Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 23 Απριλίου 2024

Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για Ευρωεκλογές: Εμείς πάντα κάνουμε ένα καλό σπριντ (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

20240122-NEWSROOM-KATRINIS11

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουμε την ακρίβεια να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας, να έχουμε αυξήσεις συνεχόμενες σε βασικά είδη διατροφής, καθημερινότητας, να είναι ο πληθωρισμός με βάση τα νούμερα της Eurostat τριπλάσιος της Ευρώπης και να βγαίνει ο κ. Σκρέκας με τον κ. Μητσοτάκη και να πανηγυρίζουν και να λένε ότι μειώσαμε τις τιμές. Ας πάνε να μιλήσουν με καταναλωτές, να τους ρωτήσουν αυτούς που πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο σουπερμάρκετ αν με τα ίδια χρήματα αγοράζουν περισσότερα ή λιγότερα προϊόντα σε σχέση με 1, 2, 3 μήνες νωρίτερα».

Με το παραπάνω σχόλιο τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στις «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο. σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού κ. Σκρέκα, νωρίτερα στην ίδια εκπομπή.  

«Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Μακάρι να ήταν τα πράγματα όπως τα περιέγραφε ο κ. Σκρέκας. Διάβαζα χτες ότι η τιμή του σε αλυσίδες σουπερμάρκετ έχει σκαρφαλώσει κοντά στα 16 ευρώ το λίτρο. Εγώ δεν λέω κάτι άλλο, θα πω μόνο ότι το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί 67%. (…) Προφανώς είναι πολλά είδη διατροφής τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Μια πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι περίπου το 60% καταναλωτών ψωνίζουν λιγότερο και έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Και θα μιλήσουμε με νούμερα. Δεν έχει σημασία τι λέει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, μιλούν τα νούμερα. Όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο κλείνει με 5,4% και στην Ευρωζώνη με 1,7%, Άρα είναι υπερτριπλάσιο στην Ελλάδα από ό, τι στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αυτό καταρρίπτει το μύθο της εισαγόμενης ακρίβειας. (…) Δεν μπορεί οι αυξήσεις στο αρνί και στο κατσίκι στην τιμή στην Ελλάδα, με βάση τα νούμερα πάντα, να είναι μεγαλύτερες, στην Ελλάδα που έχουμε παραγωγή και εξαγωγές απ’ ό,τι είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης. Άρα εδώ κάτι στρεβλό υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

«Δεν υπάρχει έλεγχος, εκεί θέλω να καταλήξω. Δηλαδή, ζούμε δυόμισι χρόνια ένα συνεχιζόμενο ράλι ακρίβειας και για δύο χρόνια, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση ήταν αδιάφορη, αδρανής και ανίκανη να κάνει οτιδήποτε. Δεν είχε επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα. Θα το φωνάζω, θα το λέω, θα μαλλιάσει η γλώσσα μου, επί κ. Σκρέκα, επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, όμως, ήταν κατόπιν κλαδικών ερευνών που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού έναν χρόνο πριν. Και το λέω αυτό, γιατί αν γυρνούσαμε ενάμιση χρόνο πριν και η τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον ίδιο πρωθυπουργό, έπαιρνε στα σοβαρά τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε αυτή η συνεχιζόμενη ακρίβεια εγώ δεν λέω ότι θα είχε διαγραφεί. Θα είχε μετριαστεί. Όταν λοιπόν ανέβηκαν οι τιμές 30% κατά μέσο όρο τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα, λέει ο πληθωρισμός μειώθηκε, αλλά ο πληθωρισμός είναι μικρότερη αύξηση στις ήδη ανεβασμένες τιμές» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

Σχετικά με την μείωση 2%-3% στα απορρυπαντικά και στα καθαριστικά, ο κ. Κατρίνης ανέφερε τα εξής. «Αυτά τα προϊόντα με βάση την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν έως και 350% ακριβότερα από χώρες ευρωπαϊκές. Άρα, όταν μειώνεται 3 ή 4 ή 2% καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια μείωση είναι αστεία, δηλαδή ξεκινάμε από μια πολύ μεγάλη αφετηρία, οροφή, για να μειωθεί ελάχιστα. Εμείς, για να το πούμε κωδικοποιημένα, λέμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Το έκανε η Πορτογαλία, μείωσε 19 μονάδες τον πληθωρισμό τροφίμων. Θυμίζω ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα, τριπλάσιος της Ευρωζώνης. Το έκανε η Πολωνία, μείωσε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, 20 μονάδες μειώθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Πολωνία. Θυμίζω στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων, τρεις φορές υψηλότερος της Ευρωζώνης. Λένε οι ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ, δεν το λέει το ΠΑΣΟΚ, ότι αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί, αμέσως θα το δει καταναλωτής στην πράξη. Τι λέει η κυβέρνηση, ότι δεν το εφαρμόζουμε γιατί οι ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ δεν θα το υλοποιήσουν. Οι ίδιοι λένε ότι θα περάσει και θα μειωθούν οι τιμές. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα περάσει. Άρα, αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα μέτρο που θα ψηφίσει ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη, τότε καλύτερα να παραδώσει και να αφήσει μια άλλη κυβέρνηση που θα εφαρμόζει τους νόμους.

Όσο αφορά στις Ευρωεκλογές και την τρίτη θέση που βρίσκεται δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κατρίνης τόνισε «εμείς πάντα κάνουμε ένα καλό σπριντ».

«Το λέω αυτό, γιατί αν γυρίσω τον χρόνο, έναν χρόνο πριν, θα θυμάστε ότι και πέρυσι, προ των εθνικών εκλογών, ήταν πολλοί αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό καθηλωμένο, ότι δεν θα μπορέσει να περάσει το διψήφιο. Τελικά τα αποτελέσματα διέψευσαν και τους δημοσκόπους και όλους όσους προέβλεπαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει βαλτωμένο σε ένα μονοψήφιο ποσοστό» προσέθεσε ο κ. Κατρίνης, ενώ αναφέρθηκε αντίστοιχα στα ποσοστά που  καταγράφει το κυβερνών κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω μια Νέα Δημοκρατία που χάνει σταθερά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 25 έως 30%. Βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ που επίσης έχει μια πτώση που είναι από το 20 μέχρι το 25% και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μα σε όλες, το ποσοστό του είναι έστω και λίγο ανεβασμένο σε σχέση με αυτό των τελευταίων εθνικών εκλογών. Θα μου πείτε είναι αυτός λόγος εφησυχασμού, πανηγυρισμού; Σε καμία περίπτωση. Εμείς θέλουμε, έχουμε ξεκάθαρο στόχο, να έχουμε μια ισχυρή θέση και τοποθέτηση μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και αυτό είναι η δεύτερη θέση, με αύξηση των ποσοστών μας, σημαντική» είπε καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 21 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us