Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019
Επικαιρότητα 29 Ιουνίου 2015

Καταβολή ολόκληρων των συντάξεων - Πόσο θα επηρεαστεί η ρευστότητα (2.700.000 Συνταξεων)

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα οι συνταξιούχοι που θα περάσουν απ' το γκισέ μπορούν να ζητήσουν όλο το ποσό της σύνταξής τους
Για άμεση εξάντληση της υπάρχουσας διαθέσιμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls, προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη στην περίπτωση που χορηγηθεί το σύνολο της σύνταξης στους συνταξιούχους από τα γκισέ των τραπεζών που θα ανοίξουν αποκλειστικά γι αυτό.

Όπως σημειώνουν απ' τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων μόλις 400.000 περίπου διαθέτουν debit card. Κάτι που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα πρέπει να περάσουν απ' τα γκισέ. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα οι συνταξιούχοι που θα περάσουν απ' το γκισέ μπορούν να κάνουν απαιτητό το σύνολο του ποσού της σύνταξης, κάτι που σημαίνει, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, πως θα υπάρξει άμεσα επικίνδυνος περιορισμός των διαθεσίμων. Σε σημείο μάλιστα που δεν θα μπορέσει να τηρηθεί ούτε καν το όριο των 60 ευρώ που έχει τεθεί ως ημερήσιο όριο ανάληψης για το σύνολο του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να υπάρξει νέα διευκρίνιση απ' την κυβέρνηση για το εάν οι συνταξιούχοι θα είναι σε θέση να πάρουν απ' το γκισέ το σύνολο της σύνταξης ή θα τηρηθεί το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ που ισχύει για τα ΑΤΜs.

Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία στα τραπεζικά στελέχη για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί με το άνοιγμα των καταστημάτων των τραπεζών για την εξυπηρέτηση και μόνο των συνταξιούχων.

Αφενός υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μεγάλο αριθμό των συνταξιούχων σε σχέση με τον αριθμό των καταστημάτων που θα λειτουργήσουν αποκλειστικά γι αυτούς και το φόβο να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές. Σύμφωνα με πληροφορίες Έλληνες τραπεζίτες είναι σε επικοινωνία με την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο αντικειμενικό πρόβλημα.

Κάτι που μπορεί απο μόνο του να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει από το υπ. Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει με αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία όπου θα ανοίξουν οι τράπεζες υπό το φόβο επεισοδίων.

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τις τράπεζες είναι ότι εφόσον θα ανοίξουν μόνο περιορισμένος αριθμός καταστημάτων δεν θα είναι πάντα εύκολο να πιστοποιήσει ο τραπεζικός υπάλληλος ότι ο πελάτης είναι συνταξιούχος ή δεν έχει έρθει για άλλη συναλλαγή.

Διαβάστηκε 761 φορές

Διαβάστε Ακόμα

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us