Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 08 Αυγούστου 2023

El Pais: Η Ισπανία παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα που περιορίζει την παράτυπη μετανάστευση

El Pais: Η Ισπανία παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα που περιορίζει την παράτυπη μετανάστευση El Pais: Η Ισπανία παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα που περιορίζει την παράτυπη μετανάστευση El Pais: Η Ισπανία παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα που περιορίζει την παράτυπη μετανάστευση
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Spain Morocco Migrants

Σε εκτενή έρευνα της η εφημερίδα El Pais δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση με τίτλο:  “Η Ισπανία παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα, που περιορίζει την παράτυπη μετανάστευση” και υπότιτλο : “Αρνητικές παραμένουν οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα, ενώ η κίνηση προς Ιταλία και Ελλάδα εκτοξεύεται. Αυξάνονται οι αναχωρήσεις από τη Σενεγάλη προς τα Κανάρια Νησιά και από το βόρειο Μαρόκο προς την (Ιβηρική) χερσόνησο”

Η εφημερίδα επισημαίνει πως “η Ισπανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στη Μεσόγειο που εμφανίζει πτώση στην παράτυπη μετανάστευση, κατά 3,3%”, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Αντίθετα η Ιταλία και η Ελλάδα εμφανίζουν αυξήσεις κατά 115 % και 65% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις στατιστικές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

 Η Ισπανία, συνεχίζει μεταξύ άλλων το άρθρο, ήταν ήδη η κύρια πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράτυπη μετανάστευση το 2018 και το 2020, και οι λόγοι είναι πολλοί : Οι συγκρούσεις στις χώρες προέλευσης, οι δραστηριότητες των διακινητών, η άνοδος των τιμών, η επικινδυνότητα της διαδρομής ή οι έλεγχοι και η σταθερότητα των χωρών διέλευσης σχηματίζουν ένα σύνθετο παζλ που μεταλλάσσεται καθώς αλλάζουν τα κομμάτια του. «Η δυναμική της μετανάστευσης εξελίσσεται συνεχώς και ενδέχεται να δούμε περισσότερες αλλαγές πριν από το τέλος του έτους», προειδοποιεί ο Mark Micallef της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, μιας οργάνωσης που προωθεί νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας άρχισε να παρατηρεί έναν περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, τον Μάρτιο του 2022 μέσω της στροφής της ισπανικής κυβέρνησης για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Έκτοτε, και σταδιακά, οι μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν την μαζική  διέλευση μεταναστών και προσφύγων προς την Ισπανία σε συνδυασμό με περιπολίες και ελέγχους, αλλά και θωράκιση των φρακτών της Θέουτα και της Μελίγια. 

Η δράση του Μαρόκου, σε συνδυασμό με ενέργειες στην Αλγερία, τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, σήμαινε ότι η Ισπανία ξεκίνησε τη χρονιά με πτώση 70% στην παράτυπη μετανάστευση. «Οι μεταναστευτικές ροές συνδέονται στενά με τη δυναμική των χωρών διέλευσης», υποστηρίζει ο Micallef. «Ενώ το Ραμπάτ έχει εντείνει τις αστυνομικές δραστηριότητες κατά των διακινητών και μεταναστών, ιδιαίτερα των Αφρικανών της υποσαχάριας Αφρικής, η πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Λιβύη και την Τυνησία λειτουργούν ως κινητήρες για τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν πιο εντατικά».

Όμως οι αφίξεις συνεχίζονται και συνοδεύονται από εκατοντάδες θανάτους στη θάλασσα. Τους πρώτους επτά μήνες του 2023, 473 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία, σύμφωνα με το πρόγραμμα Missing Migrants του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Με άλλα λόγια, δύο στους δέκα μετανάστες ή πρόσφυγες που πέθαναν στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη είχαν προορισμό την Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, τα Κανάρια Νησιά “υποδέχονται” το 60% των εισόδων των παράτυπων μεταναστών, αλλά υπάρχει μια ανάκαμψη στις αφίξεις στην ιβηρική χερσόνησο, κυρίως νέων σε ηλικία, Μαροκινών. 

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2023, 16.174 άτομα επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ισπανία, 3,3% λιγότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Οι ισπανικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, συνεχίζει το άρθρο, καθώς ο τρόπος λειτουργίας των μαφιών που δρουν σε αυτή τη διαδρομή περιλαμβάνει μεγάλα φουσκωτά σκάφη, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στα Στενά για τη μεταφορά χασίς και κοκαΐνης, και τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, καταφέρνουν να φτάσουν στη στεριά χωρίς να αναχαιτιστούν. Η επιχείρηση παράνομης μετανάστευσης, με φουσκωτά που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους από τριάντα επιβάτες με τιμές έως και 9.000 ευρώ, μπορεί να είναι πιο προσοδοφόρα από τη διακίνηση ναρκωτικών.

Στα Κανάρια Νησιά στα οποία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος 8.508 άτομα, καταγράφεται πτώση κατά 11,3%, αλλά όλα δείχνουν ότι, το φθινόπωρο, την εποχή με την καλύτερη πλοήγηση σε αυτή τη διαδρομή, η τάση θα αντιστραφεί.

Οι αναχωρήσεις από το Μαρόκο και τη Δυτική Σαχάρα, από όπου φεύγουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά, έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μαροκινές αρχές αναχαιτίζουν κατά μέσο όρο το 32% των πλοίων που κατευθύνονται προς το αρχιπέλαγος, σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών αρχών, που επικαλείται η εφημερίδα.

Αλλά η συνεχής ροή των καγιούκο (τα δημοφιλή αλιευτικά σκάφη της Σενεγάλης και της Μαυριτανίας) που φεύγουν κυρίως από τη Σενεγάλη – υπάρχουν ήδη κοντά στα τριάντα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου – έχει προκαλέσει και πάλι συναγερμό. Η αναβίωση αυτών των τεράστιων σκαφών, στα οποία μπορούν να ταξιδέψουν έως και 200 ​​άτομα, έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και προκαλεί το ισπανικό σύστημα έκτακτης ανάγκης και υποδοχής μόλις φτάσουν στην ξηρά.

Ο Saliou Diouf, πρόεδρος της ένωσης Boza Fii της Σενεγάλης, προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό για την απογοήτευση που οδηγεί τους νέους Σενεγαλέζους στη μετανάστευση. Μετά από δύο χρόνια αστάθειας, η πολιτική κρίση στη χώρα επιδεινώθηκε την 1η Ιουνίου με την καταδίκη ενός πολύ δημοφιλούς αρχηγού της αντιπολίτευσης μεταξύ των νέων, του Ousmane Sonko. Έκτοτε υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και συλλήψεις. Οπότε δημιουργείται κύμα μαζικής εξόδου νέων Σενεγαλέζων προς τα Κανάρια Νησιά.

Το άρθρο της El País ολοκληρώνεται με την θωράκιση του φράχτη της ισπανικής πόλης Μελίγια και κάνει αναφορά για τα γεγονότα του 2022, με τους είκοσι νεκρούς: Ενα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που καταγράφηκαν σε ευρωπαϊκά σύνορα συνέβη στις 24 Ιουνίου 2022, με περισσότερους από είκοσι θανάτους, στην πόλη Μελίγια (σε μαροκινό έδαφος) όπου ο συνοριακός φράκτης προστατεύεται σταθερά από τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας. Αν το 2022, 1.122 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στη Μελίγια σε διάφορες μαζικές προσπάθειες, φέτος μόνο 62 μετανάστες τα κατάφεραν. Πρόκειται για πτώση 94,6%.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 32 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us