Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025
Τέχνες 05 Μαΐου 2023

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η μεγαλύτερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού με δυνατό το διεθνές προφίλ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Screenshot_4

Με αναφορές στη διεθνή εμβέλειά της, το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετοχών, τον ενισχυμένο επαγγελματικό της προσανατολισμό της αλλά και την τιμώμενη Αμερικανική Λογοτεχνία, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαΐου η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού.

Όπως τόνισε η γενική συντονίστρια της Δ.Ε.Β.Θ., Νόπη Χατζηγεωργίου, οι εκδηλώσεις φέτος είναι 600 στον αριθμό μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία τεράστια γκάμα και πολύ δυνατό το διεθνές προφίλ, ενώ τα βιβλία θα δωριστούν στις βιβλιοθήκες της πόλης, αφήνοντας μία μεγάλη παρακαταθήκη.

“Αν δεν διαβάσεις ένα βιβλίο με την καρδιά σου δεν πρόκειται να σου μείνει τίποτα…τα παιδιά ρουφούν όλες εκείνες τις γνώσεις που θα τα κάνουν σοφότερα”, τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης. Κύριος στόχος φέτος ήταν να μπει ένα λιθαράκι στο διεθνές στοιχείο, γεγονός που επιτεύχθηκε κατά μεγάλο μέρος με το άνοιγμα στα Βαλκάνια. Μπορεί να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, είπε ο κ. Κούκης, ενώ είναι σημαντικό να γίνει γνωστή η ελληνική γλώσσα, η οποία παραμένει σταθερή αλλά ανανεούμενη, μέσω των Ελλήνων λογοτεχνών που την προσαρμόζουν και βοηθούν στην εξέλιξή της. Τα μηνύματα είναι θετικά, τόνισε, με τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά. Το 30% των νέων εκδοτών γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, δηλαδή από το 2011 και μετά, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η αμερικανική λογοτεχνία έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Κούκης. 

Ο κ. Κούκης χαρακτήρισε ακόμη ως «σπουδαίο πνευματικό φόρουμ» τη 19η Δ.Ε.Β.Θ., αναφερόμενος στη δυναμική επάνοδό της στην κανονικότητα ύστερα από τις δύο τελευταίες διοργανώσεις εν μέσω πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΕΙΠ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μαθήματα ελληνικών σε χιλιάδες φιλέλληνες στα παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ανά τον κόσμο και τη διαρκή επέκταση με νέες συνεργασίες, την ανανέωση της Βιβλιονέτ και των ψηφιακών υποδομών του Ιδρύματος με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΙΠ, όπως επίσης και των παραρτημάτων στην Ευρώπη, τη διαχείριση του μεταφραστικού κόμβου Greeklit για το επιτυχές ταξίδι της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στις αγορές του εξωτερικού, τη μεταβολή της έδρας του ΕΙΠ σε ένα πολιτιστικό τοπόσημο για όλη την Αθήνα, τη θεμελίωση σύγχρονων υποδομών, τη διενέργεια των μελετών και την ανανέωση της οικοδομικής άδειας για το ημιτελές επί 30 χρόνια Κτήριο Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων στην έδρα του Ιδρύματος, την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και την κατάθεση των τεχνικών δελτίων -όλα εγκεκριμένα, στο Ταμείο Ανάκαμψης- για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδρύματος.

“Θεωρούμε σύμμαχο του βιβλίου το ίντερνετ, καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα”, τόνισε ο  πρόεδρος του Συνδέσμου  Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης. Όπως είπε, το βιβλίο θα βγει και πάλι κερδισμένο, ενώ είναι δύσκολο για έναν νέο να εκδώσει ένα βιβλίο, αν και υπάρχει πλούσια βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα. Η προβολή των νέων βιβλίων είναι σημαντική μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, τόνισε ο κ. Μπαρμπουνάκης, ενώ τα κριτήρια επιλογής ενός συγγράμματος είναι να καλύπτει έναν χώρο που να εξυπηρετεί τον αναγνώστη, ώστε να του δώσει πνευματική τροφή και να το αγαπήσει.

Ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου, εδώ και 18 χρόνια ασχολείται με την αμερικανική ποίηση. “Ο άνθρωπος μιλάει μέσω της γλώσσας και ανοίγει πλατφόρμες πολιτισμών, συνομιλεί με άλλες κουλτούρες μέσω της μετάφρασης…. Ο ποιητής είναι ένας εν προόδω και εν δυνάμει αναγνώστης…οι νέοι άνθρωποι είναι φανταστικοί”, κατέληξε ο κ. Αλισάνογλου.

Το πρώτο συνέδριο μετάφρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται στη Δ.Ε.Β.Θ., με τη μετάφραση της αραβικής λογοτεχνίας να κατέχει μία ξεχωριστή θέση. Σύμφωνα με την συγγραφέα Πέρσα Κουμούτση, η αγάπη για την αραβική λογοτεχνία στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας είναι μεγάλη μετά την Αραβική Άνοιξη.

Ο 9.58 φροντίζει να δίνει το παρόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Θανάσης Γωγάδης. “Θα συνομιλήσουμε με όλους όσοι έχουν σχέση με το βιβλίο. Μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας θα ξαναθυμηθούμε πώς είναι να βρίσκεται κανείς εδώ”…. “Η μαγεία της διοργάνωσης είναι η επαφή που υπάρχει με τον εκδότη ή τον συγγραφέα, να συνομιλήσει δηλαδή κανείς για όσα δεν μπορείς να έχει αλλιώς ως αναγνώστης”,  τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εκδότες προσδοκούν πάντως πολλά από τη φετινή Δ.Ε.Β.Θ., μετά τα τρία χρόνια της πανδημίας, καθώς, όπως λένε, η σχέση βιβλίο-άνθρωπος” είναι παιδεία, ενώ συγκινεί το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο που, όπως είπαν, αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 92 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us