Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024
Κόσμος 28 Νοεμβρίου 2023

«Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Πώς σχολιάζει το Politico την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

«Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Πώς σχολιάζει το Politico την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Πώς σχολιάζει το Politico την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Πώς σχολιάζει το Politico την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

BRITAIN-POLITICS-BUSINESS-ROYALS

Στο επίκεντρο διπλωματικής θύελλας βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης του συνάντησης με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει σε σχόλιό του το Politico, με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».

Το Politico αναφέρει ακόμα ότι «πήρε μια μυρωδιά από τον καβγά που ετοιμάζεται όταν η Ντάουνινγκ Στριτ έφτασε να πει ότι στο προγραμματισμένο πρωθυπουργικό τετ-α-τετ θα συμμετείχε αντ’ αυτού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φάνηκε… περίεργο, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σούνακ».

Περίπου μία ώρα αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει στην πατρίδα του.

«Εσείς λέτε “Γλυπτά του Παρθενώνα”, εγώ λέω “Ελγίνεια Μάρμαρα”»

Η “διαμάχη” φαίνεται να προκλήθηκε μετά την εμφάνιση του Έλλληνα πρωθυπουργού στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC, όπου μίλησε ευθέως για την αγωνία του σχετικά με το γεγονός ότι πολλά από τα Γλυπτά εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι «αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται, σχολιάζει το Politico, να έχει «εκνευριστεί» από τις συγκεκριμένες δηλώσεις, σε τέτοιον βαθμό που αποφάσισε να ματαιώσει τις συνομιλίες τους που επρόκειτο να γίνουν, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στα μισά του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών εξήγησε την απόφαση του Σούνακ ως εξής: «Στάθηκε αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και στη δικαιοσύνη των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση με επιχειρήματα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα, με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, στην επίσης προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κιερ Στάρμερ, των Εργατικών, το θέμα των Γλυπτών «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι Εργατικοί θεωρούν πως το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Σούνακ να μη συναντηθεί με τον Μητσοτάκη: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία διατηρεί σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει σοβαρή οικονομική πολιτική, την οποία χρειάζεται η χώρα μας».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των Γλυπτών, αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία δανεισμού μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων.

Ο οργανισμός Parthenon Project, που συνεργάζεται με τις δύο πλευρές προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση που θα «βλέπει» τα Γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα, δήλωσε απογοητευμένος από την ξαφνική κατάρρευση των συνομιλιών, υπογραμμίζει το Politico. Εκπρόσωπος δήλωσε: «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο πολλά μπορούν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική λύση στο θέμα αυτό και με το επίπεδο της δημόσιας υποστήριξης για την επανένωση.

Πηγή: Politico

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 66 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us