Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Κόσμος 18 Ιανουαρίου 2024

Ιράν-Πακιστάν: Μακροχρόνια η ένταση και η καχυποψία στις διμερείς σχέσεις

Ιράν-Πακιστάν: Μακροχρόνια η ένταση και η καχυποψία στις διμερείς σχέσεις Ιράν-Πακιστάν: Μακροχρόνια η ένταση και η καχυποψία στις διμερείς σχέσεις Ιράν-Πακιστάν: Μακροχρόνια η ένταση και η καχυποψία στις διμερείς σχέσεις
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Iran Persian Gulf Tensions

Η ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακροχρόνια σχέση που χαρακτηρίζεται από εντάσεις και αμοιβαία καχυποψία, αφού αλληλοκατηγορούνται ότι επιτρέπουν σε ένοπλες ομάδες να δρουν από το έδαφός τους.

Αμφότερες οι χώρες ισχυρίστηκαν ότι τα χτυπήματα προορίζονταν ενάντια σε οργανώσεις αντιφρονούντων που εδρεύουν στα εδάφη της γειτονικής χώρας, με το Ιράν να ανακοινώνει ότι με την επίθεση της Τρίτης στόχευε θέσεις της σουνιτικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της ιρανικής επαρχίας του Σιστάν-Μπαλουχιστάν, με έδρα στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουχιστάν, ενώ το Ισλαμαμπάντ ανέφερε ότι στην απάντησή του σήμερα τα ξημερώματα είχε στόχο «κρησφύγετα τρομοκρατών» των οργανώσεων Στρατός Απελευθέρωσης του Μπαλουχιστάν και Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μπαλουχιστάν στην ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

Δρόμος της πόλης Panjgur της επαρχίας Μπαλουχιστάν, Πακιστάν (Photo by Banaras KHAN / AFP)

Οι δύο αυτές επαρχίες των γειτονικών χωρών μοιράζονται σύνορα περίπου 900 χλμ. σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, η οποία όμως βρίσκεται στο επίκεντρο των διμερών εντάσεων.

Ένα χρονικό των τεταμένων σχέσεων

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Τζάις αλ Αντλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην ιρανική πόλη Ρασκ της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο 11 Ιρανοί αστυνομικοί. Το Πακιστάν καταδίκασε επίσημα την επίθεση.

Λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο συγκεκριμένα, στρατιωτικές πηγές του Πακιστάν ανέφεραν ότι ένοπλοι «τρομοκράτες» σκότωσαν δύο Πακιστανούς στρατιώτες σε ένα συνοριακό φυλάκιο της επαρχίας Κεχ, με το Ισλαμαμπάντ να προειδοποιεί την Τεχεράνη να αποτρέψει την πιθανή προσπάθεια των ενόπλων να περάσουν στο Ιράν.

Δύο μήνες νωρίτερα, οι πακιστανικές αρχές κατήγγειλαν ότι ομάδα ενόπλων από το Ιράν σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες στρατιωτικής συνοριακής περιπόλου, πάλι στην επαρχία Κεχ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Πακιστάν κατήγγειλε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε διασυνοριακά πυρά από το Ιράν, μία μόλις ημέρα μετά το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από 4μηνο κλείσιμο για λόγους ασφαλείας.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, Ιρανοί κομάντος εισέβαλαν σε πακιστανικό έδαφος για να απελευθερώσουν δύο μυστικούς πράκτορες που η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι είχαν απαχθεί από «τρομοκράτες».

Φώτο Αρχείου (Photo by Banaras KHAN / AFP)

Τον Απρίλιο του 2019, η πακιστανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι ένοπλοι «τρομοκράτες» της αυτονομιστικής οργάνωσης Ρατζί Ατζόι Σανγκάρ με έδρα στο Ιράν επιτέθηκαν σε λεωφορείο στο Μπαλουχιστάν σκοτώνοντας 14 ένστολους επιβάτες.

Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα τεταμένη χρονιά, με τρείς Ιρανούς στρατιωτικούς νεκρούς τον Απρίλιο από διασυνοριακά πυρά σε ένα συνοριακό φυλάκιο της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν, κοντά στην πόλη Μιρχατζέβ.

Αργότερα, τον Οκτώβριο 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν, μεταξύ αυτών άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, απήχθησαν στα νοτιοανατολικά σύνορα με το Πακιστάν με την οργάνωση Τζάις αλ Αντλ να αναλαμβάνει την ευθύνη. Στη συνέχεια, οι πακιστανικές αρχές συνεργάστηκαν για την απελευθέρωση τουλάχιστον πέντε εκ των απαχθέντων.

Σε ένα αιματηρό επεισόδιο το Δεκέμβριο του 2018, 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλα 42 άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο-βόμβα στην πόλη-λιμάνι Τσαμπαχάρ του νότιου Ιράν. Η Τεχεράνη είχε κατηγορήσει για την επίθεση «τρομοκράτες υποστηριζόμενους από ξένες δυνάμεις», που συχνά ερμηνεύεται σαν κατηγορία κατά του Πακιστάν.

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Mohammad Sajjad, File)

Ένα χρόνο πιο πριν, και πάλι η Τζάις αλ Αντλ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στην πόλη Μιρχατζέβ τον Απρίλιο σκοτώνοντας 10 Ιρανούς συνοριοφύλακες, με την Τεχεράνη να κατηγορεί το Πακιστάν ότι έχει την ουσιαστική ευθύνη, ενώ τον Ιούνιο του 2017 το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι η αεροπορία της χώρας κατέρριψε ένα ιρανικό drone που πετούσε πάνω από την πακιστανική επικράτεια.

Η οργάνωση Τζάις αλ Αντλ έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες παλαιότερες επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων, όπως το θάνατο 14 Ιρανών στρατιωτικών σε ενέδρα το 2013 κοντά στα ιρανο-πακιστανικά σύνορα, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε τζαμί της πόλης Τσαμπαχάρ.

Πηγή: Al Jazeera

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 16 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us