Σάββατο, 10 Μαΐου 2025
Οικονομία 18 Σεπτεμβρίου 2023

«Ξεπάγωμα» τριετιών χωρίς αναδρομικότητα: Οι κερδισμένοι -Αναλυτικά παραδείγματα

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[363605] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΞΕΠΑΓΩΜΑ" ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η τροπολογία που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, χωρίς αναδρομική ισχύ.

Κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στη συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση φέρνει μπροστά κατά περίπου 1 με 1,5 χρόνο μία διαδικασία που, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, θα «ξεκλείδωνε», όταν η ανεργία έφτανε στο 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Όσον αφορά στην αναδρομικότητα τόνισε ότι: “Η πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησε σε αναστολή της εφαρμογής των τριετών έως ότου η οικονομία θα επέτρεπε αυτή την άρση της αναστολής. Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα” πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε ότι «η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού».

Η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση” τόνισε.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη εξήγησε:

  • Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.
  • Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

Παραδείγματα:

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 149 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us