Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024
Ειδήσεις 28 Νοεμβρίου 2023

Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Διπλωματικό φάουλ της Ντάουνινγκ Στριτ – Οι σχέσεις Ελλάδας, Βρετανίας υπερβαίνουν πρόσωπα ή κόμματα (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

«Οι σχέσεις Ελλάδας Βρετανίας, να το πω ξεκάθαρα, υπερβαίνουν πρόσωπα ή κόμματα. Είναι σχέσεις που εδράζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Και ακριβώς εδώ, φαίνεται και το μεγάλο διπλωματικό φάουλ της Ντάουνινγκ Στριτ» τόνισε o Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, βρισκόμενος στο Λονδίνο, συμμετέχων στην ελληνική αποστολή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, επισήμανε πως η συνάντηση αυτή, εάν γινόταν σήμερα το μεσημέρι, δεν θα ήταν μονοθεματική.

«Έχουμε πάρα πολλά θέματα να συζητήσουμε, Γάζα, Ουκρανία, Μεταναστευτικό, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και η επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και τα Γλυπτά του Παρθενώνα βέβαια μέσα σε όλα αυτά. Αλλά προς Θεού, δεν ήταν μονοθεματική η ατζέντα, ούτε επρόκειτο να είναι. Και δυστυχώς εδώ τι κάνουν οι Βρετανοί. Πολιτικοποιούν από μόνοι τους τη διαδικασία αυτή. Σας θυμίζω ότι αντισυμβαλλόμενος στη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι η Ντάουνινγκ Στριτ, είναι το Βρετανικό Μουσείο. Η επιλογή λοιπόν του κ. Σουνάκ σήμερα να ακυρώσει αυτό το ραντεβού πολιτικοποιεί ουσιαστικά τη διαδικασία αυτή, η οποία, όπως είπα, δεν αφορά άμεσα τη βρετανική κυβέρνηση. Την αφορά μόνο έμμεσα. Προφανώς αντιλαμβάνεστε τους λόγους.

«Έχουμε μπροστά μας αυτήν τη στιγμή μια διπλωματική απρέπεια της βρετανικής πλευράς, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC προχθές το πρωί της Κυριακής. Όμως είναι μια αντίδραση με χρονοκαθυστέρηση, διότι ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι καινούργιο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά με τρόπο ξεκάθαρο τις πάγιες ελληνικές θέσεις περί Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι η θέση που προβάλλουμε σε κάθε ευκαιρία. Η ορθότητα των θέσεων μας είναι δεδομένη και δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε εμείς συζήτηση ή αντιπαράθεση επιχειρημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου.


«Η βρετανική πλευρά, προφανώς πιεζόμενη από τις δημοσκοπήσεις, θυμίζω ότι το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι υπολείπεται κατά 20 μονάδες από το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στις τελευταίες μετρήσεις, το 2024 είναι μια χρονιά εκλογών στη Βρετανία, άρα λοιπόν, αυτή η δημοσκοπική πίεση προφανώς οδήγησε τη βρετανική πλευρά σε αυτό το διπλωματικό φάουλ, θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, με έναν τρόπο περιγραφικό. Όμως είναι κρίμα, διότι οι βρετανικές σχέσεις είναι στέρεες. Έχουμε μια ισχυρή φιλία με στρατηγικό βάθος» είπε καταλήγοντας ο κ. Χατζηβασιλείου.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 28 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us