«Στη χώρα μας απετράπη η αναδιανομή πλούτου της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς τους ισχυρούς, από τον νόμο Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε τον νόμο Κατσέλη προς το δημόσιο, τις εφορίες, και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος αυτός έδινε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο, να βγαίνει μια απόφαση που να ορίζει ότι όντως είσαι ευάλωτος και να προστατεύει την κατοικία σου. Αυτή η προστασία του νόμου Κατσέλη και του νόμου Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε ως το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης την επέκτεινε λόγω πανδημίας ως το καλοκαίρι του 2020 και μετά ψήφισε έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που αίρει κάθε προστασία και ευνοεί τους πλειστηριασμούς. Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα» τόνισε για τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και ειδικότερα για τους συνταξιούχους.
«Το κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιου είδους παροχές λίγο πριν προσέλθουμε στις κάλπες» σημείωσε, ενώ σχολίασε ότι «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους. Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια κι αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη υποτίθεται».
Ο ίδιος είπε ότι «εμείς είχαμε βγει από παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο και ήταν η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά να δώσει κάποιες παροχές που όμως εμείς είχαμε θεσμοθετήσει ως μόνιμες όχι εφάπαξ και λίγο πριν τις εκλογές». «Σήμερα ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους καταργώντας τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε νομοθετήσει το 2019 -είναι περίπου 4,5 δισ. την τετραετία και 2,6 δισ. τα αναδρομικά στους συνταξιούχους- εξαγγέλει 300 εκατ. ενώ δεν έχει δώσει 7 δισ» ανέφερε και σχολίασε: «Μου ακούγεται σαν φιλοδώρημα για να πάει στην κάλπη», σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο άρθρο-άρθρο «και πράγματι προβλέπουμε κάποιες αυξήσεις που αντισταθμίζονται από αυξήσεις στα έσοδα». Είπε ειδικότερα πως «όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο εκείνου». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φτάσει στο 10% ο πληθωρισμός είχε πει για κατώτατο στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και 10% αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Σημείωσε πως όταν υπάρχει μείωση 40% στην αγοραστική δύναμη για τον μέσο συνταξιούχο τον τελευταίο χρόνο, και αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, την ενέργεια, «τότε κάπως πρέπει να ζήσουν οι πολίτες».
«Για τις συντάξεις λέμε πολύ μετρημένα, ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά -τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση, είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις- και ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέψει ως μόνιμη για τη 13η σύνταξη στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα επανέλθει», τόνισε. Επανέλαβε επίσης ότι είναι απολύτως κοστολογημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, «γιατί αυτό κοστίζει 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων και με πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία είναι πάνω από 4 δισ.». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «διατηρεί αυτή την κρατική αισχροκέρδεια για να έχει τη δυνατότητα να δίνει κάποια επιδόματα που κι αυτά, όμως, κατευθύνονται για να διατηρούνται υψηλές οι τιμές στις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.ertnews.gr