Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Κόσμος 23 Απριλίου 2024

Γαλλία: Επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με το Μαρόκο στον τομέα της ασφάλειας

Γαλλία: Επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με το Μαρόκο στον τομέα της ασφάλειας Γαλλία: Επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με το Μαρόκο στον τομέα της ασφάλειας Γαλλία: Επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με το Μαρόκο στον τομέα της ασφάλειας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Μετά από μια άνευ προηγουμένου κρίση, φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ Παρισιού και Ραμπάτ ξεπαγώνει μέρα με τη μέρα και επιστρέφει σε αναθέρμανση των γαλλομαροκινών σχέσεων με αποκορύφωμα στο τέλος της εβδομάδας την επίσκεψη του τρίτου Γάλλου υπουργού στο Βασίλειο του Μαρόκου σε τρεις μήνες.

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin ολοκλήρωσε ένα διήμερο ταξίδι στο Ραμπάτ μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Franck Riester στις αρχές Απριλίου και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Stéphane Ségourney στα τέλη Φεβρουαρίου. Ενώ ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, Marc Visneau, επισκέπτεται το Μαρόκο μέχρι τις 23 Απριλίου, ο συνάδελφός του στην οικονομία, Bruno Le Maire, και η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Rachida Dati, αναμένεται επίσης να επισκεφθούν το Βασίλειο τις επόμενες ημέρες.

Χέρι-χέρι για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών

Σε δήλωσή του στο Sky News Arabia, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οριενταλισμού και Ασφάλειας στην Ευρώπη, Emmanuel Dupuis, πιστεύει ότι «είναι φυσικό, λιγότερο από εκατό ημέρες πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, να ζητήσει η Γαλλία την υποστήριξη του Μαρόκου και να βάλει το χέρι του για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών. Η Γαλλία πρέπει επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας με την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας του Μαρόκου μαζί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την προστασία αυτού του παγκόσμιου γεγονότος».

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τον Maghreb Arab Press, ο Darmanin εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συζητήσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου, Abdelouafi Laftit, «την ευγνωμοσύνη του προς το Μαρόκο, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ τη Γαλλία στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Υπενθύμισε  ότι οι δύο χώρες είχαν μοιραστεί στο παρελθόν την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια άλλων αθλητικών οργανώσεων .

  «Μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον για να ανταλλάξουμε πληροφορίες κατά τη διάρκεια των επερχόμενων μεγάλων αθλητικών γεγονότων, αναφερόμενος, σε αυτό το πλαίσιο, στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το οποίο θα φιλοξενήσει το Μαρόκο το 2025».

Ο Νταρμανίν χαρακτήρισε «διακεκριμένη» τη συνεργασία μεταξύ της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Μαρόκου στον τομέα της ασφάλειας υπό το φως κοινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση των ναρκωτικών, τα τρομοκρατικά δίκτυα και το έγκλημα.

Η θρησκευτική συνεργασία

Εκτός από την ασφάλεια, μιλώντας για το Ισλάμ στη Γαλλία, ο Darmanan, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Κληροδοτημάτων και Ισλαμικών Υποθέσεων, Ahmed Tawfiq, θεώρησε ότι η συνεργασία με τις μαροκινές αρχές στον θρησκευτικό τομέα είναι «διακεκριμένη». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την εκπαίδευση των ιμάμηδων και για τον τρόπο με τον οποίο το Μαρόκο μπορεί να τη βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 20 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us