Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Οικονομία 25 Απριλίου 2024

Έρευνα της Κομισιόν για την κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού

Έρευνα της Κομισιόν για την κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού Έρευνα της Κομισιόν για την κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού Έρευνα της Κομισιόν για την κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στην πιο πρόσφατη μέχρι τώρα κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί από αυτό που οι Βρυξέλλες λένε πως θα μπορούσε να είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η έρευνα – την οποία το Πεκίνο έσπευσε να επικρίνει – έχει σκοπό να προσδιορίσει αν οι Ευρωπαίοι προμηθευτές έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Κίνα, ανέφερε η Εφημερίδα της ΕΕ.

Αν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι προμηθευτές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Κίνα, η Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρίες ιατρικού εξοπλισμού που υποβάλλουν προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς στην ΕΕ.

Η έρευνα είναι η πρώτη βάσει του Μέσου Διεθνών Προμηθειών της ΕΕ, που αποσκοπεί να προωθήσει την αμοιβαιότητα της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές δημόσιων συμβάσεων έπειτα από διαμαρτυρίες χρόνων από ευρωπαϊκές εταιρίες και κυβερνήσεις σχετικά με την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.
Έρχεται μία μόλις ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία μιας κινεζικής εταιρίας εξοπλισμού ασφαλείας στην Ολλανδία και την Πολωνία. Και ακολουθεί επίσης την έναρξη από την Επιτροπή μεγάλης έρευνας τον Οκτώβριο για το αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές φθηνότερων κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις.

Η ΕΕ ερευνά επίσης τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που προορίζονται για την Ευρώπη. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άσκησε πίεση για μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά των γερμανικών εταιριών στην Κίνα στις συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αυτόν τον μήνα.

«Εδώ και κάποιο καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί συχνά την οικονομική και εμπορική εργαλειοθήκη της και μέτρα εμπορικής θεραπείας, στέλνοντας σήματα προστατευτισμού, στοχοποιώντας κινεζικές επιχειρήσεις και πλήττοντας την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν στην τακτική συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την έρευνα για τον ιατρικό εξοπλισμό.

«Η ΕΕ περηφανευόταν πάντοτε ότι είναι η πιο ανοικτή αγορά στον κόσμο, αλλά βέβαια αυτό που βλέπει ο έξω κόσμος είναι πως η ΕΕ κινείται βήμα βήμα προς τον προστατευτισμό», είπε, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να «σταματήσει να χρησιμοποιεί όλων των ειδών τις δικαιολογίες προκειμένου να καταπνίξει και να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις χωρίς λόγο».

Η Εφημερίδα της ΕΕ παραθέτει έναν κατάλογο τρόπων με τους οποίους η Επιτροπή υποψιάζεται πως η Κίνα ευνοεί αθέμιτα Κινέζους πλειοδότες, περιλαμβανομένης μιας πολιτικής «Αγοράστε κινεζικά προϊόντα», περιορισμών στις εισαγωγές και καταστάσεων που οδηγούν σε αφύσικα χαμηλές προσφορές που εταιρίες με σκοπό το κέρδος δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν.

«Η προκαταρκτική αξιολόγηση της Επιτροπής είναι πως τα ανωτέρω μέτρα και πρακτικές έχουν αποτέλεσμα de jure και de facto σοβαρή και επαναλαμβανόμενη βλάβη στην πρόσβαση οικονομικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η Εφημερίδα της ΕΕ.

Η Επιτροπή κάλεσε την Κίνα να καταθέσει τις απόψεις της και επίσης να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Επιτροπή προκειμένου να εξαλείψει ή να επανορθώσει τα φερόμενα μέτρα και πρακτικές, ανέφερε η Εφημερίδα. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο εννέα μηνών, αν και η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει τη διάρκειά της για άλλους πέντε μήνες.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 38 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us