Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
Τοπικά 07 Μαρτίου 2021

Ν. Τζανάκης: Πως θα κινηθούν τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η δυναμική της πανδημίας, θα συνεχιστεί και το επόμενο δεκαπενθήμερο, με τα κρούσματα να κινούνται από 2.000 μέχρι 3.000 περίπου ημερησίως, ανάλογα με μία σειρά από παραμέτρους, που μπορεί να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά την πορεία των κρουσμάτων.

Πάντως η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι βραδεία, με την επιπέδωση της καμπύλης να υπολογίζεται περίπου στις 15 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει μία πολύ αργή διαδικασία, αποκλιμάκωσης.

Αυτό προβλέπει με βάση νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το προβλεπτικό μοντέλο του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκου Τζανάκη, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπροέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σε σημερινή ανάρτησή του ο κ. Τζανάκης αναφέρει:

Αναρτούμε σήμερα τα ευρήματα του μοντέλου μας όπως απεικονίζονται μετά την ενσωμάτωση 20 ακόμη ημερών…Έχει νομίζω επαληθευθεί η ακρίβεια της προηγούμενης πρόβλεψη μας… Στο τωρινό μοντέλο ενσωματώθηκαν οι εξής παραδοχές: α) να έχει επικρατήσεις το Βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο 10ήμερο, β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21/3, γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς, δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή, & ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους να είναι τουλάχιστον 50000. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3000 ανά ημέρα…. Στις 15 Μαρτίου η καμπύλη επιπεδώνεται σε αυτά τα ψηλά νούμερα και ξεκινά να υποστρέφει από τις 20 του μηνός και μετά με πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης… Στο μοντέλο για πρώτη φορά προσθέσαμε 2 άγνωστους προσδιοριστές που μπορεί να ανατρέψουν τη συνοχή του μοντέλου, έναν βλαπτικό που δυνητικά συμβάλλει στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 10% και έναν ωφέλιμο που δυνητικά μπορεί να το μειώσει αντίστοιχα κατά 10%. Το μοντέλο στην ευκταία περίπτωση δίνει τιμές (κυλιόμενος 7ήμερος μέσος) 2050-2150 για το επόμενο 15θήμερο και στην απευκταία 2950 κρούσματα/μέρα……. Ας ελπίσουμε ότι αυτά που θα συμβούν θα είναι διαχειρίσιμα κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας….. Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό….

The post Ν. Τζανάκης: Πως θα κινηθούν τα κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 31 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us