Κυριακή, 25 Μαΐου 2025
Κόσμος 05 Ιουλίου 2023

Η Ουγγαρία δεν θα εγκρίνει καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Russia Ukraine War

Η Ουγγαρία δεν θα εγκρίνει πλέον καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία έως ότου το Κίεβο αφαιρέσει την τράπεζα OTP από τη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου στην Ουγγαρία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε μετά τη συνεδρίαση της μεικτής οικονομικής επιτροπής Ουγγαρίας-Ιορδανίας, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας χαρακτήρισε επαναστατικό, απαράδεκτο και σκανδαλώδες το γεγονός ότι oι ουκρανικές αρχές συμπεριέλαβαν αυτόν τον κατάλογο, για ψευδείς και γελοίους λόγους, τη μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της λογαριασμούς περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Πραγματικά μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι μας κοροϊδεύουν, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν το λέμε πιο συχνά είναι ότι διεξάγεται πόλεμος στους γείτονές μας και σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τις εκφράσεις που χρήση», είπε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Όμως το γεγονός ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς, ότι ο ουγγρικός λαός πληρώνει το τίμημα ενός πολέμου με τον οποίο δεν έχει καμία σχέση και η απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα. είναι ότι η μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα είναι εισηγμένη ντροπή – είναι πάρα πολύ».

Ο Péter Szijjártó είπε σχετικά με τα επιχειρήματα της Ουκρανίας υπέρ της συμπερίληψης της OTP bank σε αυτή τη λίστα ότι δεν ξέρει αν να γελάσει ή να κλάψει.

«Θα θέλαμε να γελάσουμε γιατί υπάρχουν γελοία πράγματα που αναφέρονται, αλλά επειδή η κατάσταση είναι σοβαρή, είμαστε μάλλον τρομοκρατημένοι. Ως εκ τούτου, η θέση μας είναι σαφής: Όσο το OTP δεν αφαιρεθεί από αυτή τη λίστα, η Ουγγαρία δεν θα εγκρίνει πλέον καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ούγγρος αξιωματούχος, σημειώνοντας: «Δεν θα είμαστε Συμφωνώ με τα 500 εκατ. ευρώ και θα ήταν καλύτερα να μην προταθεί κανένα είδος χρηματοδότησης για νέες παραδόσεις όπλων».

Σε ό,τι αφορά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός τόνισε ότι η απόφαση ως προς αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ούγγρους βουλευτές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επικυρώσει την ένταξη, καθώς υπέβαλε την πρόταση εδώ και καιρό. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι είχε αρκετές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του τις τελευταίες ημέρες και η επικοινωνία θα συνεχίσει να είναι στενή, καθώς η Άγκυρα θα έχει συνομιλίες τόσο με τη Σουηδία όσο και με το ΝΑΤΟ.

«Εάν επιλυθεί η κατάσταση, θα σεβαστούμε φυσικά την υπόσχεσή μας ότι η Ουγγαρία δεν θα εμποδίσει καμία χώρα να ενταχθεί», τόνισε ο Πέτερ Σζιγιάρτο.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 88 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us