Κυριακή, 05 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 25 Απριλίου 2024

Β. Παπακώστας στο Πρώτο: 5.000 καταγγελίες το 2023 στην Ελλάδα για απάτες μέσω ίντερνετ και κινητών – Κυρίαρχο αδίκημα σε παγκόσμιο επίπεδο (audio)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

diadiktyo apates

‘Έχουμε τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο είναι το 111 88, είναι. Μπορεί ο πολίτης να καταγγείλει και μέσω email και μέσα από το gov.gr. Λαμβάνουμε αρκετές τέτοιες καταγγελίες.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε το 2023,  στην πενταψήφια γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση χωρίς χρέωση, το 11188, περίπου πέντε χιλιάδες καταγγελίες τετελεσμένες και σε απόπειρα, για απάτες μέσω κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου.

Συνολικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το 11188, δέχθηκε περίπου 100.000 κλήσεις, καθώς παρότι το τηλεφωνικό κέντρο θεσπίστηκε ουσιαστικά για να καταγγέλλονται αμιγώς κυβερνοεγκλήματα, οι πολίτες καλούν πολλές φορές γιατί αντιμετωπίζουν και διάφορα ζητήματα τεχνικής φύσεως, όπου και εκεί προσπαθεί να ανταποκριθεί η εν λόγω υπηρεσία.

«Αυτές όμως οι 5.000, δεν ήταν καταγγελίες πολιτών που εξαπατήθηκαν ή που προσπάθησαν να εξαπατήσουν, ήταν ακόμα και σε πληροφοριακό επίπεδο για να μην εξαπατηθούν άλλοι πολίτες» σημείωσε ο κ. Παπακώστας.

Οι απάτες είναι το κυρίαρχο αδίκημα σε παγκόσμιο επίπεδο, επισήμανε ο ίδιος, καθώς όπως είπε «αν αναλογιστούμε ότι περίπου 5,5 δισεκατομμύρια πολίτες, το 66-68% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χρήστες του διαδικτύου, είναι ένα πεδίο και για τους κυβερνοεγκληματίες να προσεγγίσουν με αυτούς τους τρόπους και να εξαπατήσουν, να αποκομίσουν χρήματα».

«Αν σκεφτούμε ότι όλα τα ιστολόγια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια, είναι ένας αριθμός ο οποίος είναι απίστευτα μεγάλος και ενδεχομένως βοηθήσει στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται, η οποία μπορεί πιο γρήγορα και πιο εύκολα να ανιχνεύει διαδικασίες και ιστολόγια τα οποία προσπαθούν να εξαπατήσουν» συμπλήρωσε ο κ. Παπακώστας, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, με την έννοια ότι με τη βοήθεια της AI οι απάτες θα γίνονται ολοένα και πιο πειστικές.  

«Οι απατεώνες προσπαθούν να προσεγγίσουν τους πολίτες με οποιοδήποτε τρόπο, είτε να προσποιηθούν ότι ένα μήνυμα που στέλνουν προέρχεται από μια τράπεζα, είτε από μια εταιρεία η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να επιδιορθώσουν ένα πρόβλημα στον υπολογιστή τους, είτε ότι είναι ο λογιστής και θα βοηθήσουν να πάρουν κάποιο pass που δίνει η κυβέρνηση. Γενικότερα δηλαδή, προσπαθούν να προσεγγίσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Μηχανεύονται οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί να σε προσεγγίσουν και κάποια στιγμή να αρχίσουν να αποσπούν χρήματα. Αυτό που μπορούμε να πούμε στους πολίτες είναι ότι οτιδήποτε ασυνήθιστο, σκεφτείτε ότι ακόμα και να υπήρχε ένας συγγενής και να υπήρχε μια κληρονομιά, δεν θα μας έβρισκαν μέσα από το Facebook. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, υπάρχουν άλλα γραφεία και νομικές διαδικασίες που γίνονται όλα αυτά. Επίσης, η τράπεζά μας δεν θα μας ζητήσει ποτέ να επαληθεύσουμε διαδικτυακά στοιχεία. Το λένε και οι ίδιες οι τράπεζες σε ανακοινώσεις τους. Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός, δεν προσφέρει κανένας, ιδίως μέσω διαδικτύου. Ξαφνικά βλέπουμε κάτι προσφορές, βλέπουμε ένα κινητό τηλέφωνο που κάνει 1.500 ευρώ και ξαφνικά το βλέπουμε στα 300, στα 400. Δεν χαρίζει κανένας πράγματα στο διαδίκτυο. Πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι σε οποιαδήποτε προσφορά ή προσέγγιση γίνεται και αυτό που μας προτείνουν είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι αληθές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακώστας.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 17 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us