Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 12 Μαρτίου 2024

Το μέλλον της καινοτομίας στον καρκίνο, συζητήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνόδου κορυφής Economist Impact

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[367955] 4ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST "Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το μέλλον της καινοτομίας στον καρκίνο, συζητήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνόδου κορυφής Economist Impact που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα: «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Τα επιτεύγματα – Τα εμπόδια – Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Η Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, είπε ότι ο καρκίνος είναι ίσως η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην τεκμηρίωση ανθρωπεκεντρικής ολοκληρωμένης προσέγγισης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και βιωσιμότητας του συστήματος.

Αναφέρθηκε σε προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και άλλα που αναμένεται να υλοποιηθούν.

Για πρώτη φορά ξεκίνησε η νοσηλεία στο σπίτι. Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε τρία νοσοκομεία, Άγιος Σάββας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το ΠΑΓΝΗ και προγραμματίζεται η εξέλιξή του σε επιπλέον 10 νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό όπου έχουν δρομολογηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις και στο δίκτυο τηλεϊατρικής, λέγοντας ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια εντός των επόμενων 2 ετών.

Η κ. Βιλδιρίδη, είπε επίσης, ότι γίνεται συστηματική συλλογή και καταγραφή χρόνων αναμονής -το χρονικό διάστημα από την διάγνωση μέχρι και την πρώτη θεραπευτική παρέμβαση- και αυτό γίνεται σε μηνιαία βάση στο υπουργείο Υγείας. Από τα πρώτα ευρήματα, η Ελλάδα είναι σε παραλληλισμό τόσο με τους στόχους, όσο και με τα πρότυπα άλλων κρατών.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2024, έδειξαν ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος από διάγνωση μέχρι των πρώτη φαρμακευτική αγωγή είναι 3 ημέρες, ενώ για ακτινοθεραπεία είναι 20 μέρες. Η πρόσβαση για ανακουφιστική θεραπεία μετά την πρώτη ακτινοθεραπεία είναι 3 ημέρες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κλινική επιζώντων καρκίνου που λειτουργεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», λέγοντας ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα επέκτασης του προγράμματος.

Για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία, μίλησε η Αναστασία Κριθαρά, αναπληρώτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, γενική γραμματέας στην Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος, είπε, της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι ταχύτερες και καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις. Σημείωσε ότι και στην Ελλάδα παρατηρείται κινητικότητα πάνω σε αυτό το ζήτημα, αλλά ακόμα η εφαρμογή της είναι περιορισμένη. Ανέπτυξε δύο βασικά ζητήματα που είναι η διαχείριση κρίσιμου όγκου δεδομένων και η ασφάλεια αυτών των δεδομένων.

Τόνισε την ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και εκπαίδευσης υγειονομικών και πολιτών, καταλήγοντας ότι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστιες και έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα.

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης στον χώρο της υγείας, τόνισαν ο Νίκος Ιωσήφ, πρόεδρος της Human Health Intelligence Organization, CE Brains ICS και ο Θάνος Κοσμίδης, συνιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της Care Across.

Ο Christian Hosius, ανώτερος κλινικός διευθυντής, MSD European Clinical Development, μίλησε για το μέλλον των κλινικών ερευνών.

Ο Ιωάννης Σουγλάκος, ιατρός ογκολόγος, καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ίδρυσης ενός Εθνικού Κέντρου Καρκίνου. Ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέλος ΔΣ, HeSMO (μέσω σύνδεσης), αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, η οποία, όπως είπε, παραμένει «εθελοντική», ενώ η Έλενα Λινάρδου, ιατρική ογκολόγος, διευθύντρια, 4th Oncology, Dept. & Comprehensive Clinical Trials Center, Metropolitan Hospital μίλησε για την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 37 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us