν τόσο έντονα τα φαινόμενα με τόσο μεγάλη σφοδρότητα τους, που είναι αδύνατο να θεωρήσουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι για να αποφύγουμε στο 100% της ζημιάς, οι οποίες προκλήθηκαν». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «με κάποιες ενέργειες και αν μειώνουμε κάπως τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον θα είχαμε μικρότερης έκτασης φαινόμενα».

Γιατί τόσο νερό ο Βόλος;

«Βλέπουμε ότι στο όρος Πήλιο έχουμε πάρα πολύ μεγάλη δεκτικότητα σε εκδήλωση καθοριστικών φαινομένων. Έχουμε παχύ μανδύα αποσάθρωσης στα πετρώματα της περιοχής, οπότε πολύ εύκολα ολισθαίνουν. Τώρα αν αυτό το συνδυάσουμε με τα τεράστια ύψη βροχής που είχαμε αυτές τις μέρες, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα υλικά αυτά διολισθαίνοντας δεν θα μείνουν στη θέση του «πόδα της κατολίσθησης», αλλά θα μετακινηθούν στη συνέχεια με το νερό και θα φτάσουν στα κατάντη και θα πλήξουν περιοχές. Τώρα αν δούμε λίγο και τη διαχείριση η οποία υπάρχει στην κοίτη των ρεμάτων στα κατάντη, θα δούμε ότι πολύ μεγάλα τμήματα του κάτω ρου, όπως λέμε του κατωτέρου τμήματος των ποταμών έχει συγκεντρωθεί, δηλαδή έχει διευθετηθεί με πάρα πολύ βίαιο τρόπο, μετατρέποντας ουσιαστικά τους φυσικούς αποδέκτες σε αποχετευτικό δίκτυο».

Ο καθηγ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, εξηγεί ότι «αυτές οι παρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν στο παρελθόν και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν και να εφαρμόζονται και σήμερα, είναι παλιομοδίτικες. Δηλαδή δεν είναι ορθή διαχείριση ενός φυσικού αποδέκτη να τον μετατρέψουμε σε έναν αγωγό από σκυρόδεμα ή σε έναν αγωγό ο οποίος περιβάλλεται από συρματοκιβώτια. Η φύση έχει τους μηχανισμούς να μειώσει την ταχύτητα ροής μέσω της βλάστησης, κυρίως στον άνω ρου, κάτι το οποίο εμείς δεν το έχουμε υιοθετήσει».

«Σχεδιάζουμε τα έργα μας χωρίς να διαβάζουμε τη φύση, χωρίς να βλέπουμε. Η φύση τι κοίτη είχε διαμορφώσει στο παρελθόν. Κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις με μοντέλα οτιδήποτε τύπου μοντέλα, φέρνουμε στα μέτρα μας τη φύση και σχεδιάζουμε τα έργα με βάση αυτά. Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται αυτά τα μοντέλα, αλλά πρέπει πρωτίστως να διαβάζουμε λίγο και τι μας λέει η ίδια η φύση» υπογράμμισε.

Για τις πλημμύρες στον άξονα Φαρσάλων – Φαρκαδόνας, ανέφερε ότι «μπορούμε να δούμε οικισμούς οι οποίοι είναι χτισμένοι μέσα στο πεδινό τμήμα, οπότε είναι ευάλωτοι στην εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης είναι η πρώτη περιοχή που στο παρελθόν είχε πληγεί από φαινόμενα εδαφικών υποχωρήσεων, δηλαδή λόγω της υπεράντληση οι περιοχές αυτές παρουσίαζαν εδαφικές υποχωρήσεις, καθιζήσεις» χωρίς να εννοείται  ότι τα σπίτια πλημμύρισαν εξαιτίας του ότι είχαμε εδαφικές υποχωρήσεις

Όσο για τον πόσο καιρό θα κάνουν τα νερά να υποχωρήσουν λέει ότι «πρέπει να υπολογιστεί ποσότητα του νερού και η παροχευτική ικανότητα των καναλιών τα οποία υπάρχουν εκεί για να αποστραγγίσουν το νερό, αλλά σίγουρα στο συγκεκριμένο τμήμα θα συγκρατηθούν ύδατα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω δηλαδή θα αργήσει να στεγνώσει».

Πηγή: ERTNEWS, Prime

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 57 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us