Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Τέχνες 31 Οκτωβρίου 2023

Ο Μακρόν αντιτάσσεται στη γραφή με ουδέτερο φύλο καθώς ανοίγει μουσείο γλώσσας

Ο Μακρόν αντιτάσσεται στη γραφή με ουδέτερο φύλο καθώς ανοίγει μουσείο γλώσσας Ο Μακρόν αντιτάσσεται στη γραφή με ουδέτερο φύλο καθώς ανοίγει μουσείο γλώσσας Ο Μακρόν αντιτάσσεται στη γραφή με ουδέτερο φύλο καθώς ανοίγει μουσείο γλώσσας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να εδραιώσει την κληρονομιά του και να τα βάλει με τους πολιτικούς του αντιπάλους, εγκαινιάζοντας τη Δευτέρα ένα μνημείο για τη γαλλική γλώσσα βαθιά στην ακροδεξιά ενδοχώρα.

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να μπει σε μια συζήτηση πολιτιστικού πολέμου, υποστηρίζοντας ένα δεξιό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης της «περιεκτικής γλώσσας» – μιας δημοφιλούς τάσης για τη χρήση τόσο αρσενικών όσο και θηλυκών εκδοχών των λέξεων όταν γράφει κανείς.

Η Γαλλία «δεν πρέπει να υποκύψει στις τάσεις της μόδας», δήλωσε καθώς εγκαινίασε τη Cite Internationale de la Langue Francaise λίγες ώρες πριν η Γερουσία συζητήσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Οι σύγχρονοι Γάλλοι πρόεδροι αγαπούν ένα πολιτιστικό «μεγάλο έργο» – ένα επιβλητικό μνημείο για να «χαράξουν» το όνομά τους στην ιστορία, όπως το έθεσε ο πρώην ηγέτης Φρανσουά Μιτεράν τη δεκαετία του 1980.

Ο Μιτεράν ήταν ένας ένθερμος και αμφιλεγόμενος κατασκευαστής κληρονομιάς, μεταμορφώνοντας το μουσείο του Λούβρου με μια γυάλινη πυραμίδα και ανεγείροντας την τεράστια Όπερα της Βαστίλης και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο Ζωρζ Πομπιντού έχτισε ένα διάσημο μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Παρίσι και ο Ζακ Σιράκ δημιούργησε το παγκόσμιο μουσείο πολιτισμού Quai Branly στις όχθες του Σηκουάνα.

Η πρακτική αυτή βγήκε από τη μόδα αυτόν τον αιώνα, αλλά αναβίωσε από τον Μακρόν, ο οποίος είχε ήδη βάλει στο μάτι έναν ετοιμόρροπο πύργο στη μικρή πόλη Villers-Cotterets, ενώ ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία το 2017.

Έχει επιβλέψει την ανακαίνιση του αναγεννησιακού κάστρου, που ολοκληρώθηκε το 1539 επί βασιλιά Φρανσουά Α’, και τη μετατροπή του σε διεθνές κέντρο για τη γαλλική γλώσσα.

Ελπίζει να προσελκύσει 200.000 επισκέπτες ετησίως στη μεγάλη βιβλιοθήκη της, που διαθέτει μηχανή προτάσεων με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, στα διαδραστικά εκθέματα και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ίσως ταιριαστά, ο ιστότοπος φαίνεται να αδιαφορεί αποφασιστικά για την ποιότητα των αγγλικών μεταφράσεών του, περιγράφοντας το κάστρο ως «υψηλό σημείο της γαλλικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής».

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα»

Η Γαλλία ανησυχεί εδώ και πολύ καιρό για τη διάβρωση της γλώσσας της υπό την αγγλική επίθεση, με την πανάρχαια Academie Francaise της να παίρνει τακτικά κατάκαρδα για την εισβολή φράσεων από το “drive-in” μέχρι το “fashionista” και το “hashtag”.

Ο πιο πρόσφατος φόβος της είναι ο αντίκτυπος της πολιτικής των φύλων που εμπνέεται από τις ΗΠΑ.

Η «περιεκτική» γραφή περιλαμβάνει τη γραφή τόσο αρσενικών όσο και θηλυκών μορφών λέξεων, που χωρίζονται με τελείες – για παράδειγμα “francais.e.s”.

Ο προτεινόμενος νόμος που συζητείται από τη Γερουσία αργότερα τη Δευτέρα θα απαγόρευε την εν λόγω διατύπωση στην εκπαίδευση και σε όλα τα επίσημα κείμενα, από τις συμβάσεις εργασίας έως τα δικαστικά έγγραφα και τα εγχειρίδια οδηγιών.

Ο Μακρόν εμφανίστηκε υποστηρικτικός, λέγοντας: «Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος που μπορεί να υποστηρίξει τη φράση: «Σε αυτή τη γλώσσα, η ουδέτερη μορφή παρέχεται από το αρσενικό. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε τελείες στη μέση των λέξεων για να γίνει καλύτερα κατανοητό».

Το προπύργιο της ακροδεξιάς

Ως γενέτειρα του Αλέξανδρου Δουμά, το Villers-Cotterets είναι η κατάλληλη επιλογή για το μουσείο. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Οι τρεις σωματοφύλακες» και «Ο κόμης του Μόντε Κρίστο» παρακολούθησε ακόμη και μαθήματα ξιφασκίας στον πύργο. Όμως, υπάρχει και η πολιτική στο παιχνίδι.

Η πόλη των 10.000 κατοίκων, περίπου 80 χιλιόμετρα από το Παρίσι, βρίσκεται βαθιά στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, όπου το κλείσιμο των εργοστασίων και η υψηλή ανεργία έχουν καταστήσει την περιοχή προπύργιο της ακροδεξιάς.

«Σε μια εποχή που οι διαιρέσεις επιστρέφουν και το μίσος αναβιώνει, η γαλλική γλώσσα είναι ένα τσιμέντο», δήλωσε ο Μακρόν.

Το μουσείο υπογραμμίζει ότι η Γαλλία δεν είναι η πολυπληθέστερη γαλλόφωνη χώρα και ότι το βραβείο αυτό πηγαίνει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 100 εκατομμύρια πολίτες.

Ο πύργος θα φιλοξενήσει την 19η σύνοδο κορυφής του γαλλόφωνου κόσμου το επόμενο έτος, στην οποία έχουν προσκληθεί περίπου 88 ηγέτες.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 57 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us